Το χρυσό μετάλλιο στο πιστόλι κατέκτησε στους ΑΜΚΕ η 13χρονη Παναγιώτα Χαραλάμπους, η νεαρότερη Κύπρια αθλήτρια στους αγώνες.
Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΑΚ Αργύρης Αργυρού, η ιστορία της 13χρονης Παναγιώτας Χαραλάμπους (κόρη της πρωταθλήτριας στη σκοποβολή Φανής Θεοφάνους) είναι αυτή που συγκέντρωσε πάνω της τα βλέμματα του ενδιαφέροντος της κυπριακής αποστολής.
Η νεαρότερη Κύπρια αθλήτρια στους αγώνες (γεννηθείσα στις 8 Μαρτίου 2004) κατάφερε να διατηρήσει τη συγκέντρωσή της και στους 9 γύρους και αφού πήρε το προβάδισμα ευστοχίας από την αρχή, στο τέλος πανηγύρισε την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.
«Αυτό που ένιωσα μόλις τελείωσε ο αγώνας δεν περιγράφεται με λόγια. Μια ανατριχίλα με διαπέρασε και μια περηφάνια γι’ αυτό που πέτυχα. Μπορεί να είμαι μικρή, όμως πάντα ήθελα να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο κι ελπίζω να συνεχίσω έτσι», είπε λίγο πριν από την απονομή η νεαρή αθλήτρια.
Δίπλα της, η μαμά της, απόλυτα υπερήφανη, τρισευτυχισμένη, με ακόμα πιο έντονα συναισθήματα από τις δικές της επιτυχίες, είπε: «Πάντα ήθελε να ασχοληθεί με τη σκοποβολή και προτίμησα να αγωνίζεται στο πιστόλι και όχι στο τυφέκιο, το οποίο χρειάζεται περισσότερη δύναμη. Νιώθω υπέροχα και περήφανη για την επιτυχία της Παναγιώτας και ελπίζω να συνεχίσει και στο μέλλον με διακρίσεις».
Στον προκριματικό η Χαραλάμπους σημείωσε νέο παγκύπριο ρεκόρ γυναικών και νεανίδων, με 375 βαθμούς, που την κατέτασσαν στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Μαυροβούνια αθλήτρια, η οποία στον τελικό έμεινε 5η. Στον ίδιο αγώνα έλαβε μέρος και η Κωνσταντίνα Πρατσή, η οποία μπήκε ως 6η στον τελικό (364), όμως αποχώρησε πρώτη από όλες και κατέλαβε την 8η θέση.
Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αγωνιστικής ημέρας η Κύπρος βρίσκεται στην 3η θέση του πίνακα των μεταλλίων, με 7 χρυσά, 9 αργυρά και 7 χάλκινα μετάλλια (σύνολο 23), πίσω από το Λουξεμβούργο (15-15-11) και την Ισλανδία (13-4-10).
Μετάλλια και ρεκόρ και στην κολύμβηση
Η καλή εμφάνιση των νεαρών Κύπριων κολυμβητών συνεχίστηκε και το βράδυ της Τετάρτης στο κολυμβητήριο του «Multieventi Hall» στο Σαν Μαρίνο όπου κατέκτησαν άλλα πέντε μετάλλια. Ένα χρυσό, δύο αργυρά και δύο χάλκινα, σημειώνοντας ταυτόχρονα και σημαντικές παγκύπριες επιδόσεις.
Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Κωνσταντίνος Χατζηττοουλής στα 400μ. ελεύθερο με 3:59.04, που αποτελεί παγκύπριο ρεκόρ ανδρών και νέων, το οποίο κατείχε ο ίδιος (3:59.51). Τα αργυρά μετάλλια ήρθαν από τον Φίλιππο Ιακωβίδη στα 100μ. ύπτιο με 57.37, ο οποίος έσπασε το ρεκόρ ανδρών του Αλεξάντερ Μπαχτιάροφ (57.44).
Τριπλό ρεκόρ σημείωσε η 16χρονη Αλεξάνδρα Σιεγκόλεβα, με τη δεύτερη θέση που κατέκτησε στα 200μ. πρόσθιο με 2:34.97, αφού αυτή θα είναι πια η καλύτερη παγκύπρια επίδοση σε κορασίδες, νεάνιδες και γυναίκες.
Με παγκύπριο ρεκόρ συνοδεύτηκε και η 3η θέση της Εθνικής ομάδας 4Χ200μ. ελεύθερο, με 7:47.28 (προηγούμενο 7:48.38). Χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε και η Σώτια Νεοφύτου στα 100μ. πεταλούδα, με 1:02.83, ενώ ο Θωμάς Τσιοπανής πήρε δύο τέταρτες θέσεις, ο Ζορπής και η εθνική ομάδα γυναικών 4Χ200μ. ελεύθερο τερμάτισαν 5η, ενώ η Σοφία Παπαδοπούλου ήταν 7η στα 100μ. ύπτιο.
Τέσσερα μετάλλια το τζούντο
Θετικός ο απολογισμός των μόλις 4 αθλητών, που έλαβαν μέρος στους 12 τελικούς του τζούντο, αφού κατάφεραν να κατακτήσουν όλοι τους μετάλλιο, δύο αργυρά και δύο χάλκινα.
Στα -60 κιλά ο Χρίστος Σκουρουμούνης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, κερδίζοντας τους αθλητές από το Λίχτενσταϊν και τη Μάλτα, ενώ έχασε το παιχνίδι του απέναντι στον χρυσό νικητή από το Μονακό. Τρεις αθλητές έλαβαν μέρος στα +100κ., με τον Παναγιώτη Κυριάκου να κατακτά το αργυρό μετάλλιο, με 1 νίκη (επί του Λουξεμβούργιου) και 1 ήττα (από τον Ισλανδό).
Στα -73 κιλά, ο Χαρίλαος Χατζηδαμιανού έχασε στον πρώτο γύρο από τον αθλητή από το Μονακό, όμως η πρόκριση του Μονεγάσκου στη συνέχεια έφερε τον αθλητή στο ρεπεσάζ. Εκεί κέρδισε στον πρώτο αγώνα τον Ράμος από την Ανδόρα με ιππόν και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Το ίδιο συνέβη και με τον Κυριάκο Ιωάννου στα -81κ. Αφού έχασε στον πρώτο αγώνα από τον μετέπειτα χρυσό νικητή από το Μαυροβούνιο, στη συνέχεια κέρδισε στο ρεπεσάζ τον Ισλανδό και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.
Άσοι διάκρισης στο τένις
Τέσσερις νίκες και μία ήττα ήταν ο απολογισμός των αθλητών της Κύπρου στην αντισφαίριση την Τετάρτη (31/5/17) με τον Νέο, τη Σέρμπαν και τα διπλά να βρίσκονται ουσιαστικά στο βάθρο των νικητών.
Την πρόκρισή του στα ημιτελικά του ταμπλό στο μονό εξασφάλισε ο Λευτέρης Νέος, ο οποίος ήταν και πάλι καταπληκτικός, επικρατώντας με 2-0 σετ (6-1, 6-3), του Ρόμπιν Φέρστερ από το Λίχτενσταϊν. Για μια θέση στον τελικό θα παλέψει με τον Μονεγάσκο Φλοράν Ντιπ, την Πέμπτη (1/6) στις 11:00 το πρωί, όπως αναφέρει μέχρι στιγμής το πρόγραμμα.
Καταιγιστική ήταν η Ραλούκα Σέρμπαν, αφού συνέτριψε με 6-0, 6-0 την Τζουντίτ Αλάνα Καρτάνα από την Ανδόρα και πέρασε στα ημιτελικά του μονού γυναικών, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την Ελέν Γενοβέζ από τον Μονακό (1/6/17). Αντίθετα, την ήττα γνώρισε η Μαρία Σιόπαχα, χάνοντας με 2-1 σετ (4-6, 6-2, 6-4) από τη Μαλτέζα Φραντσέσκα Κούρμι.
Στο διπλό ανδρών οι Μενέλαος Ευσταθίου και Λευτέρης Νέος κατέβαλαν με 2-0 σετ (6-3, 6-3) το δίδυμο από την Ισλανδία Μπονιφάτσιους / Γκούναρσον και πέρασαν στα ημιτελικά. Αργά το απόγευμα και σε παιχνίδι το οποίο δεν ήταν καν στα επίσημα προγραμματισμένα, οι Σέρμπαν και Σιόπαχα κέρδισαν τις Αγκαρίτσι / Μπαρμπιέρι από το Σαν Μαρίνο με 2-0 σετ (6-2, 6-1) και εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στον τελικό του διπλού γυναικών. Σημειώνουμε ότι στην αντισφαίριση δεν υπάρχει μικρός τελικός. Έτσι, οι αθλητές που πέρασαν στα ημιτελικά έχουν στα σίγουρα εξασφαλισμένο ένα μετάλλιο.
Εύστοχα βέλη
Αρκετά καλά τα πήγαν την Τετάρτη οι τοξοβόλοι , οι οποίοι αγωνίστηκαν στα ομαδικά.
Αρχικά, στο μικτό διπλό σύνθετου τόξου οι Διομήδης Δημητριάδης και Σοφία Τσαγκάρη εξασφάλισαν την πρόκρισή τους για τον τελικό, κερδίζοντας το Σαν Μαρίνο με 146-147. Για έναν μόλις πόντο χάθηκε η πρόκριση στον τελικό του ομαδικού ανδρών σύνθετου τόξου, αφού οι αθλητές της Κύπρου έχασαν με 222-221 από το Σαν Μαρίνο και θα διεκδικήσουν το χάλκινο μετάλλιο απέναντι στην Ισλανδία.
Στον τελικό του ολυμπιακού τόξου πέρασαν και οι δύο κυπριακές ομάδες που αγωνίστηκαν την Τετάρτη. Στο μικτό διπλό οι Κωνσταντίνος Παναγή και Έλενα Μουσικού κέρδισαν με 5-3 την Ισλανδία και θα παλέψουν για το χρυσό με το Λουξεμβούργο. Στο ομαδικό ανδρών κέρδισαν με 4-2 την Ισλανδία και θ’ αγωνιστούν στον τελικό επίσης απέναντι στο Λουξεμβούργο.
Δεύτερη νίκη για την εθνική ανδρών στην πετόσφαιρα
Δεν χρειάστηκε να καταβάλει ιδιαίτερες δυνάμεις για να προσπεράσει το εμπόδιο του Σαν Μαρίνο η πετοσφαιρική ομάδα των ανδρών, κερδίζοντας εύκολα με 3-0 σετ. Από την αρχή του αγώνα οι Κύπριοι πετοσφαιριστές έδειξαν την ανωτερότητά τους και «καθάρισαν» σε 1 ώρα και 13 λεπτά, αξιοποιώντας πλήρως την υπεροπλία τους στο φιλέ.
Τα σετ: 25-19, 25-20, 25-17.
ΚΥΠΡΟΣ (Κουτουλέας): Αχ. Πετρακίδης, Ελευθερίου, Σ. Πετρακίδης, Χριστοφή, Αποστόλου, Γεωργίου, Κνέζεβιτς, Κοντός, Παπαδόπουλος, Αλεξίου, Οικονομίδης. Λίμπερο: Παπαχριστοδούλου.
Αγκαλιά με το χρυσό στην πετόσφαιρα γυναικών
Τεράστιας σημασίας νίκη πέτυχαν τα κορίτσια της εθνικής πετόσφαιρας, αφού βρέθηκαν προ εκπλήξεως στο 2ο και 3ο σετ από το Λουξεμβούργο. Όμως, στο καθοριστικό τάι-μπρέικ ήταν πιο συγκεντρωμένες, έβγαλαν καλύτερα μπλοκ και υποδοχές και κατάφεραν να πάρουν τη νίκη με 3-2 σετ που τους δίνει ουσιαστικά την πρωτιά στους 17ους ΑΜΚΕ.
«Αναμφίβολα η επιτυχία μας είναι τεράστια, ερχόμενη με τον τρόπο που ήρθε. Τα μικρά κράτη έχουν δυναμώσει πάρα πολύ και είναι πια ομάδες με ταλέντο, ποιότητα και πειθαρχία. Θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια στις παίκτριές μου που γύρισαν το παιχνίδι, και μας έφεραν πολύ κοντά στην πρώτη θέση. Όμως, δεν σημαίνει πως χαλαρώνουμε, καθώς όλες οι ομάδες θέλουν προσοχή και σεβασμό και θα πάμε συγκεντρωμένα και πειθαρχημένα και τις επόμενες ημέρες», μας ανέφερε ο προπονητής της εθνικής ομάδας Πέτρος Πατσιάς.
Τα σετ: 25-19, 21-25, 22-25, 25-11, 15-13.
ΚΥΠΡΟΣ (Πατσιάς): Χατζηχριστοδούλου, Μανίταρου, Χουντίμα, Ιωάννου, Χαραλάμπους, Χατζηκωνσταντά, Ιορδάνου, Ι. Λεωνίδου, Ζακχαίου, Ζεμπίλα. Λίμπερο: Δαυίδ, Εβ. Λεωνίδου.
Δεκάλεπτα: 8-18, 17-24, 31-42, 47-59.
ΚΥΠΡΟΣ (Παπαδοπούλου): Οικονομίδου 2, Πιτσιλίδου 6 (1), Κόνιαλη 5, Όρλοβιτς 14, Ράτσα 9 (3), Θεολόγου 9, Πηλακούτα 2, Κασάπη, Αντωνίου.
Ανάδυση και βούλιαγμα στο μπιτς βόλεϊ
Ανάμικτα συναισθήματα είχε η κυπριακή αποστολή στο μπιτς - βόλεϊ, αφού τα κορίτσια επανήλθαν με δύο νίκες από την ήττα από το Σαν Μαρίνο, ενώ οι άνδρες έχασαν κάθε ελπίδα για μετάλλιο, γνωρίζοντας δεύτερη ήττα.
Οι Μαριότα Αγγελοπούλου και Μανολίνα Κωνσταντίνου επικράτησαν άνετα του διδύμου από την Ισλανδία με 2-0 (21-10, 21-8) και του διδύμου από τη Μάλτα με επίσης 2-0 (21-11, 21-11). «Ήταν μια κακή ημέρα η πρεμιέρα με το Σαν Μαρίνο, αλλά έφεραν δύο άγνωστες Ιταλίδες παίκτριες και δεν ήμασταν τόσο έτοιμες για να τις αντιμετωπίσουμε. Βέβαια, κάναμε κι εμείς τα δικά μας λάθη, αφού είχε καιρό να ξαναβρεθούμε ως δίδυμο. Όμως, το αφήσαμε πίσω μας και σήμερα παρουσιαστήκαμε καλύτερες και επιστρέψαμε στη διεκδίκηση τουλάχιστον του ασημένιου μεταλλίου», δήλωσε ανάμεσα σε άλλα η Μαριότα Αγγελοπούλου.
Αντίθετα, εκτός συνέχειας της διοργάνωσης τέθηκαν οι Μίνως Αγαθοκλέους και Κωνσταντίνος Ευσταθίου, έχοντας συνολικά 2 νίκες και 2 ήττες. Στο πρώτο παιχνίδι της Τετάρτης οι αθλητές της Κύπρου κατέβαλαν τους Ισλανδούς με 2-0 (21-11, 21-11), όμως στο δεύτερο ενώ ξεκίνησαν ιδανικά, έχασαν με 2-1 από τους Μονεγάσκους (14-21, 21-16, 15-8).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις