ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου - 11 αναλυτικές οδηγίες προς νέους γονείς

Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου  - 11 αναλυτικές οδηγίες προς νέους γονείς

Τι είναι το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, πότε αυξάνεται ο κίνδυνος και πώς μπορούμε να δράσουμε προληπτικά. 11 αναλυτικές οδηγίες προς νέους γονείς που θα προστατεύσουν το μωράκι από το φαινόμενο το κρίσιμο διάστημα, δηλαδή τους ...

Τι είναι

Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (Sudden Infant Death Syndrome – SIDS)  είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ξαφνικό θάνατο υγιούς βρέφους στη διάρκεια του πρώτου έτους, από αδιευκρίνιστη αιτία, χωρίς να υπάρχει ιστορικό κάποιας πάθησης. Τα αίτια του αιφνίδιου αυτού θανάτου παραμένουν αδιευκρίνιστα ακόμα και μετά τη διενέργεια αυτοψίας.

Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν τρεις παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της εμφάνισης του Συνδρόμου αν συνδυαστούν και αλληλεπιδράσουν:

- Το νεογνό είναι ευπαθές. Παρουσιάζει κάποια ανωμαλία ή ατέλεια σε τμήμα του εγκεφάλου που δεν είναι εμφανής.

- Οι έξι πρώτοι μήνες της ζωής. Είναι μια περίοδος με αναπτυξιακές αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν και να αποσταθεροποιήσουν τα εσωτερικά συστήματα του νεογνού.

- Εξωτερικοί παράγοντες: η θέση του ύπνου και η έκθεση στον καπνό.

Στοιχεία για το ΣΑΒΘ

- Το Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου εμφανίζει μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια από τα κορίτσια

- Το 83% των περιστατικών συμβαίνει στη διάρκεια της νύχτας και τους χειμερινούς μήνες.

- Είναι σπάνιο τον 1ο μήνα.

- Η συχνότητά του αυξάνεται από τον 2ο ως τον 4ο μήνα.

- Το 95% των περιστατικών έχουν συμβεί πριν να συμπληρωθεί ο 6ος μήνας της ζωής.

Πρόληψη

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (http://www.sids.org) έχει εκδώσει τις εξής οδηγίες προς τους γονείς:

1. Βάζετε τα μωρά να κοιμηθούν ανάσκελα, ακόμα και αν κοιμούνται καλύτερα μπρούμυτα. Τα μωρά που κοιμούνται μπρούμυτα και στο πλάι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του Συνδρόμου από τα μωρά που κοιμούνται ανάσκελα.

2. Βάζετε τα μωρά να κοιμηθούν σε κρεβάτι για μωρά με σκληρό στρώμα. Δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα μέσα στο κρεβάτι εκτός από το μωρό –όχι μαξιλάρια, όχι σφήνες, όχι παιχνίδια, όχι καλύμματα. Τα μαλακά στρώματα και τα βαριά σκεπάσματα έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

3. Κρατήστε το μωρό στο υπνοδωμάτιο των γονιών μέχρι να γίνει 6 μηνών. Οι μελέτες δείχνουν καθαρά πως τα μωρά είναι πιο ασφαλή όταν το κρεβάτι τους είναι κοντά στη μητέρα τους.

4. Μη βάζετε το μωρό να κοιμηθεί σε κρεβάτι ενηλίκων. Τα κρεβάτια για ενήλικες δεν είναι ασφαλή για τα μωρά. Μην αποκοιμηθείτε μαζί με το μωρό σε καναπέ ή καρέκλα.

5. Μην ντύνετε υπερβολικά το μωρό όταν κοιμάται. Χρησιμοποιήστε όσα ρούχα χρειάζονται για να είναι ζεστό χωρίς να χρειαστεί να το σκεπάσετε και διατηρήστε τη θερμοκρασία του δωματίου σε επίπεδο που να νιώθετε άνετα. Η υπερθέρμανση του μωρού αυξάνει τον κίνδυνο του Συνδρόμου.

6. Αποφύγετε την έκθεση του μωρού σε καπνό τσιγάρου. Μην καπνίζετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά ούτε και μετά στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο όταν βρίσκεται εκεί το μωρό. Όσο πιο μεγάλη είναι η έκθεση στον καπνό τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος.

7. Θηλάστε τα μωρά όσο περισσότερο μπορείτε. Το μητρικό γάλα μειώνει την εμφάνιση αναπνευστικών και γαστρεντερικών λοιμώξεων. Οι μελέτες δείχνουν πως τα μωρά που θηλάζουν έχουν χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου από όσα πίνουν γάλα σε σκόνη.

8. Αποφύγετε την επαφή του μωρού με άτομα που έχουν αναπνευστικές λοιμώξεις. Αποφύγετε τον συνωστισμό. Καθαρίστε προσεκτικά ο,τιδήποτε έρχεται σε επαφή με το μωρό. Βάλτε τους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια τους πριν αγγίξουν ή παίξουν με το μωρό σας. Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου συχνά συνδέεται με σχετικά ελαφριές αναπνευστικές (ήπιο κρυολόγημα) και γαστρεντερικές λοιμώξεις (εμετός και διάρροια)

9. Δώστε στο μωρό σας πιπίλα. Μερικές μελέτες έχουν δείξει χαμηλότερο ποσοστό Συνδρόμου σε μωρά που χρησιμοποιούν πιπίλα.

10.  Αν το μωρό σας εμφανίσει άπνοια ή ατονία επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας.

11.  Συζητήστε για όλα τα παραπάνω θέματα με οποιονδήποτε αναλαμβάνει τη φροντίδα του μωρού. Αν πηγαίνετε το παιδί σας σε σταθμό ή το αφήνετε με νταντά, δώστε της ένα αντίγραφο αυτής της λίστας. Βεβαιωθείτε πως ακολουθούνται πιστά όλες οιοδηγίες.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top