Ο Απόλλωνας Λεμεσού διαθέτει διαχρονικά τις καλύτερες ακαδημίες του τόπου, καθώς κάθε χρόνο αναδεικνύει νέους ποδοσφαιριστές οι οποίοι στελεχώνουν την πρώτη ομάδα και τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα. Ο τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών του Απόλλωνα, και άλλοτε σημαία και αρχηγός του Απόλλωνα και της Εθνικής μας ομάδας Χαράλαμπος Πίττας, μίλησε στο www.apollon.com.cy και ανέλυσε το τι κρύβεται πίσω από την επιτυχία αυτή των κυανόλευκων ακαδημιών.
Κύριε Πίττα ποια είναι καταρχάς τα καθήκοντα ενός τεχνικού διευθυντή ακαδημιών; Προσπαθώ να είμαι συνεχώς κοντά στα παιδιά, είτε στις προπονήσεις, είτε στους αγώνες, για να παρακολουθώ την πρόοδό τους σε καθημερινή βάση. Από εκεί και πέρα, προτείνω το πρόγραμμα προπονήσεων στους προπονητές των ομάδων που θα ακολουθήσουν κάθε εβδομάδα. Για παράδειγμα αν ένα τμήμα δεν τα πάει καλά στην αμυντική λειτουργία της σ’ ένα αγώνα, τότε την επόμενη εβδομάδα οι προπονήσεις θα επικεντρωθούν σε αυτό το κομμάτι, για βελτίωση και εξάλειψη του προβλήματος.
Αμέσως μετά από κάθε αγώνα, έχω επικοινωνία με κάθε προπονητή ξεχωριστά και συζητούμε και αναλύουμε την απόδοση της ομάδας, πού πρέπει να βελτιωθεί και τί πρέπει να αλλάξει. Σε αυτά τα πλαίσια, οι προπονητές μου παραδίδουν την αναφορά τους για τον κάθε αγώνα, η οποία περιλαμβάνει την απόδοση της ομάδας συνολικά αλλά και σε ατομικό επίπεδο. Επίσης, κάτι σχετικό, είναι η αξιολόγηση των ποδοσφαιριστών κάθε έξι μήνες, η οποία μας βοηθά στην παρατήρηση της προόδου του κάθε παιδιού ξεχωριστά.
Συγκεκριμένα, στο τέλος του πρώτου γύρου όλοι οι προπονητές θα αποστείλουν τις αξιολογήσεις τους για τους ποδοσφαιριστές τους, με αναλυτική βαθμολογία σε κάθε τομέα του παιχνιδιού τους. Για παράδειγμα ο Χ ποδοσφαιριστής αξιολογείται με 3/5 (τρία από τα πέντε) στις κεφαλιές. Αυτή η αξιολόγηση είναι κομβικής σημασίας, για να παρακολουθούμε τη βελτίωση των αθλητών μας στο πέρασμα του χρόνου.
Ποια είναι η δομή των ακαδημιών; Οι ακαδημίες είναι χωρισμένες σε τέσσερα αγωνιστικά κλιμάκια, Κ-14, Κ-15, Κ-16, Κ-17 και υπάρχουν ακόμη δύο ομάδες στα κλιμάκια Β που είναι οι Κ-14Β και Κ-16Β. Η διαφορά των παιδιών που βρίσκονται στο Β κλιμάκιο είναι καθαρά λόγω σωματότυπου. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ποδοσφαιριστών που ξεκίνησαν από αυτά τα κλιμάκια και στη συνέχεια προωθήθηκαν στην Α΄ ομάδα. Επίσης υπάρχουν τα grassroots που είναι τα κλιμάκια με τα περισσότερα παιδιά. Από εκεί και πέρα υπάρχει η ομάδα Κ-19 που είναι ο προθάλαμος της ανδρικής ομάδας και προπονούνται στην Ερήμη μαζί με τους Κ-17, με σκοπό την επίβλεψή τους από τον προπονητή της Β’ ομάδας και την άμεση ένταξή τους στο μεγαλύτερο τμήμα. Τα υπόλοιπα τμήματα βρίσκονται στα βοηθητικά του Τσιρείου και στα γήπεδα του Park Beach. Είμαστε η μοναδική ομάδα που διαθέτει δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα.
Ο στόχος σας ως ακαδημία ποιος είναι; Οι στόχοι των ακαδημιών είναι πολλοί και σημαντικοί. Ο κυριότερος είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών και η προσπάθεια μας να τους εντάξουμε σ’ ένα σύνολο, γι αυτό ονομάζεται ομάδα. Με την ομαδικότητα, τα παιδιά διαμορφώνουν ένα καλύτερο χαρακτήρα και σε αυτό αποσκοπούμε. Να δημιουργήσουμε καλύτερους ανθρώπους για την κοινωνία μας. Δεύτερος αλλά μη αμελητέος στόχος, είναι τα παιδιά να εξελιχθούν σε ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα ενσωματωθούν στην ανδρική ομάδα μια μέρα. Προσπαθούμε να λειτουργούμε επαγγελματικά από τις παιδικές ηλικίες, για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Αν καταφέρνουμε κάθε δύο χρόνια να αναδεικνύουμε και να προωθούμε στην ανδρική ομάδα ένα ποδοσφαιριστή, τότε θα είμαστε ικανοποιημένοι με τη δουλειά μας.
Η ακαδημία του Απόλλωνα αριθμεί αυτή τη στιγμή 250 παιδιά και σε κάθε ηλικιακό τμήμα εργοδοτούνται ένας προπονητής και ένας γυμναστής. Επίσης, φέτος η ακαδημία έχει πετύχει να αυτοσυντηρείται μόνη της οικονομικά, χάρις στη βοήθεια της ποδοσφαιρικής εταιρείας και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα. Τα παιδιά μας προπονούνται καθημερινά εκτός Τετάρτης για μία ώρα και συνολικά κάθε αγωνιστική περίοδο αθροίζονται σε 300 ώρες. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, στο εξωτερικό οι προπονήσεις των παιδιών «αγγίζουν» τις 1000 ώρες. Άρα καταλαβαίνετε την διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους «δύο κόσμους». Είμαστε σε καλό δρόμο αλλά θέλουμε πάρα πολύ δουλειά ακόμη.
Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ομάδες μας στο παρόν στάδιο; Το κλιμάκιο των Κ-17 είναι σε εξαιρετική φόρμα και φαίνεται ότι με τις προσθήκες που είχαν γίνει το καλοκαίρι η ομάδα έγινε πανίσχυρη σε όλες τις θέσεις. Βρίσκεται στη τρίτη θέση έχοντας μόνο μία ήττα σε οκτώ αγώνες. Προσθήκες όμως έγιναν και σε άλλα ηλικιακά τμήματα και μπορώ να σας πω ότι έγιναν ακόμη περισσότερες στις ομάδες των Κ-15 και Κ-16. Ένας λόγος που έγιναν όλες αυτές οι προσθήκες, είναι οι νέες συνεργασίες που αναπτύξαμε φέτος με δύο ιδιωτικές ακαδημίες, αυτή του Μιλένκο Σπόλιαριτς και την Άρσος Αcademy. Μπορεί να φαίνεται παράξενο να γίνονται μεταγραφές σε αυτό το επίπεδο, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει.
Πόσο εύκολο είναι για τα καινούρια παιδιά να προσαρμοστούν σε μια νέα ομάδα; Η ένταξη των νέων παιδιών στην ομάδα είναι ομαλή, καθώς γνωρίζονται μεταξύ τους και πολλοί από αυτούς είναι φίλοι πριν την μετάβασή τους στην ακαδημία μας. Δυστυχώς, χωρίς να θέλω να θίξω άλλες ομάδες, κάποια παιδιά είναι πίσω σε θέματα τακτικής, παρόλο που είναι εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές. Σιγά σιγά όμως προσαρμόζονται με τις απαιτήσεις ενός μεγάλου συλλόγου όπως είναι ο Απόλλωνας.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που ψάχνετε στις μεταγραφές των παιδιών; Το πιο σημαντικό είναι ο χαρακτήρας. Αν κάποιο παιδί είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής αλλά ο χαρακτήρας του δεν συνάδει με τα υπόλοιπα παιδιά, τότε δεν μας κάνει. Αν δεν μπορεί να συνυπάρξει μαζί με άλλους ποδοσφαιριστές και να δέσει στο σύνολο, τότε τι να τον κάνω αν είναι καλός στο ποδόσφαιρο; Η πρώτη ομάδα όμως που φτιάξαμε σαν Απόλλωνας είναι οι Κ-14. Δηλαδή είναι 20-22 παιδιά τα οποία θεωρούμε ως την αφρόκρεμα αυτής ηλικίας και τα βάλαμε όλα μαζί σε αυτή την ομάδα. Πιστεύουμε πολύ σε αυτό το σύνολο και τα αποτελέσματά τους θα φανούν σε λίγα χρόνια. Προς το παρόν διεκδικούν το πρωτάθλημα μαζί με τον ΑΠΟΕΛ και την ΑΕΚ, έχοντας μόνο μία ήττα σε οκτώ αγώνες.
Οι προπονητές των τμημάτων:
Κ-19: Βαλεντίνος Κουλουντής – Δημήτρης Θωμά (βοηθός)
Κ-17: Ευθύμιος Παλαιχωρίτης
Κ-16: Μάριος Χαραλάμπους
Κ-16Β: Μαρίνος Ερμογένους
Κ-15: Μιλένκο Σπόλιαριτς
Κ-14: Φίλιππος Φιλίππου
Κ-14Β: Μιχάλης Μιχαήλ – Χρυσόστομος Χριστοφή (Τζούρας)
Κ-13: Γιαννάκης Πιερή
Κ-11-12: Κώστας Ζήνωνος
Κ-9-10: Μιχάλης Ηροδότου
Κ-6-7-8: Ραφαήλ Στυλιανού.
Διαβάστε Περισσότερα στο:
Themasports.com