Θα είναι τραγικό αν καταρρεύσει η διαδικασία των συνομιλιών για διαδικαστικά θέματα, με κίνδυνο να επωμιστεί η ε/κ πλευρά ευθύνες για τις πιθανές εξελίξεις, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
Είπε ότι το θέμα όπου η Τουρκία θα δοκιμαστεί και θα δείξει κατά πόσο θέλει λύση στο Κυπριακό είναι το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και όχι τα διαδικαστικά ζητήματα.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού, εξέφρασε παράλληλα ανησυχία «για το ρίσκο και την ευθύνη που αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του για την πρόταση την οποία έχουν καταθέσει».
«Επιμένουμε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό», είπε, χαρακτήρισε όμως «πολιτική αφέλεια» το να νομίζει κανείς ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί μετά τις Προεδρικές του 2018, αν καταρρεύσει η διαδικασία.
Απηύθυνε παράλληλα έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συζητήσει «με ανοιχτό μυαλό» το όλο ζήτημα με τα Ηνωμένα Έθνη και να μην αφήσει τη διαδικασία να σταθεί εμπόδιο στο να συζητηθεί η ουσία.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας αγγίζει και την ουσία απάντησε ότι «είναι η απλή διαδικασία κατά τη δική μας την άποψη» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα κριθεί στη συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Είπε ότι εδώ και 40 χρόνια, η θέση της ε/κ πλευράς ήταν ότι πρέπει να κλείσει η εσωτερική πτυχή ή να φτάσουμε σε ακτίνα σύγκλισης και μετά να πάμε στη συζήτηση της διεθνούς πτυχής. Συμπλήρωσε ότι κάποια κόμματα έθεταν θέμα να αναστραφεί η διαδικασία και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντούσε με επιχειρήματα, πως πρόκειται για λανθασμένη προσέγγιση. «Σήμερα την υιοθετεί», συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Είπε ότι ο ίδιος δεν θα επεκταθεί, δίνοντας μια ευκαιρία στο να εξελιχθούν τα πράγματα. «Γίνεται μια προσπάθεια από τον κ. Έιντε αντιλαμβάνομαι, να δουν κατά πόσο θα μπορούσε να συμφωνηθεί η διαδικασία» είπε. «Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διαβουλεύσεις που γίνονται, αν γίνονται» συμπλήρωσε.
Σε διευκρινιστική ερώτηση, είπε ότι αντιλαμβάνεται πως ο Πρόεδρος «αναμένει κάτι», χωρίς να έχουν λεχθεί συγκεκριμένα πράγματα, ενώ έχει ζητήσει από τους συμμετέχοντες στο Εθνικό Συμβούλιο να μην επεκταθούν.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα της συνδιαβούλευσης με τα κόμματα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε πάρα πολλές περιπτώσεις προχώρησε μονομερώς, δίχως να λαμβάνει υπόψιν του τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων».
Ως προς τη διαφορά της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή που κατέθεσε το ΑΚΕΛ στη Γενεύη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά» καθώς η πρόταση του κόμματος αφορά την άτυπη συζήτηση των θεμάτων της εσωτερικής πτυχής. «Αν διαπιστωθεί ότι μπορούμε να καταλήξουμε, καλώς. Εάν όχι, τότε θα θεωρηθεί ως μη γενομένη», είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία δεν πείθει κανέναν λόγω των απαράδεκτων απαιτήσεών της στα θέματα της ασφάλειας. «Αν εξακολουθήσει να επιμένει σε αυτές της απαράδεκτες θέσεις, τότε κανένας στη διεθνή κοινότητα δεν πρόκειται να την κατανοήσει και όλοι θα της επιρρίψουν ευθύνες για το αδιέξοδο που θα προκληθεί στο Κυπριακό», είπε.
Είπε τέλος ότι ο ίδιος δεν θεωρεί πως η εκ περιτροπής Προεδρία με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο είναι παράλογη, αλλά «η μόνη έξοδος σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις