ΕΛΛΑΔΑ

ΛΕΣΒΟΣ: Πολύτιμα εκθέματα του Παλαιοντολογικού Μουσείου θαμμένα στα χαλάσματα

ΛΕΣΒΟΣ: Πολύτιμα εκθέματα του Παλαιοντολογικού Μουσείου θαμμένα στα χαλάσματα

Κάτω από τα ερείπια στη Βρίσα είναι θαμμένα και απολιθώματα εκατομμυρίων χρόνων, και άλλα εκθέματα του μοναδικού παλαιοντολογικού μουσείου του χωριού.

Μία από τις παράπλευρες απώλειες του ισχυρού σεισμού της 12ης Ιουνίου, που σχεδόν ισοπέδωσε το χωριό Βρίσα της Λέσβου, ήταν και οι τεράστιες ζημιές που υπέστη το παράρτημα του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εδρεύει στο ιστορικό κτίριο του παλαιού παρθεναγωγείου του χωριού. 
 
Σήμερα το κτίριο ελέγχθηκε από ειδικό κλιμάκιο μηχανικών, οι οποίοι το χαρακτήρισαν «κίτρινο», δηλαδή επισκευάσιμο και αναμένεται τις επόμενες ημέρες ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. Όμως τα εκθέματα του μουσείου, απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων που έζησαν στην περιοχή πριν από εκατομμύρια χρόνια, έχουν υποστεί καταστροφές, καθώς βρίσκονται θαμμένα κάτω από κεραμίδια και σοβάδες.
 
Η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1999. Περιλαμβάνει απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων που έζησαν στην περιοχή πριν από δυο εκατομμύρια χρόνια, δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων της Λέσβου, τμήμα ζωολογίας, καθώς και τμήμα βοτανικής με μοναδική αξία όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top