Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Ινδία από την Τρίτη 25/4.
Ο κ. Αναστασιάδης κατά την επίσκεψη του κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης του Νοέμβρη του 2008 στη Μουμπάη και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Taj Mahal.
Σε εκείνη την τρομοκρατική επίθεση δολοφονήθηκε από τους τρομοκράτες ο Κύπριος Ανδρέας Λιβέρας, επιχειρηματίας, ο οποίος επισκεπτόταν την Ινδία και διέμενε στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο.
Στο Μνημείο των θυμάτων δεσπόζουν ανάγλυφα τα ονόματα των θυμάτων των τρομοκρατών με πρώτο αυτό του Ανδρέα Λιβέρα.
Ποιος ήταν ο μεγιστάνας Ανδρέας Λιβέρας
Δημοσίευμα της Αθηναϊκής εφημερίδας «Το Βήμα» την εποχή όπου σημειώθηκε η τρομοκρατική επίθεση αποκάλυπτε ποιος ήταν ο Κύπριος Ανδρέας Λιβεράς.
Συγκεκριμένα το δημοσίευμα έγραφε:
«O Ανδρέας Λιβέρας, ο 73χρονος κύπριος μεγαλεπιχειρηματίας που σκοτώθηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη, δεν ήταν ένας συνηθισμένος πολυεκατομμυριούχος. Ο βρετανικός «Guardian» τον χαρακτηρίζει «βρετανό μεγιστάνα» με περιουσία που εκτιμάται σε 315 εκατ. στερλίνες (περίπου 375 εκατ. ευρώ).
Ωστόσο ο Λιβέρας δεν είχε ποτέ το στυλ του κλασικού βρετανού εκατομμυριούχου. Καταγόταν από το κατεχόμενο χωριό Λιβερά της επαρχίας Κερύνειας και μετακόμισε το 1963 στο Λονδίνο. Ξεκίνησε να εργάζεται ως πωλητής και διανομέας για ένα ζαχαροπλαστείο του Λονδίνου που ειδικευόταν στην παρασκευή εκλέρ. Κατά σύμπτωση, τη δεκαετία του 1960 στο Λονδίνο κυρίαρχοι της διανομής γλυκών ήταν οι Πακιστανοί. Σε αυτούς κατέφευγαν να εργασθούν (με συνθήκες «μαύρης» εργασίας) και πολλοί Κύπριοι που δεν διέθεταν άδεια εργασίας ή ακόμη και παραμονής. Το μεροκάματο ήταν μία λίρα την ώρα.
Το 1963 ξεκίνησε με τα επεισόδια μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο, με τις φονικές μάχες που έγιναν στην Πράσινη Γραμμή, κοντά στα γραφεία της εταιρείας τηλεπικοινωνιών CΥΤΑ, δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Η ζωή των Κυπρίων άλλαξε από τότε οριστικά, αλλά ο νεαρός Λιβέρας έφευγε για το Λονδίνο. Στη βρετανική πρωτεύουσα κυριαρχούσε (και κυριαρχεί) από όλα τα κυπριακά πολιτικά κόμματα το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ, το οποίο είναι πολύ ισχυρό ανάμεσα στην κυπριακή παροικία του Camden Τown και εκδίδει και την εφημερίδα «Παροικιακή Χαραυγή».
Λέγεται ότι ο νεαρός υπάλληλος του ζαχαροπλαστείου πολλές φορές βρισκόταν στην πρώτη γραμμή για τα συνδικαλιστικά ζητήματα. Οι σχέσεις του με την κοινότητα στο Λονδίνο ήταν πάντοτε άριστες, αν και ήταν πολυεκατομμυριούχος. Μέσα σε πέντε χρόνια κατάφερε να γίνει βρετανός υπήκοος (διατηρώντας πάντα την κυπριακή ιθαγένεια) και να αγοράσει τη δική του εταιρεία, την οποία πούλησε στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 στην GrandΜet κερδίζοντας αρκετά εκατομμύρια.
Η οικογένειά του αγόρασε ζαχαροπλαστεία σε πολλές περιοχές της Βρετανίας και ξαφνικά βρέθηκε με τζίρο 10 εκατ. στερλινών από πωλήσεις 62,8 εκατ. στερλινών.
Τ ον Μάιο του 2006 η εταιρεία εξαγοράζεται από την ισλανδική Βakkavor έναντι 130 εκατ. στερλινών. Η οικογένεια Λιβέρα είχε ένα αναπάντεχο κέρδος 100 εκατ. στερλινών και μερίδιο στην ισλανδική εταιρεία αξίας 30 εκατ. στερλινών. Αρχισε εν συνεχεία να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε σκάφη και έγινε ιδιοκτήτης της εταιρείας ενοικίασης θαλαμηγών Liveras Υachts, με έδρα το Μονακό, αλλά και με δραστηριότητες στις αγορές της Ισπανίας και της Ελλάδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων στη Λευκωσία, ο Λιβέρας περιλαμβανόταν στον κατάλογο με τους δέκα πλουσιότερους Κυπρίους της Βρετανίας. Ο αδελφός του κ. Θεοφάνης Λιβέρας, εκδότης του περιοδικού «Ευρωκέρδος», είπε ότι ο Ανδρέας Λιβέρας πήγε στην Ινδία, όπως πήγαινε κάθε χρόνο, για μια έκθεση σκαφών.
Λίγα λεπτά νωρίτερα μιλούσε στο ΒΒC
Στη διάρκεια της επίθεσης ο Λιβέρας βρισκόταν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Ταζ Μαχάλ», όταν οι τρομοκράτες εισέβαλαν αιχμαλωτίζοντας αυτόν και τους φίλους του. Κάποιοι από τους θαμώνες του ξενοδοχείου σκοτώθηκαν εν ψυχρώ, ενώ άλλοι, περιλαμβανομένου και του Λιβέρα, κρύφθηκαν κάτω από τα τραπέζια. Όταν τους ανακάλυψαν οι τρομοκράτες προχώρησαν σε διαχωρισμό ομήρων, αφού τοποθέτησαν σε διαφορετική σειρά τους κατόχους βρετανικών, αμερικανικών και αυστραλιανών διαβατηρίων. Ο Λιβέρας είχε βρετανικό διαβατήριο. Εν συνεχεία επέλεξαν έξι άτομα, μεταξύ αυτών και τον Λιβέρα, και τους εκτέλεσαν πυροβολώντας τους εξ επαφής. Ήταν άτυχος.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο Λιβέρας προτού δολοφονηθεί επικοινώνησε πρώτα με τον γιο του Διονύση και εν συνεχεία με το ΒΒC. «Κρυφθήκαμε κάτω από το τραπέζι και μετά οι τρομοκράτες έσβησαν όλα τα φώτα. Αλλά τα πολυβόλα συνέχιζαν να ρίχνουν. Μας πήραν στην κουζίνα και από εκεί στο υπόγειο προτού βρεθούμε στο σαλόνι όπου είμαστε τώρα. Πρέπει να βρίσκονται περίπου 1.000 άνθρωποι εδώ, ντόπιοι, τουρίστες και ένοικοι. Δεν κρυβόμαστε, είμαστε κλειδωμένοι εδώ» δήλωσε μεταξύ άλλων στο βρετανικό δίκτυο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις