Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας απέρριψε πρόσφατα την έφεση που είχε καταχωρήσει ο Νορβηγός πατέρας της 4χρονης Μαρίε Ελένης κατά απόφασης δικαστηρίου της χώρας, σύμφωνα με την οποία ο τόπος διαμονής της ανήλικης δεν ήταν ποτέ η Νορβηγία και κατ’ συνέπεια η αίτηση για την κηδεμονία της θα πρέπει να εξεταστεί από τα κυπριακά δικαστήρια.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο δικηγόρος της Ελληνοκύπριας μητέρας της ανήλικης, Λάρης Βραχίμης, ανέφερε ότι την έφεση είχαν καταχωρήσει οι δικηγόροι του πατέρα μετά την απαγωγή της στις 27 Απριλίου.
Ο κ. Βραχίμης ανέφερε ότι με την απόφαση του Ανωτάτου της Νορβηγίας, η οποία εκδόθηκε την περασμένη Τρίτη και θεωρείται τελεσίδικη, απορρίπτονται όλοι οι ισχυρισμοί του πατέρα της ανήλικης περί δήθεν απαγωγής της ανήλικης από την μητέρα της και παράνομης κράτησης της στην Κύπρο.
Ο δικηγόρος της μητέρας είπε ότι το Ανώτατο αποφάσισε ότι η Νορβηγία δεν ήταν ποτέ ο τόπος διαμονής της ανήλικης και άρα η αίτηση για την κηδεμονία της ανήλικης θα πρέπει να εξεταστεί από τα κυπριακά και όχι από τα νορβηγικά δικαστήρια.
Είπε, επίσης, ότι ο πατέρας είχε ασκήσει μια σειρά από εφέσεις κατά σχετικών αποφάσεων των δικαστηρίων της Νορβηγίας για το θέμα, οι οποίες όλες απορρίφθηκαν από το Ανώτατο δικαστήριο της χώρας και πλέον ο Νορβηγός έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η μητέρα εξασφάλισε προσωρινά την κηδεμονία του κοριτσιού με απόφαση κυπριακού δικαστηρίου, το οποίο ωστόσο παραμένει ακόμη ανοικτό, αφού ο πατέρας δεν έχει μέχρι σήμερα καταχωρήσει υπεράσπιση αλλά και ούτε οποιοδήποτε αίτημα στο δικαστήριο.
Η 4χρονη παραμένει άφαντη εδώ και 29 ημέρες αφού οι μέχρι σήμερα έρευνες της Αστυνομίας δεν οδήγησαν στον εντοπισμό και στη σύλληψη του Νορβηγού πατέρα της, ο οποίος φέρεται να κρύβεται πίσω από την απαγωγή της, στις 27 Απριλίου έξω από νηπιαγωγείο στη Λευκωσία. Εναντίον του έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό και διεθνές ένταλμα σύλληψης και τα στοιχεία του τοποθετήθηκαν στον κατάλογο προσώπων stop-list.
Ο πατέρας της 4χρονης απέστειλε μέχρι σήμερα δύο ηλεκτρονικά μηνύματα προς την πρώην σύζυγο του και μητέρα της ανήλικης, το ένα την ημέρα της απαγωγής και το άλλο στις 11 Μαΐου. Στο πρώτο email έγραφε στην μητέρα ότι θα περνούσε μια εβδομάδα μαζί με την κόρη τους και μετά θα επικοινωνούσε με τους δικηγόρους του για να διευθετήσουν την κηδεμονία της μικρής, κάτι που δεν φαίνεται να έχει πράξει μέχρι στιγμής. Στο δεύτερο μήνυμα του, της έγραφε ότι η μικρή Μαρίε Ελένη είναι καλά και πως η απόφασή του είναι να φύγουν για Νορβηγία.
Για την υπόθεση είχαν συλληφθεί μέχρι σήμερα συνολικά επτά πρόσωπα τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα ενώ δεν αποκλείεται να επανασυλληφθούν και να κατηγορηθούν για ανάμειξη στην απαγωγή της 4χρονης. Εναντίον των υπόπτων, η Αστυνομία διερευνούσε τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, αρπαγή ανήλικου προσώπου, απαγωγής νεαρής γυναίκας ηλικίας κάτω των δεκαέξι χρόνων και επίθεση και πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωνε στις 03/05/2017 για την πορεία των ερευνών ότι «βρισκόμαστε σε ένα καλό δρόμο, τα πράγματα οδηγούνται προς το καλύτερο και πιστεύω ότι θα έχουμε εξελίξεις. Μέσα από τις ανακρίσεις προκύπτουν νέα στοιχεία που βοηθούν στην υπόθεση".
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις