Πάμε στην Ελβετία με αποφασιστικότητα και με μοναδικό στόχο να απαλλαχτούμε από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων του 1960 και παράλληλα να πετύχουμε την απόσυρση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και μια συνολική πολιτική συμφωνία, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μεταβαίνει στη Γερμανία όπου θα συζητήσει τα θέμα των εγγυήσεων και του μηχανισμού εγγύησης της εφαρμογής της λύσης από την ΕΕ.
Αν γίνει κατορθωτό να απαλλαγούμε από το σύστημα εγγυήσεων και να αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα, βεβαιότατα ελπίζουμε για μια συνολική λύση του εθνικού προβλήματος, η οποί θα επανενώνει τη μοιρασμένη μας πατρίδα και θα μας απαλλάξει από την τουρκική κατοχή, πρόσθεσε.
Στον στόχο της κατάργησης των αναχρονιστικών συστημάτων εγγύησης του 1960 και της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων βρίσκουμε τη στήριξη στο διεθνή παράγοντα και κυρίως στην ΕΕ, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου προσθέτοντας πως οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνονται κατανοητές, απλά επειδή δεν μπορεί το 2017 και με την Κύπρο στην ΕΕ να χρειάζονται αναχρονιστικά συστήματα και εγγυήσεις από τρίτες χώρες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το έγγραφο που κατατέθηκε από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως το έγγραφο κατατέθηκε και είναι γνωστό ότι σε αυτό υπάρχουν παρατηρήσεις.
«Δεν είναι ένα έγγραφο που μας ικανοποιεί πλήρως», συνέχισε προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και θετικά, υπάρχουν και ζητήματα που δεν βρίσκουν σύμφωνη τη δική μας πλευρά και καταγράφηκαν από την Κυβέρνηση».
Ο κ. Νεοφύτου διευκρίνισε πως ο ΔΗΣΥ δεν ανέμενε ότι το θέμα της ασφάλειας ήταν δυνατό να επιλυθεί πριν πάμε στη Ελβετία μέσα από ένα έγγραφο του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ.
Ερωτηθείς αν η φιλοσοφία του εγγράφου για δημιουργία συνθήκης εφαρμογής της λύσης με συμβαλλόμενα μέρη τις εγγυήτριες δυνάμεις μπορεί να γίνει αποδεκτή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε ότι είναι η δική μας πλευρά που πρέπει να ζητά μηχανισμό εφαρμογής της λύσης, υπενθυμίζοντας ότι ήταν πάγιο αίτημα όλες αυτές τις δεκαετίες που συνομιλούσαμε για το Κυπριακό.
Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό εγγύησης της εφαρμογής, ήταν ένα διαχρονικό αίτημα της πλευράς μας, επειδή εμείς θα έχουμε να πάρουμε μέσα από τη λύση του Κυπριακού, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως από εκεί και πέρα είναι αυτονόητο ότι την εγγύηση για την εφαρμογή της λύσης μπορεί να την προσφέρει η ΕΕ, ένας διεθνής οργανισμός ή ένας συνδυασμός.
Με την Κυπριακή Δημοκρατία μέλος της ΕΕ, η οποία μετά βεβαιότητας θα μείνει μέλος και μετά τη λύση, ο καλύτερος μηχανισμός εφαρμογής της λύσης είναι μέσα από την ΕΕ και τους μηχανισμούς που έχει η ΕΕ για διεθνή ζητήματα, διευκρίνισε επεξηγώντας περαιτέρω ότι η ΕΕ έχει την Κοινή Αμυντική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, πυλώνα στον οποίο ήδη ανέπτυξε διεθνή δράση και μπορεί μέσα από τον πυλώνα αυτό να προσφέρει εγγυήσεις εφαρμογής της λύσης.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πάρα πολλές φορές ότι η πλευρά μας είναι αποφασισμένη για μια συνολική λύση του Κυπριακού, αλλά αυτή περνά μέσα από το κεφαλαιώδες ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
«Αν η Τουρκία αντιληφθεί ότι στο σύγχρονο κόσμο δεν μπορούν να συνεχίσουν τα αναχρονιστικά συστήματα των εγγυήσεων και των μονομερών δικαιωμάτων και δείξει καλή θέληση μπορούμε, όχι μόνο να βρούμε συμφωνία για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων αλλά και μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος», είπε περαιτέρω ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Επαναλαμβάνοντας ότι οι δηλώσεις του εκφράζουν μόνο τις θέσεις του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως η ελπίδα και προσδοκία μας είναι να βρούμε μια συμφωνία στο κεφαλαιώδες ζήτημα των εγγυήσεων, μια σωστή διευθέτηση του εδαφικού, περιουσιακού και αν συμπληρωθούν τα θέματα που εκκρεμούν στα άλλα κεφάλαια, τότε θα έχουμε μια συνολική πολιτική συμφωνία, σε όλα ανεξαίρετα τα κεφάλαια και από εκεί και πέρα αυτή η συνολική πολιτική συμφωνία θα πρέπει να γραφτεί με νομικά και συνταγματικά κείμενα και την κάθε λεπτομέρεια.
«Εκτιμώ πως και να υπάρξει μια συνολική πολιτική συμφωνία στην Ελβετία, είναι αδύνατο μέσα σε λίγες ημέρες να συγγραφούν με λεπτομέρεια όλα τα συνταγματικά και νομικά έγγραφα, συντάγματα και νόμοι», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως ο ίδιος και το κόμμα του, μεταβαίνει στην Ελβετία με την ελπίδα, την προσδοκία και γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας την αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη για την εξεύρεση μιας σωστής, λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.
Αν στο κεφαλαιώδες ζήτημα της ασφάλειας ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μας, θα εργαστούμε με αποφασιστικότητα για μια συνολική λύση του Κυπριακού, η οποία θα επανενώνει την πατρίδα μας, είπε προσθέτοντας ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε το φόβο με την ελπίδα, τους δισταγμούς με την αισιοδοξία και να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού θα δούμε τουρκικά στρατεύματα να αποχωρούν, αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων να καταργούνται, θα δούμε τους πρόσφυγες να επιστρέφουν στις πατρογονικές τους εστίες, τους ιδιοκτήτες περιουσιών να επανακτούν τις περιουσίες τους, ή να αποζημιώνονται με τη σωστή αξία τους.
Επαφές στη Γερμανία
Ερωτηθείς για τις επαφές που θα έχει στη Γερμανία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι θα συζητήσει θέματα οικονομίας με τον Γενικό Διευθυντή Ευρώπης στο ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Thomas Westfal. «Θα ανασκοπήσουμε την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και κάποια ζητήματα που κρίνουμε ότι είναι σημαντικά», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι με τον Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών Martin Kotthaus θα συζητήσει αποκλειστικά την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την ανάγκη η ΕΕ να συμβάλει στη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα διασφαλίσει την εφαρμογή της λύσης.
Με τον Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Εξωτερικών στην Καγκελαρία Joachim Bertele θα συζητήσει τόσο τα οικονομικά όσο και το Κυπριακό, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Οι προσπάθειες μας είναι συμπληρωματικές και υποστηρικτικές στις υπερπροσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε και διατυπώνοντας τη θέση ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε στο μέτρο του δυνατού να ενισχύσουμε αυτή την εθνική προσπάθεια.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις