ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και επίσημα υποψήφιος ο Γιώργος Λιλλήκας – Ηχηρές απουσίες κατά την εξαγγελία του - «Η Κύπρος δεν αντέχει άλλους “άριστους των αρίστων”»

Και επίσημα υποψήφιος ο Γιώργος Λιλλήκας – Ηχηρές απουσίες κατά την εξαγγελία του - «Η Κύπρος δεν αντέχει άλλους “άριστους των αρίστων”»

Στους πολίτες που νιώθουν προδομένοι από αυτούς που εμπιστεύτηκαν και σε αυτούς που είναι θυμωμένοι από τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα και απαιτούν κάθαρση και δικαιοσύνη απευθύνθηκε την Κυριακή 14/5 ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, κατά την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Πλαισιωμένος από δεκάδες στελέχη και μέλη της Συμμαχίας Πολιτών ο Πρόεδρός της είπε ότι “απευθύνομαι στους πολίτες γιατί εμπιστεύομαι τους πολίτες, απευθύνομαι στους νέους που έχουν ανεκπλήρωτα όνειρα και τους ζητώ να πιστέψουν στις δυνάμεις τους γιατί μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε το κοινωνικό κύμα που θα παρασύρει το κατεστημένο”.

“Χρειάζομαι τη φωνή τους, τη θέλησή τους, το δυναμισμό τους για να πάρουμε την Κύπρο πραγματικά μπροστά” είπε ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος κατέρχεται ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το σύνθημα “Ασφαλής επιλογή” και κύριο χρώμα της προεκλογικής εκστρατείας το γαλάζιο.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι “πριν από πέντε χρόνια, απευθύνθηκα στους πολίτες, καλώντας τους, μαζί, πάνω και πέραν από τα κόμματα, να κάνουμε την ανατροπή και σχεδόν κανένας τότε δεν πίστευε πως οι πολίτες από μόνοι τους, μπορούν να τα βάλουν με τους έμμισθους κομματικούς μηχανισμούς και λίγοι πίστευαν ότι οι πολίτες έχουν αυτονομηθεί και μπορούν να κρίνουν με δικά τους και όχι κομματικά κριτήρια”.

Κι, όμως, συνέχισε, “οι πολίτες πίστεψαν στις δυνάμεις τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μου να θέσουμε την Κύπρο πάνω απ’ όλα, κάναμε ένα δύσκολο αλλά υπέροχο ταξίδι και κεντρώοι, αριστεροί, δεξιοί, ανένταχτοι πολίτες ενώθηκαν για ένα όνειρο και έτσι φτάσαμε πολύ κοντά στον στόχο μας”.

Ο κ. Λιλλήκας, είπε πως “σήμερα, καλώ τους πολίτες να ολοκληρώσουμε αυτό το ταξίδι, να πάρουμε την τύχη του τόπου στα δικά μας χέρια". Προέβη σε ανάλυση της κυβερνητικής πολιτικής για το Κυπριακό λέγοντας ότι “η πολιτική του απερχόμενου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη χρεοκόπησε, την ευθύνη για τη μη επίλυση του Κυπριακού φέρει η Τουρκία, ευθύνες όμως φέρει και ο κ. Αναστασιάδης”.

Πρόσθεσε ότι “η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων, η πολιτική εξευμενισμού της Τουρκίας, αντί να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία την εξέθρεψε, επέτρεψε στην Τουρκία να παρατείνει την κατοχή και τη διχοτόμηση για άλλα πέντε χρόνια και της επέτρεψε ανενόχλητα να προετοιμάσει το έδαφος και τις υποδομές για αναβάθμιση του ψευδοκράτους ακόμα και για προσάρτηση”.

Ο Γιώργος Λιλλήκας είπε πως “ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί να διαχειριστεί μίαν ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, να ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία, για να ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματικά δίκαιη λύση η οποία θα ανατρέπει τα δεδομένα της κατοχής”.

Αναφέρθηκε σε λύση του Κυπριακού που “θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορούμε να ζούμε μαζί σε μικτά χωριά και πόλεις και να συνεργαζόμαστε, απολαμβάνοντας όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε, περαιτέρω, ότι “θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε όλες τις εμπειρίες και γνώσεις μας, θα χρειαστεί εθνική ενότητα, διότι δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε για επανάληψη μιας άγονης και αδιέξοδης πολιτικής, ούτε για πειραματισμούς”.

“Μπορεί να είμαστε μικρός σε μέγεθος λαός, και να μην μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε, μπορούμε όμως να κάνουμε αυτό που οφείλουμε και απαραίτητη προϋπόθεση η εθνική ενότητα” είπε ο κ. Λιλλήκας, και εξέφρασε ανησυχία για διχόνοια σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας και αυτό επειδή οι διχαστικοί λόγοι μεταφέρουν τη διχόνοια στο λαό.

'Οπως είπε ο κ. Λιλλήκας, “η καλλιέργεια πάθους εξυπηρετεί εκλογικές σκοπιμότητες συσπείρωσης, όμως, αποδυναμώνει τον αντικατοχικό μας αγώνα”.

Ανέφερε πως “έχουμε διαφωνίες στην πολιτική, όμως δεν ήμαστε εχθροί, εχθρός είναι ο κατοχικός στρατός και η τουρκική επεκτατική πολιτική”.

Είπε πως πιστεύει στην ενότητα και θεωρεί “ότι είναι εφικτή και θα αγωνιστώ για αυτήν ενώ οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν με το παράδειγμα τους να επιβάλουν την εθνική ενότητα στις πολιτικές ηγεσίες”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι “οφείλουμε, με ωριμότητα και υπευθυνότητα, να αναζητήσουμε το κοινό έδαφος, να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν και το εγώ να γίνει εμείς”.

Πρόσθεσε ότι “αυτό που χρειάζεται είναι ολοκληρωμένη διεκδικητική στρατηγική και πολιτική βούληση”, την οποία όπως ο ίδιος είπε:“Την έχω. Το αποδείξαμε με την πρόταση στρατηγικής που καταθέσαμε τον Φεβρουάριο του 2015 όπως και με σωρεία προτάσεων που κατά καιρούς παρουσιάσαμε.

Ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι “η εμμονή σε μοντέλα λύσης που εδράζονται στα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή εμπεριέχει τον σπόρο της απεχθούς διχοτόμησης”.

Για τα όσα θα έχει ενώπιόν του ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “θα κληθεί να βρει λύσεις για να βγει η χώρα μας από την κρίση και η κοινωνία μας από τη μιζέρια, που μας βύθισαν λανθασμένες πολιτικές, μνημονιακοί νόμοι και η πολιτική της λιτότητας”.

Λύσεις που, όπως είπε, “θα δώσουν πίσω στους ανθρώπους μας τη χαμένη τους αξιοπρέπεια, που θα ξαναφέρουν το χαμόγελο στο πρόσωπο των Κυπρίων, που θα διασφαλίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε μια ευημερούσα κοινωνία ίσων ευκαιριών”.

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ως “αδιανόητο, τον 21ο αιώνα η κοινωνική ανισότητα να χαρακτηρίζει και τον τομέα της υγείας, και το κράτος να αδυνατεί να προσφέρει άμεση και ποιοτική ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους πολίτες”.

“Η υγεία δεν μπορεί να είναι εμπορεύσιμο προϊόν. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους. Το ΓΕΣΥ πρέπει να απαγκιστρωθεί από τα ιδιωτικά συμφέροντα”, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Ανέφερε πως “αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας να χάνονται ζωές γιατί κάποιες κομματικές ηγεσίες επιλέγουν να υπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα αντί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του”, επαναλαμβάνοντας πως “η υλοποίηση ενός καθολικού σχεδίου υγείας ήταν και παραμένει εθνικός στόχος για μένα”.

Εξαγγέλλοντας την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Λιλλήκας, είπε ότι “η Κύπρος χρειάζεται ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί όλους τους παραγωγικούς τομείς, θα αξιοποιεί το πλούσιο επιστημονικό μας προσωπικό επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία, για να έχουμε μίαν αειφόρο ανάπτυξη που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, προοπτική και ελπίδα στους νέους μας”.

Πρόσθεσε ότι “η Κύπρος θέλει Πρόεδρο της ανάπτυξης και όχι ηγέτη της κρίσης, χρειάζεται όραμα και κοινωνική ευαισθησία για δικαιότερη κατανομή του εθνικού πλούτου.”

“'Εχω το όραμα και την ευαισθησία, έχω και τη βούληση να αξιοποιήσω όλες τις αρετές του λαού μας, τους ικανότερους ανθρώπους, ανεξάρτητα σε ποιό κόμμα ανήκουν ή αν είναι ανέντακτοι με μόνο κριτήριο μου να είναι η αξία και η καταλληλόλητα”, ανέφερε

“Δεν αντέχει η Κύπρος άλλους `άριστους των αρίστων` που η μόνη αρετή που διαθέτουν είναι η κομματική ταυτότητα”, συνέχισε.

Είπε ότι “για να κερδίσουμε το στοίχημα του 21ου αιώνα οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του κράτους και του πολιτικού μας συστήματος, ενώ η δημόσια υπηρεσία πρέπει να καταστεί υπηρέτης και όχι δεσπότης του λαού και επιβάλλεται να αλλάξουμε νοοτροπία”.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη “να εισαγάγουμε το ήθος στην πολιτική, να υιοθετήσουμε την αρχή της ευθύνης και της λογοδοσίας για όσους ασκούν εξουσία ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα”, λέγοντας ότι “οι πολίτες απαιτούν και εγώ θέλω να έχουν ενεργό ρόλο για τα ζητήματα που τους αφορούν”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι “μπορούμε και θα κάνουμε πράξη τη συμμετοχική δημοκρατία, θέτοντας όλους τους εκλελεγμένους αξιωματούχους της πολιτείας υπό το συνεχή έλεγχο των πολιτών, διότι ως χώρα και ως πολίτες έχουμε δικαιώματα και πρέπει να τα διεκδικούμε”.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “έχουμε και υποχρεώσεις και πρέπει να τις εκπληρώνουμε ενώ το κράτος οφείλει να υπηρετεί και να φροντίζει την κοινωνία και τους ανθρώπους και εμείς οι πολίτες οφείλουμε να φροντίζουμε, να βελτιώνουμε και να υπηρετούμε το κράτος και τη χώρα μας”.

Πρέπει, είπε τέλος, ο κ. Λιλλήκας, “να κατανοήσουμε πως την ανευθυνότητα έναντι των υποχρεώσεων μας την πληρώνουν οι συμπολίτες μας με την φιλοπατρία και τη φιλοτιμία να μας κάνουν όλους καλύτερους” βοηθώντας μας “να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη χώρα για να ζήσουν.

Η επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα έγινε εν τη απουσία στελεχών του Κινήματος, τα οποία στις 12 Μαρτίου 2017, στην Ανώτατη Σύγκλητο της Συμμαχίας Πολιτών, καταψήφισαν την υποβολή υποψηφιότητας από τον κ. Λιλλήκα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Ανδρέα Αποστόλου, είχε αναφέρει ότι οι είκοσι ψήφοι εναντίον αφορούσαν διαδικαστικά θέματα.

Απόντες από την σημερινή (14/5) διαδικασία, μεταξύ άλλων, ήταν ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Παύλος Μυλωνάς, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, Στέλιος Αμερικάνος, οι δύο εκ των τριών Αντιπροέδρων, Σίμος Αγγελίδης και Στέλιος Στυλιανού, και ο εκπρόσωπος τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης.

 

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top