Η διαμόρφωση συνθηκών παροχής υγειονομικής φροντίδας υψηλής ποιότητας σε όλους τους Κύπριους είναι το όραμα με το οποίο αναλαμβάνει τα ηνία της διαχείρισης της νέας δομής των κυπριακών κρατικών νοσηλευτηρίων ο σερ Ντέιβιντ Νίκολσον.
Δύο εβδομάδες πριν έρθει στην Κύπρο για να αναλάβει τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΥ), ο πολύπειρος Βρετανός λειτουργός του τομέα της υγείας δηλώνει στο ΚΥΠΕ άνθρωπος με μακρύ ιστορικό διεκπεραίωσης σημαντικών αποστολών και θέτει όριο έξι μηνών για την υλοποίηση των αρχικών προτεραιοτήτων.
«Από τότε που έφυγα από τη διοίκηση του NHS (σ.σ. του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, το οποίο υπηρέτησε ως Διευθύνων Σύμβουλος από το 2006) στα μέσα του 2014 εργάστηκα σε περίπου 20 χώρες μέσω διαφόρων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παρείχα υποστήριξη και συμβουλές σε κυβερνήσεις που εισήγαγαν στις χώρες τους κεντρικά συστήματα ιατρικής περίθαλψης για τον γενικό πληθυσμό. Και ενώ ήταν τιμή μου αυτοί οι συμβουλευτικοί ρόλοι, το υπόβαθρό μου είναι αυτό του διευθυντή και το βρήκα κάπως εκνευριστικό να μην εμπλέκομαι στην εφαρμογή των συμβουλών μου», λέει ο σερ Ντέιβιντ απαντώντας στο ερώτημα γιατί αποφάσισε να αναλάβει μία πρόκληση σαν το νέο ΓεΣΥ σε μια ξένη χώρα όπως η Κύπρος.
Όπως εξηγεί, είχε δεχθεί αντίστοιχες προτάσεις για να αναλάβει τα συστήματα υγείας άλλων χωρών τις οποίες είχε απορρίψει. Στην περίπτωση της Κύπρου πείστηκε από την παρουσίαση του σχεδίου που του έκανε ο Υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νησί που είχε οργανωθεί από την KPMG.
Αποδέχθηκε την πρόταση να αναλάβει το ρόλο που του προσφέρθηκε για τρεις λόγους: «Για να λειτουργήσει η μεταρρύθμιση του τομέα υγείας χρειάζεται μεγάλη πολιτική στήριξη και δεν γνωρίζω άλλη χώρα που η νομοθεσία πέρασε ομόφωνα. Κατά δεύτερο, η Κύπρος, πολύ σοφά πράττουσα, υιοθέτησε τη λύση του ενός παίκτη, που είναι το πιο δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα χρηματοδότησης για την υγεία. Τρίτο, η οικογένειά μου και εγώ ερχόμαστε εδώ και πολλά χρόνια για διακοπές στην Κύπρο και αγαπάμε τη χώρα, το φαγητό, την κουλτούρα, τους ανθρώπους και ασφαλώς το κλίμα της».
Τα διαπιστευτήρια του σερ Ντέιβιντ Νίκολσον είναι εντυπωσιακά. Όπως ο ίδιος επισημαίνει, έχει 40 χρόνια πείρας στον τομέα της υγείας, από διευθυντής νοσοκομείου χιλίων κλινών και επικεφαλής του συστήματος υγείας στις δύο μεγαλύτερες βρετανικές πόλεις, το Μπέρμιγχαμ και το Λονδίνο, έως βέβαια τη διευθυντική θέση στο μεγαλύτερο εθνικό σύστημα υγείας του κόσμου, με 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους και τζίρο άνω των 100 δισεκατομμυρίων λιρών.
«Είμαι άνθρωπος που κάνει πράξη τους σχεδιασμούς και με μακρύ ιστορικό διεκπεραίωσης αποστολών. Η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας είναι γνωστό πόσο δύσκολη είναι να εφαρμοστεί. Επομένως φέρνω σε αυτή τη θέση μία απόλυτη προσήλωση στην εφαρμογή βελτιώσεων για ασθενείς και στη στενή συνεργασία με γιατρούς για να επιτύχουμε κοινούς σκοπούς», σημειώνει.
Αλλά όλα πρέπει πάντα να αρχίζουν με κάποιες βασικές προτεραιότητες. «Χωρίς ακόμα να έχει γίνει λεπτομερής συζήτηση με τον Υπουργό και το υπόλοιπο Δ.Σ. φαντάζομαι πως πρακτική προτεραιότητά μας θα είναι ο διορισμός διευθύνοντος συμβούλου και μίας εκτελεστικής ομάδας ικανής να ηγηθεί των απαιτούμενων αλλαγών, να ορίσουμε ένα αξιόπιστο όραμα παροχής υπηρεσιών που θα καθοδηγείται από τις κλινικές ανάγκες και να θεμελιώσουμε μία ροή πόρων που θα εξασφαλίζει το μέλλον των υπηρεσιών. Όλα αυτά εντός έξι μηνών. Χρειάζεται επίσης να επικοινωνήσουμε ποια θα είναι τα οφέλη για τους ασθενείς από την εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων».
Ποιες είναι λοιπόν οι επιλογές για τη βιώσιμη χρηματοδότηση των αυτονομημένων κρατικών νοσηλευτηρίων και του νέου συστήματος εν γένει; «Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα για το χρηματοδοτικό καθεστώς, αλλά υπάρχουν μόνο τέσσερις επιλογές: να βάλει η κυβέρνηση περισσότερα χρήματα στο σύστημα, να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να δημιουργήσουμε πλεόνασμα, να διασφαλίσουμε ότι θα συλλέγουμε όλες τις οφειλές προς εμάς και όπου οι ασθενείς έχουν επιλογή μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού να παρέχουμε μία υπηρεσία που θα υπερβαίνει τις προσδοκίες».
Στο ερώτημα κατά πόσο ο ίδιος πιστεύει ότι το βρετανικό NHS παρά τα όποια προβλήματά του θα πρέπει να αποτελέσει το πρότυπο λειτουργίας του κυπριακού ΓεΣΥ, ο σερ Ντέιβιντ απαντά: «Είναι αδύνατο να πάρει κανείς το σύστημα υγείας μίας συγκεκριμένης χώρας και να το εισαγάγει σε ένα άλλο εθνικό σύστημα. Το κυπριακό ΓεΣΥ πρέπει να διαμορφωθεί μέσα από τις εμπειρίες του κυπριακού λαού και να οικοδομηθεί με βάση τα ταλέντα των Κυπρίων. Μπορώ να βοηθήσω μεταφέροντας την εμπειρία και τα διδάγματα από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του βρετανικού NHS, αλλά δεν μπορούμε απλώς να το εισαγάγουμε στην Κύπρο».
Ο σερ Ντέιβιντ βρίσκεται σε διαδικασία ενημέρωσης για τη δουλειά που τον περιμένει και θα βρεθεί για πρώτη φορά μετά από το διορισμό του στην Κύπρο για να αρχίσει δουλειά με εντατικούς ρυθμούς στις 10 Ιανουαρίου. Όπως δηλώνει, είναι αποφασισμένος η δουλειά αυτή να αποδώσει καρπούς: «Χρειάζεται να οικοδομήσουμε ένα κοινό όραμα μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου και του κλινικού προσωπικού, των ασθενών και του κοινού και αυτό θα κάνω, αλλά θα πιέσω εκεί που χρειάζεται δυνατά, διότι οι Κύπριοι αξίζουν την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη υψηλής ποιότητας για όλους».
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις