ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυπριακή Δημοκρατία να βρίσκεται προ των πυλών προστίμου από την ΕΕ από τη μη κύρωση της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα

Κυπριακή Δημοκρατία να βρίσκεται προ των πυλών προστίμου από την ΕΕ από τη μη κύρωση της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα

Τη συζήτηση των νομοσχεδίων που αφορούν τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα άρχισε την Τρίτη 25/4 η Κοινοβουλευτική Επιτροπής Εμπορίου με τα μέλη της Επιτροπής να εκφράζουν στην πλειοψηφία τους δυσφορία για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κατάθεση των νομοσχεδίων, καθυστέρηση που είχε σαν αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να βρίσκεται πλέον προ των πυλών προστίμου από την ΕΕ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης εξέφρασε τη «σοβαρή ενόχληση», λέγοντας ότι το νομοσχέδιο το οποίο μεταφέρει κοινοτικές οδηγίες στο εγχώριο δίκαιο έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και ήδη υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία προστίμου εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι «το όλο πρόβλημα επιδεινώνεται όταν ένα νομοσχέδιο που είναι υπογραμμένο από το Γενικό Εισαγγελέα, έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά την ίδια ώρα κατατίθεται ενώπιον μας και πεντασέλιδη εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας για προβλήματα που έχουν προκύψει στην εφαρμογή αυτής της οδηγίας». Είπε επίσης ότι οι εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, για λόγους υγείας, «δεν ήταν ενώπιον μας για να μας καθοδηγήσουν πως σκέφτεται επιτέλους η Νομική Υπηρεσία γι` αυτό το θέμα».

Ο κ. Βότσης ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή έχει ακούσει όλους τους εμπλεκόμενους και πρόσθεσε ότι «είναι πολύπλοκο το θέμα με τα πνευματικά δικαιώματα και πως διορθώνεται η χαώδης κατάσταση που επικρατεί σ` αυτόν τον τομέα». Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι με αυτά τα νομοσχέδια «θα υπάρξει μια καλύτερη διαχείριση αυτού του θέματος».

Είπε ακόμη ότι η συζήτηση «θα συνεχιστεί στην Επιτροπή, ελπίζω παρουσία και της Νομικής Υπηρεσίας, για να προλάβουμε και τα χρονοδιαγράμματα τα οποία είναι ασφυκτικά αλλά και να στείλουμε στην Ολομέλεια αυτά τα δύο νομοθετήματα τα οποία θεωρούμε πως σε κάποιο βαθμό θα αρχίσουν να διορθώνουν τα προβλήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι αλλάζει με τη νέα νομοθεσία, ο κ. Βότσης εξήγησε ότι θα δημιουργηθεί μια Αρχή που θα παρακολουθεί με περισσότερες εξουσίες ώστε να υπάρχει έλεγχος όλων των εταιρειών είτε αυτές είναι των ιδίων καλλιτεχνών είτε εκπροσωπούν κάποια συμφέροντα. Όπως εξήγησε ο μηχανισμός ελέγχου γίνεται πιο αυστηρός ενώ προβλέπεται και διαμεσολάβηση εκεί που υπάρχουν διαφορές.

O βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα εναρμονιστική νομοθεσία για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα θα καταφέρει να διορθώσει την ακαταστασία, ίσως και την εκμετάλλευση και την κερδοσκοπία που υπάρχει σε αυτό τον τομέα στην κυπριακή κοινωνία.

Η νομοθεσία θα ξεκαθαρίσει το ποιοι δικαιούνται να εισπράττουν πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα, πόσα δικαιούνται να εισπράττουν και από ποιους δικαιούνται να εισπράττουν.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι ψήφιση της εν λόγω νομοθεσίας έχει καθυστερήσει πάρα πολύ με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο προστίμου σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στην υποχρέωση της να κυρώσει τη νομοθεσία μέχρι τέλος Ιουνίου.

Ο βουλευτής τέλος του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι "η απαράδεκτη και εκβιαστική πρακτική της Κυβέρνησης να καταθέτει εναρμονιστικά, πολυσέλιδα νομοσχέδια εκπρόθεσμα και λίγο πριν από την επιβολή προστίμου στην Κυπριακή Δημοκρατία από την ΕΕ και με την απαίτηση να ψηφιστούν άμεσα δυστυχώς συνεχίζεται."

Για να προσθέσει πως και ενώ από τη μια η εκτελεστική εξουσία καλεί τη Βουλή να ψηφίσει άρον άρον την εν λόγω νομοθεσία, η Νομική Υπηρεσία έχει σοβαρές ενστάσεις και ζητά σημαντικές αλλαγές στα κείμενα την ίδια ώρα που και κάποια από τα εμπλεκόμενα μέρη διαμαρτυρήθηκαν ότι ουσιαστικά δεν έγινε διαβούλευση.

«Τονίζουμε εμφαντικά ότι υπάρχουν ξεκάθαρα ευθύνες γι` αυτό που συμβαίνει και θα πρέπει επιτέλους να αποδοθούν» είπε, αναφέροντας ότι οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο τους αρμόδιους λειτουργούς αλλά και τις Διευθύνσεις Υπουργείων ή Υπηρεσιών και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Είπε τέλος ότι το ΑΚΕΛ καλεί την Κυβέρνηση να σταματήσει να φορτώνει στης Βουλή τις δικές της ευθύνες και πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί επί της ουσίας των νομοσχεδίων στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top