Είναι μόλις 29 ετών και παρότι οι γιατροί έλεγαν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να περπατήσει ή να μιλήσει, ο Ανδρέας Βασιλείου τους «διέψευσε» πανηγυρικά. Όχι μόνο μίλησε και περπάτησε , άλλα σπούδασε και πλέον είναι ο Founder της πλατφόρμας AbleBook για άτομα ΑμΕα.
Ο Ανδρέας Βασιλείου από την Αραδίππου, διαγνώστηκε μόλις έγινε τεσσάρων μηνών με τετραπληγία με σπαστικότατα και δυστονία. Στην γέννα, ο ομφάλιος λώρος της μητέρας του είχε τυλιχτεί γύρω από το λαιμό του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει, μετά την γέννα τοποθετήθηκε αμέσως σε θερμοκοιτίδα όπου πάλεψε να μείνει στην ζωή.
Η μητέρα του, λίγο καιρό αργότερα, ήταν προβληματισμένη για κάποια συμπτώματα που έβλεπε στο παιδί της και αμέσως ξεκίνησε την ιατρική έρευνα μέχρι τη στιγμή που ο Ανδρέας διαγνώστηκε με τετραπληγία με σπαστικότατα και δυστονία.
Από εκείνη την ημέρα κάθε μέρα ήταν ένας αγώνας για γονείς και παιδί. Η θέληση, το πείσμα όμως και το υποστηρικτικό περιβάλλον, ήταν τα εφόδια που βοήθησαν τον Ανδρέα να καταφέρει όσα πέτυχε σήμερα.
Μετά την ενηλικίωσή του άρχισε να παρακολουθείται από τους γιατρούς του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου.
Μπορεί να παρουσιάζει δυσκολία στην ομιλία και στην κίνηση του από τη μια πλευρά του σώματος του, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να δημιουργεί και να βάζει πιο ψήλους στόχους κάθε φορά.
Ο Ανδρέας κατάφερε να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, παρότι κάποιοι καθηγητές ήταν δύσπιστοι και στην συνέχεια δημιουργησε την δικη του πλατφόρμα για άτομα ΑμΕα. Η πλατφόρμα της AbleBook όπως αναφέρει ο Ανδρέας έχει ως στόχο να προσφέρει ευκαιρίες και υποστήριξη σε άτομα με αναπηρία, ενισχύοντας την πρόσβασή τους σε πληροφορίες και υπηρεσίες.
Ο Ανδρέας Βασιλείου μίλησε στο ThemaOnline για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τους στόχους του.
Aνδρέα, είσαι ένα παράδειγμα για τους νέους ανθρώπους. Κατάφερες να διαψεύσεις ακόμα και τους γιατρούς που έλεγαν ότι δεν θα μπορούσες ποτέ να περπατήσεις ή να μιλήσεις. Πως βίωσες αυτή την διαδρομή;
Πράγματι, η διαδρομή μου ήταν γεμάτη δυσκολίες, προκλήσεις, ανατροπές και επιτυχίες. Από πολύ νεαρή ηλικία, οι γιατροί έθεσαν περιοριστικές προβλέψεις για την κινητική μου ικανότητα. Συγκεκριμένα ότι δεν θα μπορούσα να περπατήσω. Ωστόσο, η πίστη μου η αποφασιστικότητά μου και οι γονείς μας που είναι το μεγαλύτερο μου στήριγμα, δεν μου επέτρεψαν να αφήσω αυτές τις προβλέψεις να καθορίσουν το μέλλον μου.
Αντίθετα, επικεντρώθηκα στην επίτευξη των στόχων μου, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετώπισα. Κάθε πρόοδος, κάθε βήμα προς την ανεξαρτησία και την επίτευξη των ονείρων μου ήταν μια νίκη όχι μόνο για μένα αλλά και για κάθε άτομο που αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. Όχι μόνο περπάτησα αλλά δημιούργησα την δική μου εταιρεία την Ablebook, μια φυσική συνέχεια της πορείας μου. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι που θα ενδυναμώνει όχι μόνο εμένα αλλά και άλλα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητα τους
Τι είναι αυτό που σου έδινε και δίνει δύναμη;
Αυτό που μου έδωσε και μου δίνει δύναμη στη ζωή μου είναι μια δύναμη από διάφορες πηγές. Καταρχάς, υπάρχει η ανυποχώρητη θέλησή μου για ζωή και η πίστη μου στον Θεό, που με ενέπνευσαν να ξεπεράσω κάθε εμπόδιο που αντιμετώπισα. Αυτή η πνευματική δύναμη μου έδωσε την αυτοπεποίθηση και το θάρρος που χρειάζομαι για να προχωρήσω μπροστά.
Επίσης, δεν θα μπορούσα να παραβλέψω τη σημαντική στήριξη που έλαβα από τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Οι γονείς μου πάντα ήταν εκεί, σταθεροί στο πλευρό μου, συμπαραστάτες σε κάθε μου βήμα. Η οικογένειά μου και οι φίλοι μου ήταν επίσης πηγή δύναμης και ενθάρρυνσης, κρατώντας με όρθιο σε κάθε δύσκολη στιγμή. Επιπλέον, ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που έχει προσθέσει ακόμα περισσότερη δύναμη και νόημα στη ζωή μου είναι ο φίλος και συνεργάτης μου στην Ablebook ο Συμεών Στυλιανού.
Βρέθηκες αντιμέτωπος με δυσπιστία και υποτίμηση προς το πρόσωπο σου από ανθρώπους στον εκπαιδευτικό και εργασιακό τομέα; Αν ναι πως το αντιμετώπισες μέσα σου αλλά και απέναντι τους;
Ναι, αντιμετώπισα δυσπιστία και υποτίμηση από ανθρώπους στον εκπαιδευτικό και εργασιακό τομέα λόγω της αναπηρίας μου. Στην Κύπρο, πριν από κάποια χρόνια, υπήρχε η ευρέως διαδεδομένη άποψη πως τα άτομα με αναπηρία δεν μπορούσαν να σπουδάσουν ή να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Και εγώ βρέθηκα αντιμέτωπος με αυτήν τη δυσπιστία και τον αποκλεισμό, τόσο όταν σπούδαζα στο πανεπιστήμιο όσο και στην προσπάθειά μου να βρω εργασία.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ένας από τους καθηγητές μου εξέφρασε ανοιχτά τη δυσπιστία του και ανέφερε πως δεν πρόκειται να μου χαρίσει το πτυχίο λόγω της αναπηρίας μου. Αυτή η στιγμή με έκανε να αντιμετωπίσω ακόμα περισσότερο τον εαυτό μου και τις ικανότητές μου. Αποφάσισα να αποδείξω τον εαυτό μου και να τα καταφέρω με τη δική μου αξία.
Αν και η διαδρομή δεν ήταν εύκολη, κατάφερα να ολοκληρώσω τις σπουδές μου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, αποδεικνύοντας ότι η αναπηρία δεν θα με εμποδίσει να επιτύχω τους στόχους μου. Ακόμα και στην αναζήτηση εργασίας, αντιμετώπισα πολλές κλειστές πόρτες, αλλά αυτό δεν με αποθάρρυνε.
Η αδυναμία να βρω εργασία με οδήγησε στη δημιουργία της Ablebook. Αυτή η εμπειρία με έκανε να συνειδητοποιήσω τη σημασία της δημιουργίας ευκαιριών και προσβάσιμων πόρων για άτομα με αναπηρία, προκειμένου να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Έτσι, η Ablebook γεννήθηκε με σκοπό να προσφέρει ευκαιρίες και υποστήριξη σε άτομα με αναπηρία, ενισχύοντας την πρόσβασή τους σε πληροφορίες και υπηρεσίες.
Στην εποχή που διανύουμε πιστεύεις ότι η κοινωνία/κράτος παρέχει τις κατάλληλες υποδομές και στηρίζει τα άτομα ΑΜΕΑ ;
Η κοινωνία και το κράτος έχουν κάνει πρόοδο στη βελτίωση της υποστήριξης και της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία, αλλά ακόμα υπάρχουν πολλά προβλήματα και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Σε πολλές περιπτώσεις στην χώρα μας τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην πρόσβαση σε εκπαίδευση, απασχόληση, υγειονομική περίθαλψη και άλλες βασικές υπηρεσίες. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση στην κοινωνία γενικότερα για τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.
Συνολικά, ενώ έχουν γίνει βήματα προόδου από το κράτος, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση και η ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.
Ποιες αλλαγές θα ήθελες εσύ να δεις να γίνονται;
Ως άτομο με αναπηρία και ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές που θα ήθελα να δω να γίνονται προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή των ατόμων με αναπηρία και βασίζονται σε τέσσερις τομείς. Περισσότερες προσπάθειες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, όπως εκπαίδευση, εργασία, υγειονομική περίθαλψη, μεταφορές και πολιτισμικές εκδηλώσεις. Να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για άτομα με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε κατάλληλη εκπαίδευση και εκπαίδευση για την εργασία, καθώς και της ενίσχυσης των εργοδοτών για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία. Στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση στην κοινωνία σχετικά με τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, προκειμένου να μειωθούν οι προκαταλήψεις και οι διακρίσεις. Καλύτερη πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία σε υπηρεσίες υγείας και θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών και της πρόσβασης σε εξειδικευμένα ιατρικά μέσα. Αυτές είναι μερικές από τις αλλαγές που θα ήθελα να δω να γίνονται προκειμένου να δημιουργηθεί μια πιο δίκαιη και προσβάσιμη κοινωνία για όλους.
Ποια είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα ΑΜΕΑ;
Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις στην καθημερινή τους ζωή. Ορισμένες από τις κύριες προκλήσεις περιλαμβάνουν η έλλειψη προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους, μεταφορικά μέσα, κτίρια και υπηρεσίες αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τα άτομα με αναπηρία. Ακόμη η δυσκολία πρόσβασης σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες και η έλλειψη προσαρμοσμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και συνοδών για τα παιδιά με αναπηρία αποτελούν σοβαρές προκλήσεις για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία. Επίσης η δυσκολία εύρεσης εργασίας αποτελούν σημαντική πρόκληση για τα άτομα με αναπηρία, καθώς η αγορά εργασίας συχνά δεν είναι προσβάσιμη ή δεν είναι προετοιμασμένη για τις ανάγκες τους και αφετέρου το νομικό πλαίσιο αποτρέπει αυτά τα άτομα να εργαστούν καθώς εάν ένα άτομο με αναπηρία εργάζεται και παίρνει μισθό πάνω από €512 τότε αποκόπτεται η διαφορά από επίδομα που λαμβάνει από το ΕΕΕ.
Αν είχες την δυνατότητα να κατέχεις μια υψηλόβαθμη θέση (Προέδρου Δημοκρατίας, Υπουργού, Βουλευτή) τι θα άλλαζες στην κοινωνία/κράτος;
Πολύ καλή ερώτηση, η πολιτική είναι ένας τομέας που πάντοτε με ενδιέφερε, παρά το γεγονός ότι δεν είμαι κομματοποιημένος, έχοντας απορρίψει πρόταση να συμμετέχω στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές.
Αν είχα τη δυνατότητα να κατέχω μια υψηλόβαθμη θέση στην κυβέρνηση, θα διεξήγαγα ουσιαστικές αλλαγές για να διασφαλίσω την ισότητα και την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Θα επιδίωκα να καταργήσω τους ρατσιστικούς νόμους σχετικά με τον μισθό των ατόμων με αναπηρία. Αυτοί οι νόμοι περικόπτουν τη διαφορά ανάμεσα στο επίδομα που λαμβάνουν από το ΕΕΕ και το μισθό τους, όταν ο μισθός υπερβαίνει τα €512. Αυτό το μέτρο είναι απαράδεκτο, διότι εμποδίζει τα άτομα με αναπηρία να προχωρήσουν σε επαγγελματική κατάρτιση και εξέλιξη, όπως έχει δικαίωμα κάθε άνθρωπος.
Σε συνεργασία με τον βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ανδρέα Αποστόλου, έχουμε υποβάλει μια σημαντική πρωτοβουλία στη Βουλή για τη βελτίωση αυτής της νομοθεσίας. Επίσης θα εργαζόμουν για να διασφαλίσω πρόσβαση για όλα τα άτομα στις υπηρεσίες του κράτους, να προωθήσω προγράμματα εξειδικευμένης εκπαίδευσης και κατάρτισης για τα άτομα με αναπηρία, και να διασφαλίσω την ύπαρξη απαραίτητου αριθμού συνοδών στα σχολεία.
Ακόμα, θα επιδίωκα την υποχρεωτική εύρεση εργασίας για τα άτομα με αναπηρία μετά την αποφοίτησή τους από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Τέλος, θα προωθήσω τη δημιουργία ειδικών διαμορφωμένων σπιτιών για άτομα με αναπηρία, οι οποίοι έχουν χάσει τους γονείς τους και δεν έχουν κάποιον να τους στηρίξει.
Δημιούργησες την δική σου εφαρμογή το Ablebook. Πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα
Η ιδέα για το Ablebook αναδύθηκε από την προσωπική μου εμπειρία και την ανάγκη να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που θα υποστήριζε και θα ενίσχυε την κοινότητα των ατόμων με αναπηρία. Όταν αντιμετώπισα τη δυσκολία να βρω εργασία και αποφάσισα να στείλω εκατοντάδες βιογραφικά χωρίς καμία ανταπόκριση, βρέθηκα σε ένα σταυροδρόμι. Είχα δύο επιλογές: να παραμείνω απομονωμένος στο σπίτι μου ή να δοκιμάσω να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση. Αποφάσισα να ακολουθήσω το δεύτερο μονοπάτι, επιλέγοντας τον δρόμο του Ablebook.
Η πορεία αυτή δεν ήταν εύκολη, αλλά με τον συνεργάτη μου, τον Συμεών, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Στόχος μας είναι το Ablebook app να καταστεί το κύριο ψηφιακό εργαλείο, το οποίο θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία και κατ’ επέκταση των ευάλωτων ομάδων, επιτρέποντας τους να συμμετέχουν στην κοινωνία και να απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες έχοντας πρόσβαση σε όλα τα κοινωνικά αγαθά και τις υπηρεσίες.
Μίλησε μας για την εφαρμογή αυτή
Μέσω της εφαρμογής Ablebook, στοχεύουμε να ψηφιοποιήσουμε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την προσβασιμότητα, καθιστώντας το ένα καθημερινό εργαλείο για τα άτομα με αναπηρίες. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι ντόπιοι και τουρίστες με αναπηρία θα μπορούν να οργανώνουν τις διακοπές τους με άνεση και αυτονομία. Πιο συγκεκριμένα το Ablebook app προσφέρει τέσσερα (4) χαρακτηριστικά.
Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ένας Διαδραστικός Χάρτης που επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν τον προορισμό τους με προηγμένες επιλογές φιλτραρίσματος, να δουν τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις προσβασιμότητας μέσω φωτογραφιών και να επικοινωνήσουν με επιχειρήσεις. Οι χρήστες μπορούν επίσης να αναφέρουν προβλήματα απευθείας σε εμάς. Τέλος, σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας, ενσωματώσαμε το online parking system, επιτρέποντας την άμεση εντοπισμό διαθέσιμων χώρων στάθμευσης για άτομα με αναπηρία στο Δήμο Λευκωσίας.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό της εφαρμογής Ablebook είναι η AbleCard, μια καινοτόμα κάρτα μέλους δημιουργημένη ειδικά για άτομα με αναπηρία. Αυτή η κάρτα προσφέρει εξαιρετικά προνόμια και εκπτώσεις σε επιλεγμένες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την πλατφόρμα μας. Με την πρόσφατη ενσωμάτωση της υπηρεσίας Cash Back, σε συνεργασία με τη BuyWay365, η AbleCard ενισχύει τα οφέλη για τα μέλη της, προσφέροντας επιστροφή χρημάτων για αγορές που πραγματοποιούνται μέσω των συμμετεχόντων επιχειρήσεων.
Τρίτο χαρακτηριστικό της εφαρμογής μας, είναι το Kids section. Αυτή η ενότητα παρέχει πληροφορίες για προσβάσιμους χώρους όπου τα παιδιά με αναπηρίες μπορούν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, όπως πάρκα, γυμναστήρια, ομάδες / ακαδημίες αθλητισμού, μονοπάτια στη φύση και άλλα.
Το τελευταίο διαθέσιμο χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι το Ablebook Portal. Μέσω του Ablebook Portal οι επιχειρήσεις αλλά και οι δημοτικοί φορείς έχουν την δυνατότητα να χειρίζονται τις τοποθεσίες τους στην εφαρμογή να αλλάζουν το περιεχόμενο, ώρες λειτουργίας και φωτογραφίες κτλ.
Υπάρχει ανταπόκριση;
Ναι, υπάρχει σημαντική ανταπόκριση στο Ablebook από τα άτομα με αναπηρίες και τις επιχειρήσεις. Με περισσότερους από 3 χιλιάδες ενεργούς χρήστες και πάνω από 100 επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην εφαρμογή μας, βλέπουμε μια σημαντική αύξηση της χρήσης και της σημαντικότητα της πλατφόρμας. Οι χρήστες εκτιμούν τη δυνατότητα που τους παρέχεται να εντοπίζουν εύκολα προσιτές υπηρεσίες και τους διαθέσιμους πόρους για τις ανάγκες τους, ενώ οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τη σημασία της προσβασιμότητας και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης, ενισχύοντας έτσι τη συνολική ανταπόκριση στην εφαρμογή μας.
Επίσης, έχουμε επιβραβευτεί με δυο βραβεία μέχρι τώρα. Το πρώτο βραβείο από το ΚΕΒΕ (Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο) στα πλαίσια των Βραβείων Νέων Επιχειρηματιών «Γε’ Νέο Επιχειρείν», στην κατηγορία «Κοινωνική Προσφορά» για το έτος 2023. Ακόμη στο πλαίσιο των φετινών Βραβείων Καινοτομίας του Οργανισμού Εργοδοτών και Βιομηχανικών Επιχειρήσεων (ΟΕΒ), η Ablebook κατέκτησε το Βραβείο για την κατηγορία “Κοινωνικής Καινοτομίας” για την εξαιρετική της συνεισφορά στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς.
Φαντάζομαι ότι τα όνειρα και οι στόχοι σου δεν σταματούν στο Ablebook, υπάρχει κάποιος άλλος στόχος στην ζωή σου;
Φυσικά, το Ablebook είναι μόνο ένα κομμάτι των ονείρων και των στόχων μου στη ζωή. Ένας άλλος σημαντικός στόχος είναι η συνεχής αναζήτηση καινοτόμων λύσεων που θα βελτιώσουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία και θα συμβάλλουν στην προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της πρόσβασης για όλους. Επιπλέον, όπως κάθε νέος με όνειρα και φιλοδοξίες, επιθυμώ να δημιουργήσω τη δική μου οικογένεια.
Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους: Όποια εμπόδια και αν συναντήσουν στη ζωή τους, μην τα αφήνουν ποτέ να τους εμποδίσουν και να διατηρούν πάντα τη θέληση για ζωή. Μπορείς να δεις την αναπηρία ενός ατόμου, αλλά δεν μπορείς να δεις την ικανότητά του.
@staralithies Μαθήματα ζωής από έναν υπέροχο άνθρωπο! Ο Ανδρέας Βασιλείου διαγνώστηκε με εγκεφαλική παράλυση και τετραπληγία. Δημιούργησε διαδικτυακή πλατφόρμα για να βοηθά άτομα με αναπηρία. #StarAlithies #ZinaKoutselini #StarChannelTV #ΑλήθειεςμετηΖήνα #Cyprus #Fy #Foryou #Foryoupage ♬ πρωτότυπος ήχος - staralithies
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στα χέρια των Αρχών καταγγελία για κακοποίηση ανήλικης - Συνελήφθη 55χρονος προπονητής
• Εικονικοί γάμοι: Στην Κύπρο μεταφέρθηκε ο Πακιστανός «εγκέφαλος» του κυκλώματος
• Άνοιξαν θέσεις εργασίας στην Αστυνομία - Ενδιαφέρεσαι; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες
• Cyprus League by Stoiximan: Οι διαιτητές των αγώνων της 10ης αγωνιστικής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις