Το διορισμό ενός υπαλλήλου προστασίας παιδιών σε κάθε hotspot ζητά το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ από την Κομισιόν και τα κράτη μέλη, σύμφωνα με έκθεση σε σχέση με τη λειτουργία των hotspots που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα από τις Βρυξέλλες.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο σημειώνει στην έκθεσή του ότι η λεγόμενη προσέγγιση "hotspot" της ΕΕ για τους παράνομους μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία και την Ελλάδα συνέβαλε στη σημαντική βελτίωση της καταχώρισης, της αναγνώρισης και του ελέγχου ασφαλείας των μεταναστών. Ωστόσο, καταγράφει πως πρέπει να γίνουν περισσότερα, καθώς χιλιάδες μετανάστες εξακολουθούν να παραμένουν λανθάνοντες στα ελληνικά νησιά μετά την άφιξή τους.
Η Κομισιόν δια της εκπροσώπου της Νατάσα Μπερτώ καλωσόρισε την έκθεση και δήλωσε πως συμφωνεί με τα ευρήματα. Ωστόσο εξηγεί ότι η Κομισιόν μπορεί μεν να παράσχει βοήθεια προς τα κράτη μέλη, αλλά η εκτέλεση των συμφωνηθέντων επί του εδάφους είναι υποχρέωση των κρατών μελών.
Η έκθεση ωστόσο σημειώνει με έμφαση ότι "πολλοί από αυτούς που πλήττονται είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι", εξηγεί ότι "η ευθύνη για τον έλεγχο των συνόρων και την επεξεργασία του ασύλου ανήκει πρωτίστως στα κράτη μέλη της ΕΕ" και πως η Κομισιόν ορθώς παρέχει υποστήριξη που αποσκοπεί στον εντοπισμό, την καταχώριση και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων κατά την άφιξη των παράνομων μεταναστών.
Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η προσέγγιση αυτή βοήθησε στη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης στην Ιταλία και την Ελλάδα υπό πολύ δύσκολες και συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Παρόλο που η δημιουργία hotspots διαρκεί περισσότερο από το προβλεπόμενο, ή ύπαρξή τους αύξησε την ικανότητα των δύο χωρών να παραλάβουν τους μετανάστες, βελτιώθηκαν οι διαδικασίες καταχώρισης και ενίσχυσαν το συντονισμό μεταξύ των διαφόρων φορέων. Παρόλα αυτά, και παρά τη σημαντική στήριξη της ΕΕ, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι εγκαταστάσεις υποδοχής και στις δύο χώρες δεν ήταν επαρκείς για να καταγράψουν σωστά (στην Ιταλία) ή να φιλοξενήσουν (στην Ελλάδα) τον αριθμό των μεταναστών που έφθασαν.
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει ότι η προσέγγιση των hotspot απαιτεί περαιτέρω βελτιώσεις ως προς τις κατάλληλες διαδικασίες παρακολούθησης, την πραγματοποίηση αίτησης ασύλου, τη μετεγκατάσταση σε άλλο κράτος μέλος (όπου ενδείκνυται) ή την επιστροφή στη χώρα προέλευσης (ή διέλευσης).
Ωστόσο, σημειώνει, αυτές οι διαδικασίες παρακολούθησης είναι συχνά αργές και υπόκεινται σε σημεία συμφόρησης εντός των αρμοδιοτήτων των κρατών μελών. Στην Ελλάδα, από το Μάρτιο του 2016, οι νεοαφιχθέντες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να φύγουν για την ηπειρωτική χώρα, αλλά πρέπει να καταθέσουν την αίτησή τους ασύλου στα hotspots. Επίσης, "η μετεγκατάσταση δεν είναι πλέον επιλογή και οι επιστροφές είναι αργές".
Στην Ιταλία, καθώς οι μετανάστες λαμβάνουν καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τη μετεγκατάσταση, έχουν εντοπιστεί περισσότεροι υποψήφιοι και οι ελεγκτές προειδοποιούν ότι το κύριο πρόβλημα τώρα είναι η έλλειψη υποσχέσεων από τα κράτη μέλη.
Σημειώνεται ότι μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016, τα κράτη μέλη χορήγησαν μόνο 3,809 θέσεις μετεγκατάστσης στην Ιταλία, έναντι της συνολικής δέσμευσης για τη μετεγκατάσταση 34.953 ατόμων. Οι ελεγκτές προσθέτουν ότι μια άλλη σημαντική ανησυχία και για τις δύο χώρες είναι η έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων για την υποδοχή και την επεξεργασία ασυνόδευτων ανηλίκων, από τους οποίους εκτιμήθηκαν 2.500 στην Ελλάδα και πάνω από 20.000 στην Ιταλία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις