Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Αγκυρα και Ακιντζι θέλουν να τερματίσουν τις συνομιλίες για λόγους γεωπολιτικών τους συμφερόντων»

Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Αγκυρα και Ακιντζι θέλουν να τερματίσουν τις συνομιλίες για λόγους γεωπολιτικών τους συμφερόντων»

Με την διαπίστωση ότι Άγκυρα και Ακιντζί, για τους δικούς τους λόγους, οδηγούν την διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού σε αδιέξοδο, απαντά η Αθήνα στον ισχυρισμό του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκείνη που, όπως λέει, εκτρέπεται από τα συμφωνηθέντα στην έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας το 2014.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα διαχρονικά και συστηματικά στηρίζει την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, και ότι γι’ αυτό εγκαίρως επέμενε "στη σημασία ενδελεχούς και έγκαιρης διαπραγμάτευσης των θεμάτων εγγυήσεων και ασφάλειας, προκειμένου να μην οδηγηθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού σε αποτυχία",  κατηγόρησε την Άγκυρα που "για ακόμη μια φορά,  –για λόγους εξυπηρέτησης των γεωπολιτικών της συμφερόντων- και ο κ. Ακιντζί, οδηγούν σε αδιέξοδο τη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη".

Κατά τον κ. Ευθυμίου, που απαντούσε σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα, Τουρκία και Ακιντζι οδηγούν τις συνομιλίες σε αδιέξοδο, επιχειρώντας να τερματίσουν την διαπραγμάτευση, "επικαλούμενοι μεθοδολογικούς λόγους" και "επειδή είναι απρόθυμοι να συζητήσουν τον πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος που είναι τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας".

Η Αθήνα όμως θεωρεί ότι τα θέματα αυτά "είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη φύση του Κυπριακού προβλήματος που είναι εξ ορισμού ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό".

Και αναρωτιέται "τί πιστεύει η Τουρκία; Ότι το γεγονός ότι παρανόμως κατέχει την Κύπρο δεν θα πρέπει να είναι η ουσία και το αντικείμενο της λύσης της εξωτερικής πτυχής του Κυπριακού;"

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χουσείν Μιφτιόγλου, η Άγκυρα αναμένει την διεξαγωγή Συνόδου για το Κυπριακό χωρίς όρους. Και προσθέτει πως οι όροι που έθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 17 Μαΐου (ανάμεσά τους και τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων), είναι αντίθετοι με την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, ότι «όλα τα ζητήματα θα συζητηθούν ανεξάρτητα» και δεν συνάδει με τη διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό της 12ης Ιανουαρίου 2014.

Αυτοί οι ισχυρισμοί, κατά το ελληνικό ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζονται ως προφάσεις εν αμαρτίαις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live: Φλέγεται η Μέση Ανατολή - Κανένα ίχνος αποκλιμάκωσης στη σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν

Live: Φλέγεται η Μέση Ανατολή - Κανένα ίχνος αποκλιμάκωσης στη σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Τελ Αβίβ και Τεχεράνη ανταλλάσσουν επιθέσεις. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι ιρανικές επιθέσεις έχουν σκοτώσει 13 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό άλλων 380, ωστόσο σε αυτόν τον αριθμό δεν έχουν προστεθεί οι τραυματίες από τα πλήγματα που έγιναν το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον 224 είναι οι νεκροί και 1.277 οι τραυματίες στο Ιράν από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 20 παιδιά. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE