Στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη 11/5 στις 15.00 με τον Εσπεν Μπαρθ Έιντε θα μάθει για το αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Αντόνιο Γκουτέρες απάντησε, πρώτα “να ανακοινωθεί, να τη δούμε”.
Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα ο κ. Ακιντζί, εκτίμησε ότι πρόκειται για παράπονα εναντίον της Τουρκίας για το θέμα του φυσικού αερίου. “Λέγεται ότι είναι 4 σελίδες. Δεν ξέρω τι βρήκε να στριμώξει σε αυτές τις 4 σελίδες, ωστόσο εάν προσπάθησε να γράψει για την εποικοδομητική μας στάση δεν του φτάνουν τόσες. Αφού δεν μπορεί να γράφει ότι δεν υπάρχει εποικοδομητική στάση μας. Γι` αυτό ας δούμε (την επιστολή). Όσο έχω διαβάσει εγώ από τις δικές του δηλώσεις (του Προέδρου Αναστασιάδη) επρόκειτο να κάνει παράπονο και για τον Έιντε και για την Τουρκία και για εμάς, αλλά για το θέμα του φυσικού αερίου”.
Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε ότι οι επόμενες εβδομάδες μπροστά μας μέχρι τον Ιούλιο είναι κρίσιμες και πρέπει να χρησιμοποιηθούν με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο. “Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Εξάλλου κάναμε το καθήκον μας για την εξεύρεση λύσης. Αυτό το αποδείξαμε και στο Μοντ Πελεράν και στη Γενεύη και πλέον θέλουμε να δούμε κι αυτούς να κάνουν βήματα και να δούμε τι μπορεί να γίνει”.
Ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά τα όσα γράφουν του κ. Γκουτέρες (σσ. Εννοώντας την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη) ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει διαμορφώσει πλέον τη δική του άποψη με τις δικές του παρατηρήσεις και πιστεύει ότι αυτή η άποψη του κ. Γκουτέρες δεν είναι καθόλου αρνητική για τους Τ/κ. “Γιατί την εποικοδομητική στάση της τ/κ πλευράς δεν την βλέπουν μόνο τα ΗΕ, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος. Μπορεί κάποιοι να μην το λεν, να μην μπορούν ή να μην θέλουν να το πουν, αλλά από την ΕΕ μέχρι τα ΗΕ και άλλες χώρες, βλέπουμε και ξέρουμε ότι αναγνωρίζουν τη θετική μας στάση|.
Εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στη σημασία της ΕΕ, το γεγονός ότι εδώ και 60 χρόνια οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν ζήσει πολέμους, τις ελλείψεις που παρουσιάζει σήμερα η Ένωση, τα λάθη της, αλλά και πάλι – είπε - “αυτό δεν μειώνει τη σημασία αυτού του μεγάλου εγχειρήματος”. Κατά τον ίδιο, “κατά τρόπο μη όμοιο με άλλο στον κόσμο”, οι Τ/κ το 2004, ενώ είπαν “ναι” στη λύση του Κυπριακού και την ένταξη στην ΕΕ, στην Ένωση έγινε μέλος η κοινότητα που είπε “όχι”. Επανέλαβε ότι είναι σημαντικό από τώρα το ψευδοκράτος, που στο μέλλον θα γίνει μία από τις συνιστώσες πολιτείες της ομοσπονδιακής δημοκρατίας – όπως είπε – να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο καθώς και την Ad Hoc επιτροπή που δημιουργήθηκε γι` αυτό το λόγο.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, είπε ο κ. Ακιντζί, διόρισε γι` αυτό το θέμα τον Maarten Verway (επικεφαλής της Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ), ο οποίος τους ενημέρωσε το πρωί για την εργασία που έχει γίνει μέχρι τώρα από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη συνάντηση που είχαν στη νεκρή ζώνη. Θα έχει, πρόσθεσε, και χωριστή συνάντηση ο ίδιος με τον κ. Verway σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της εργασίας που έχει γίνει για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, έχουν έρθει 34 φορές περισσότεροι από 200 ειδικοί από την ΕΕ στην Κύπρο.
Είπε ότι υπάλληλοι του “δημοσίου” και “τεχνοκράτες” εργάστηκαν από κοινού με τους Ευρωπαίους ειδικούς σε διάφορους τομείς όπως τα “τελωνεία”, υγεία ζώων, υγεία τροφίμων και αλλού. Ως αποτέλεσμα αυτής της εργασίας ετοιμάστηκε μια έκθεση, η οποία θα μελετηθεί τώρα από την Ad Hoc επιτροπή, σημείωσε.
Στην παρουσίαση, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, που τους έκανε σήμερα ο κ. Verwey περιλαμβάνονταν και κάποιες σημαντικές διαπιστώσεις όπως οι ανάγκες που θα παρουσιαστούν στην μεταβατική περίοδο (μιας λύσης). Όσο πιο καλά και πιο έτοιμοι θα είναι, είπε ο κ. Ακιντζί, τόσο λιγότερες θα είναι οι ανάγκες που θα προκύψουν και παρά τη δουλειά που έγινε τα τελευταία 2 χρόνια θα πρέπει να εργαστούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.
Στόχος και επιλογή, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, παραμένει η λύση του Κυπριακού “και πάνω – κάτω οι παράμετροι αυτής είναι γνωστοί”, προσθέτοντας ότι “εάν δεν μπορέσουμε να βρούμε λύση, θα συμβεί για λόγους που δεν θα έχουμε προκαλέσει εμείς και το επίπεδο της ΕΕ δεν θα είναι κάτι που θα εγκαταλείψουμε γιατί αυτό σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη υγεία, θα είμαστε πιο σίγουροι για το τι παράγουμε, θα υπάρχουν καλύτερα στάνταρντ για το περιβάλλον, τα τρόφιμα, τον αέρα, τις θάλασσες, την τροχαία κίνηση”.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι η τ/κ πλευρά δεν δίδει πληροφορίες σχετικά με τις τράπεζες και θέτει κάποια κριτήρια, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι το 2000 το τραπεζικό σύστημα στα κατεχόμενα είχε επηρεαστεί από την τραπεζική κρίση στην Τουρκία και πολλές τράπεζες είχαν κλείσει τότε στο “βορρά”. Από το 2001 μέχρι σήμερα, συνέχισε, πέρασαν “νομοθεσίες”, έγιναν αλλαγές, η “κεντρική τράπεζα” έγινε πιο έμπειρη και οι τράπεζες διήνυσαν απόσταση.
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι οι τράπεζες στα κατεχόμενα λόγω της μη αναγνώρισης του ψευδοκράτους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διεθνή δανεισμό και αυτό δημιούργησε κάποια προβλήματα. Συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχει ένα κονδύλι 3 εκ. Ευρώ από την ΕΕ για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις αντοχής και αξιολογήσεις των τραπεζών στα κατεχόμενα, αυτή η εργασία πρέπει να γίνει είτε υπάρξει λύση είτε όχι,όπως σημείωσε, αναφέροντας ότι δυστυχώς στο θέμα αυτό υπήρξε διαφωνία με την “κυβέρνηση”. Οταν ο ίδιος το είχε πει στη “βουλή”, συνέχισε, ο “υπουργός δημοσιονομικών” του απάντησε ότι δεν θέλουν τα λεφτά κανενός και θα ανταποκριθούν μόνοι τους στις ανάγκες τους.
Αργότερα, είπε, βρέθηκε μια φόρμουλα όσον αφορά το να δοθούν τα στοιχεία που ζητούσε η ΕΕ χωρίς να τα γνωρίζει και η ε/κ πλευρά, όπως υποστήριζε το “υπουργείο δημοσιονομικών”, αλλά θα μπορούσαν να δοθούν σε όλους μετά από μια λύση του Κυπριακού.
Το τελευταίο, πρόσθεσε, που άκουσε για το θέμα της χρηματοδότησης των τραπεζών και των στοιχείων που ζητούνταν (από την ΕΕ) από την “κυβέρνηση” στα κατεχόμενα ήταν ότι δεν ήθελε τα χρήματα της ΕΕ. Ο Τ/κ ηγέτης χαρακτήρισε τη στάση αυτή της “κυβέρνησης” ΚΕΕ – ΔΚ λάθος και ότι δίδει δικαιολογία στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για επικρίσεις.
Χθες, συνέχισε, μίλησε τηλεφωνικώς με τον “υπουργό δημοσιονομικών”, Σερντάρ Ντενκτάς γι` αυτό το θέμα και του είπε ότι πρέπει να αλλάξουν στάση. “Γιατί δίνουμε την ευκαιρία στον κ. Αναστασιάδη να βγαίνει και να μας επικρίνει μπροστά στους αρμοδίους της ΕΕ”.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του “υπουργού ενέργειας”, Σουνάτ Ατούν ότι το Μπαρμπαρός βρίσκεται εδώ με δική του υπογραφή και άδεια και ερωτηθείς εάν το τουρκικό πλοίο ενεργεί στο όνομα του ψευδοκράτους, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν δύο σκέλη αυτού του θέματος, το πρώτο ότι και οι Τ/κ έχουν μερίδιο στο φυσικό πλούτο της θάλασσας και το δεύτερο ότι υπάρχουν δραστηριότητες στον περιβάλλοντα χώρο του νησιού που ανήκει και στους Τ/κ. “Σε αυτό το πλαίσιο η απάντηση είναι ναι”. Πρόσθεσε ότι υπάρχει και ένα πεδίο αντιπαράθεσης της Τουρκίας με τους Ε/κ που αφορά το οικόπεδο 6.
Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, το Μπαρμπαρός δεν είναι σε εκείνη την περιοχή, αλλά στα ανατολικά της Κύπρου λέγοντας ότι το να διενεργεί το πλοίο σεισμογραφικές έρευνες “είναι το πιο φυσικό. Γι αυτό κανείς να μην έχει αντιρρήσεις. Το να προχωρούν οι Ε/κ μονομερώς είναι λάθος”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις