Σε δύο θέματα επικεντρώθηκε η συνάντηση των δύο ηγετών το βράδυ της Πέμπτης, στην αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων στην ομοσπονδιακή διακυβέρνηση και στο θέμα της “ίσης μεταχείρισης Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων”, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι και τα δύο αυτά θέματα μπορούν να λυθούν σε εύλογα πλαίσια. “Από τις εξηγήσεις που άκουσα απόψε πείστηκα γι` άλλη μια φορά με βεβαιότητα ότι αυτά τα θέματα δεν είναι θέματα που δεν μπορούν να λυθούν, αρκεί να υπάρχει θέληση, αρκεί να υπάρχει βούληση”, είπε. Επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα να μπουν στην ΕΕ από την πίσω πόρτα 80 εκ. Τούρκοι υπήκοοι.
Οι λογικές απόψεις που έχει διατυπώσει η τ/κ πλευρά, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, έχουν τύχει καλύτερης κατανόησης από την ΕΕ και τα ΗΕ παρά από τους Ε/κ. Αυτό, όπως είπε, το διαπίστωσε στις επαφές του στις Βρυξέλλες και αλλού. “Δυστυχώς όμως στο σημείο αυτό δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε τους ε/κ συνομιλητές μας”, πρόσθεσε.
Στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ στα κέντρα λήψης αποφάσεων, είπε ο Τ/κ ηγέτης, “είμαστε αντιμέτωποι με μια αντίσταση που πραγματικά δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε”.
`Εμειναν τρεις συναντήσεις ηγετών, συνέχισε, στις 2,11 και 17 Μαϊου. “Εάν συνεχίσουμε σε αυτό το πλαίσιο τί κρίμα, δύσκολα βλέπω εγώ να φτάνουμε σε ένα αποτέλεσμα. Δεν θέλω να φανώ απαισιόδοξος, ούτε και να υπογραμμίσω μια αρνητικότητα, αλλά όλοι ξέρουν, καταλαβαίνουν και αυτοί που δεν το αποδέχονται, και αυτοί που το αποδέχονται βλέπουν ξεκάθαρα ότι μετά τον Ιούλιο αυτή η δουλειά θα είναι πολύ δύσκολη”, ανέφερε.
Γι` αυτό, είπε ο κ. Ακιντζί, και οι συναντήσεις των διαπραγματευτών από αύριο αλλά και οι εναπομείνασες τρεις συναντήσεις των ηγετών έχουν ιδιαίτερη σημασία. Επανέλαβε ότι χωρίς να δίδεται ρόλος επιδιαιτησίας στα ΗΕ, ούτε και να αναμένονται γραπτές προτάσεις των ΗΕ, θα ήταν καλό αυτά να βοηθήσουν πιο ενεργά τις πλευρές τουλάχιστον στα πρώτα τέσσερα κεφάλαια με τρόπο που να τα βλέπουν συνολικά, με μια εκ του σύνεγγυς διπλωματία.
Εάν δεν υπάρξει τέτοια συμπεριφορά που να επιτρέψει να βγει μια συνολική εικόνα, θα συνεχίσουν, όπως έκαναν απόψε, να συζητούν γύρω από ένα θέμα ή από ένα δεύτερο για ώρες, εκτίμησε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι “στο τέλος οι πλευρές επιβεβαίωσαν τις θέσεις τους (απόψε), τις διαφύλαξαν και πήγαν σπίτι τους. Σε αυτό το σημείο είμαστε και αυτό το πράγμα δεν μπορεί να μας πάει πουθενά”, σημείωσε.
Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι στην αρχή της συνάντησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλησε να αναφερθεί στο θέμα της Navtex που εξέδωσε η Τουρκία και μετέφερε τις ανησυχίες του, λέγοντας ότι αυτή η κίνηση δεν συνάδει με την καλή θέληση και δεν συμβάλλει στο να δημιουργηθεί θετική ατμόσφαιρα. Απάντησε, είπε, ότι θα πρέπει να διερευνηθεί ο λόγος που εκδόθηκε αυτή η Navtex λέγοντας ότι πηγάζει από τη θέληση της ε/κ πλευράς με επιμονή και πείσμα να προχωρήσει μονομερώς στις έρευνες για το φυσικό αέριο “όπου ξεκάθαρα και σαφώς έχουμε κι εμείς μερίδιο”.
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι στις 15 Μαϊου 2015, στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις τότε, το συγκεκριμένο ήταν το πρώτο θέμα που συζήτησε μαζί του, ότι για να μπορέσουν οι διαπραγματεύσεις να πάνε καλά και να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, ένα από τα ζητήματα που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι οι έρευνες για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Είχε πει, συνέχισε, ότι είτε θα κατέληγαν σε μια συμφωνία επί του θέματος αυτού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δημιουργώντας μια επιτροπή, κάτι που ήταν αίτημα της τ/κ πλευράς και πριν τον ίδιο, είτε θα αναβάλλονταν αυτά (σσ οι έρευνες) δίδοντας μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το σημείο, ανέφερε, θεώρησε ότι υπήρξε μια αλληλοκατανόηση. “Τι κρίμα, αυτή η αλληλοκατανόηση το τελευταίο διάστημα δεν είναι αισθητή”, επεσήμανε.
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι φυσικά η τ/κ πλευρά και η Τουρκία για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους, όταν στην ατζέντα ήλθε το θέμα των εξορύξεων τον Ιούλιο, θα προέβαιναν στα απαραίτητα βήματα. “Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μικρό χρονικό διάστημα για ένα αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις που δεν πρέπει να χαθεί, όλοι, από τα ΗΕ έως την ΕΕ. Σίγουρα και η Navtex δεν είναι άσχετη με το πείσμα να συνεχιστούν μονομερώς οι έρευνες για το φυσικό αέριο”, ανέφερε.
Ο ίδιος, είπε, ένιωσε την ανάγκη να υπογραμμίσει ένα περιστατικό που επίσης τραυμάτισε το αίσθημα εμπιστοσύνης και αναφέρθηκε στην περίπτωση των παιδιών από τη Σερβία, τη Λιθουανία και τη Ρωσία, που ήρθαν μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας για να μεταβούν στα κατεχόμενα και να συμμετάσχουν στη Γιορτή Νεολαίας της 23ης Απριλίου. Για λόγους, ανέφερε, που μέχρι σήμερα ο ίδιος δεν γνωρίζει, τα παιδιά χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο Λάρνακας. Τα παιδιά από τη Λιθουανία, συνέχισε, λόγω του ότι η χώρα είναι μέλος της ΕΕ, μπόρεσαν να περάσουν στην τ/κ πλευρά, ωστόσο έγινε γνωστό ότι τα παιδιά από τη Σερβία και τη Ρωσία δεν μπόρεσαν.
Το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, δεν βοηθά στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης και πως ο ίδιος ανέφερε (στη συνάντηση των ηγετών) ότι αυτό ήταν αδικία και έναντι των ίδιων των παιδιών.
Ο Τ/κ ηγέτης ρωτήθηκε για την υγεία της συζύγου του και είπε ότι “της βγήκε ο ώμος μετά από πτώση από τις σκάλες” αλλά οι γιατροί στο νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας το διόρθωσαν και όπως διαπιστώθηκε από τις εξετάσεις δεν πρόκειται για σπάσιμο. Μετά τις δηλώσεις, ο κ. Ακιντζί επρόκειτο να μεταβεί στο νοσοκομείο για να δει τη σύζυγό του Μεράλ και να ενημερωθεί λεπτομερώς από τους γιατρούς.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις