Για να πετύχουμε λύση στο Κυπριακό πρέπει να επιμείνουμε στις συμφωνημένες αρχές, αλλά να επιδεικνύουμε ταυτόχρονα συνέπεια και προσήλωση στο στόχο της λύσης, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος σημείωσε πως πρέπει να αποφεύγονται παλινδρομήσεις, τα μεγάλα λόγια, για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τα πράγματα είτε προς τη λύση, είτε προς την έκθεση της τουρκικής αδιαλλαξίας.
Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Περιουσιών Κατεχομένων, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «επειδή κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα έρθει η λύση, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι να στηριχτούν, για να μην υποχρεώνονται να προσφεύγουν στην Επιτροπή των Αποζημιώσεων και να λειτουργούν με τρόπο, που θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα σε ό,τι αφορά το περιουσιακό, γιατί ουσιαστικά θα έχει επιλυθεί επί του εδάφους».
Ταυτόχρονα, είπε πως οι ιδιοκτήτες τουρκοκρατούμενων περιουσιών πρέπει να στηριχτούν, ώστε να μην υποχρεώνονται να ξεπουλούν σε εξευτελιστικές τιμές τις περιουσίες τους, σημειώνοντας ότι του έχουν θέσει αιτήματα που χρονολογούνται, ενώ πρόσθεσε πως έχει ξεκαθαρίσει ότι τώρα προεκλογικά δεν γίνεται να ασχοληθούν με αυτό το θέμα και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.
«Έχω πει ότι μετά τις προεδρικές εκλογές εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κατά τρόπο πολύ συγκεκριμένο και στα πλαίσια των δυνατοτήτων της πολιτείας να εκπονηθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός, για το πώς θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν κάποια ζητήματα βραχυπρόθεσμα και κάποια σε μακροπρόθεσμη βάση», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.
Είπε ακόμα ότι «η βασική λύση σε αυτά τα προβλήματα θα είναι η λύση του Κυπριακού και για να πετύχουμε βέβαια λύση στο Κυπριακό πρέπει να επιμείνουμε στις συμφωνημένες αρχές, αλλά να επιδεικνύουμε ταυτόχρονα συνέπεια και προσήλωση στο στόχο της λύσης», για να συμπληρώσει ότι πρέπει «να αποφεύγουμε παλινδρομήσεις, να αποφεύγουμε τα μεγάλα λόγια, για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τα πράγματα είτε προς τη λύση είτε προς την έκθεση της τουρκικής αδιαλλαξίας».
«Χρειάζεται λοιπόν το κράτος», συμπλήρωσε, «να σταθεί με προσοχή σε αυτά τα ζητήματα και να επιδιώξει σε συνεννόηση μαζί τους να βρει λύσεις τέτοιες οι οποίες θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πάντοτε επαναλαμβάνω μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του κράτους».
Ανέφερε, επίσης, ότι τα αιτήματα αυτά είχαν συζητηθεί παλαιότερα στο Εθνικό Συμβούλιο, εξηγώντας πως είχε οριστεί μια δικομματική επιτροπή, η οποία επεξεργάστηκε προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα.
«Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι από τότε το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχουν προχωρήσει καθόλου στην εξέταση των προτάσεων που είχαν υποβληθεί από το Εθνικό Συμβούλιο και τη μελέτη κατά πόσο κάποια από αυτά θα μπορούσαν στη βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού να υλοποιηθούν», κατέληξε.
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Περιουσιών Κατεχομένων Γιώργος Ματθαίου, ανέφερε από πλευράς του ότι κατά τη συνάντηση τέθηκαν τα διαχρονικά αιτήματά τους
Ο Σύνδεσμος μεταξύ άλλων ζητά την αναγνώριση της αξίας των τουρκοκρατούμενων περιουσιών, αναγνώριση και αποκατάσταση της απώλειας χρήσης των τουρκοκρατούμενων περιουσιών, ισότιμη κατανομή των βαρών που προέκυψαν από την εισβολή του 1974, άμεση νομοθετική ρύθμιση για ανάκτηση και επανακατανομή όλων των τουρκοκυπριακών περιουσιών και παροχή κινήτρων και βοηθημάτων στους ιδιοκτήτες, ώστε να αποτραπεί η πώληση περιουσιών στην Επιτροπή Αποζημιώσεων της Τουρκίας.
«Αυτό σημαίνει», ανέφερε, «ότι αν αντιμετωπιστεί σωστά το θέμα των τουρκοκρατούμενων περιουσιών και δημιουργηθεί ένα ταμείο από το οποίο να δίδονται λεφτά στους πρόσφυγες ιδιοκτήτες, για την απώλεια χρήσης των περιουσιών τους τότε αποδομείται κατά κάποιο τρόπο και η επιτροπή των κατεχομένων και διατηρούνται οι περιουσίες οι τουρκοκρατούμενες στα χέρια των ιδιοκτητών τους».
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις