Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού, η οποία ελπίζει σύντονα να επαναρχίσει, το θέμα των αγνοουμένων είχε και έχει ξεχωριστή θέση, τονίζοντας παράλληλα ότι “δεν νοείται επίλυση του προβλήματος χωρίς συνάμα να υπάρξουν και συγκεκριμένα, σαφή αποτελέσματα που να διευκρινίζουν την τύχη των αγνοουμένων μας”.
Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκου Σεργίδη “ΦΑΚΕΛΟΣ: Αγνοούμενοι της Κύπρου”, στην οποία παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου και ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “ως αποτέλεσμα των ενεργειών που έχουν καταβληθεί προς κάθε κατεύθυνση, όπως καλά γνωρίζετε, η ομάδα διερεύνησης για τους αγνοούμενους θα επισκεφθεί το Λονδίνο, και τα Αρχεία των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αντληθούν οι όποιες είναι δυνατόν πληροφορίες”.
“Δεν θα πάψουμε ποτέ να εγείρουμε σε κάθε βήμα και σε κάθε επίπεδο αυτή τη δραματική πτυχή της εισβολής και της πικρής ιστορίας του τόπου μας. Δεν θα διστάσουμε ούτε επί στιγμή να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα συμβάλει στο να πέσει φως στη σκοτεινή αυτή πτυχή του κυπριακού δράματος”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ανέφερε ότι “αυτή είναι και η βαθύτερη έννοια της προσπάθειας που καταβάλλουμε προς επίλυση του Κυπριακού, γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας”.
Αναζητούμε, συνέχισε, “τον τρόπο μέσα από μια επίμονη διαπραγμάτευση να καταστήσουμε την πατρίδα μας ένα κράτος ειρήνης και ευημερίας, ένα κράτος στο οποίο οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα ανθρώπινα δικαιώματα θα εφαρμόζονται από τη μια άκρη μέχρι την άλλη, αλλά και δεν θα αφήνουν πίσω τους πληγωμένους ανθρώπους όπως οι συγγενείς των αγνοουμένων μας”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “ήταν και θα παραμείνει το ζήτημα των αγνοουμένων μας μια διάσταση της εισβολής που ενώνει όλους μας και έτσι θα παραμείνει πάντα μέχρι και ο τελευταίος από τους συγγενείς να παραλάβει επιτέλους τις απαντήσεις που δίκαια απαιτεί τόσα χρόνια”.
Ο κατάλογος με τα ονόματα των ανθρώπων μας που η τύχη τους είναι ακόμη αδιευκρίνιστη είναι μακρύς”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “η τραγική αυτή κατάσταση, που προκαλεί τόσο πόνο και αγωνία σε χιλιάδες οικογένειες συμπατριωτών μας, δεν είναι απλώς απαράδεκτη. Είναι απάνθρωπη και συνιστά πρόκληση προς όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα”.
Είπε ακόμη ότι “το γεγονός πως μέχρι σήμερα πολύ λίγοι είναι οι αγνοούμενοι, τους οποίους έχουμε επιτύχει να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν, είναι κάτι που ως κράτος και ως ηγεσία κουβαλούμε ως ασήκωτο βάρος”, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “πρόκειται για μια αδυναμία που δεν οφείλεται, και το τονίζω, στην αδράνεια καμίας εκ των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά στην απάνθρωπη σκληρότητα όσων φέρουν την ευθύνη για αυτό το ανθρωπιστικό δράμα”.
“Και, δυστυχώς, η πάροδος του χρόνου όχι μόνο δεν είναι υποβοηθητική, αλλά όσο οι πιθανές μαρτυρίες και πληροφορίες λιγοστεύουν τόσο πιο δυσχερές καθίσταται το έργο σας”, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι “ως Κυπριακή Δημοκρατία δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη ΔΕΑ, τόσο για τη συγκέντρωση νέων πληροφοριών όσο και για οικονομική στήριξη που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν”, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “παραμένει πάντοτε γεγονός πως δεν μπορούμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα όσο η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται απάνθρωπα να δώσει τις πληροφορίες για τους χώρους ταφής”.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “αυτή η εγκληματική στάση των Τούρκων είναι ηθικά και νομικά απαράδεκτη και αντίθετη στην όποια έννοια του ανθρωπισμού”.
Απευθυνόμενος στον συγγραφέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “το βιβλίο που μας παραδίδεις είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην συλλογική μας προσπάθεια” κια ότι “είναι ένα έργο που καταδεικνύει με σαφήνεια μέσα από την ιστορική καταγραφή των προσπαθειών που έγιναν, πως η αλήθεια δεν πρέπει και δεν μπορεί να παραμένει για πάντα κρυμμένη”.
“Το γεγονός ότι ποτέ δεν απογοητεύτηκες φίλε Νίκο, ή καλύτερα το γεγονός ότι ποτέ δεν εγκατέλειψες τις προσπάθειες όσο και αν απογοητεύτηκες, σε καθιστά ένα πρότυπο για όλους όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλάκηκαν στην προσπάθεια αναζήτησης της αλήθειας για τους αγνοουμένους μας”, σημείωσε.
“Είναι ο δικός σου αγώνας, ο αγώνας κάθε ενός από τους συγγενείς των αγνοουμένων που δίνει και σε εμάς την πίστη και τη δύναμη να συνεχίσουμε μαζί σας την προσπάθεια για οριστική διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων”, υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο βιβλίο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό δεν αποτελεί “παρά την εμπεριστατωμένη σύνοψη σε έναν τόμο 500 σελίδων, του πόνου, της θλίψης, της αγωνίας, της γνώσης, των πληροφοριών και της εμπειρίας που συνέλεξες όλα αυτά τα χρόνιᨔ.
“Αποτελεί την καταγραφή βήμα με βήμα, από τις πρώτες ημέρες μέχρι σήμερα, των αγωνιωδών ερωτημάτων και την αβεβαιότητα όλων όσων αναζήτησαν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων”, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι το βιβλίο, “γραμμένο χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις και με συνεπή χρονολογική ιστορική σειρά των γεγονότων, παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη εικόνα των πραγματικών δεδομένων και καταδεικνύει με σαφήνεια τους υπεύθυνους αυτού του ανθρωπιστικού δράματος”.
Σε χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος, λόγω έκτακτης μετάβασης στο εξωτερικό του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄, ο Μακαριώτατος είπε ότι “αποτελεί χρέος των εκπροσώπων της πολιτείας να συντηρούν και να καλλιεργούν την μνήμη και να αποδίδουν παντοιοτρόπως τις δέουσες τιμές σε εκείνους που πρόσφεραν την ζωή τους για την πατρίδα”.
“Γιατί η ιστορική μνήμη συνιστά αφεαυτής την πιο σημαντική νίκη ενάντια στον θάνατο και την λήθη”, σημείωσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απεύθυνε “έκκληση στην Τουρκία και στις τουρκοκυπριακές αρχές να επιδείξουν πνεύμα συναντίληψης και να συνεργαστούμε με πνεύμα ομοθυμίας για να απαλύνουμε τον κοινό ανθρώπινο πόνο που ταλανίζει εδώ και πολλές δεκαετίες και ελληνικές και τουρκοκυπριακές οικογένειες”.
“Η ειλικρινής αυτή συνεργασία μόνο γαλήνη και ηρεμία θα φέρει στις ψυχές των οικογενειών που έχουν αγνοούμενους και παράλληλα θα καλλιεργήσει και την ψυχολογία ότι πέρα του θέματος αυτού έχουμε και την δυνατότητα να συνεργαστούμε και να επιλύσουμε και το πολιτικό μας θέμα”, τόνισε, προσθέτοντας ότι “αυτή θα είναι μια κοινή επιτυχία που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε ειρηνικά και δημιουργικά στο ευλογημένο αυτό νησί που η αγάπη του Θεού μας χάρισε”.
Ανέφερε ότι “ο κ. Νίκος Σεργίδης ως Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων έπραξε αυτό που απέρρευσε ως ιστορικό χρέος μέσα από την ψυχοσύνθεση του γιατί και ο ίδιος είναι αδελφός αγνοουμένου και έζησε και ζει καθημερινά την οδύνη αυτού του δράματος”.
Απευθυνόμενος στον συγγραφέα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι όσα έζησε για το θέμα των αγνοουμένων “αποτελούν μέρος της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου” και πρόσθεσε ότι έχει υποχρέωση να τα γράψει χωρίς υποκειμενισμό παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία και λεπτομέρειες “για να είναι εκεί καταγραμμένη η ιστορική αλήθεια από αυτούς που την βίωσαν”.
Αναφερόμενος στο βιβλίο, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι “η έκδοση του βιβλίου αυτού αποτελούσε ένα χρέος για τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων. Ένα υπέρτατος ηθικό χρέος για να προβληθεί σε όλη του την τραγικότητα το ανθρωπιστικό τούτο πρόβλημα”, πρόσθεσε.
Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης τόνισε ότι “λύση του Κυπριακού δεν νοείται χωρίς την επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων”, προσθέτοντας ότι “οι συγγενείς των αγνοουμένων έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να πληροφορηθούν για την τύχη των προσφιλών τους που τα ίχνη τους χάθηκαν, υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία”.
Ο κ. Συλλούρης είπε ότι “η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της που απορρέουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή και την υποχρεώνουν να παράσχει κάθε διευκόλυνση στην προσπάθεια ταυτοποίησης, παρέχοντας όλες τις πληροφορίες που κατέχει σχετικά με την τύχη κάθε αγνοουμένου και επιτρέποντας να διερευνηθούν περιοχές που υπάγονται στις στρατιωτικές της ζώνες”.
“Η λύση του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά κυρίως από την Τουρκία ή θα είμαστε πιο σωστοί αν λέγαμε απόλυτα από την Τουρκία, της οποίας η συνεχής αδιάλλακτη στάση χειροτερεύει την κατάσταση καθιστώντας το έργο της επίλυσης ακόμη πιο δύσκολο, αφού η διαρκής δική μας θέληση δεν έχει αποδώσει”, υπογράμμισε.
Ο κ. Συλλούρης τόνισε ότι “οι συνεχείς προσπάθειες εξεύρεσης λύσης πρέπει να στοχεύουν στην κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών περί ελευθερίας, ασφάλειας και ισότητας και να εδράζονται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες”.
Ανέφερε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου έχει κάμει ενέργειες ώστε να μας παραδοθεί ο Φάκελος της Κύπρου και ότι συνεχίζει “τις προσπάθειες αυτές και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαο Βούτση και ελπίζω ότι εντός του έτους θα μας παραδοθεί”.
Δεν μπορώ εκ των προτέρων να πω ότι θα υπάρξουν οποιασδήποτε πληροφορίες, αλλά θα σας πω ότι αν υπάρχουν θα αξιοποιηθούν, πρόσθεσε.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη τον συγγραφέα του βιβλίου, για την ολοκλήρωση ενός βιβλίου αναγκαίου εγχειριδίου για τους μελετητές της νεότερης ιστορίας της Κύπρου και ευχήθηκε “το περιεχόμενο του βιβλίου να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής μελέτης, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι καθαρά ανθρωπιστικό”.
Στον χαιρετισμό του ο συγγραφέας του βιβλίου, είπε ότι δεν γνωρίζει ούτε είναι βέβαιος “αν οι προσπάθειες μας ως κίνημα αγνοουμένων ωφέλησαν ή σε ποιο βαθμό το δικό μας πρόβλημα”, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “σίγουρο είναι πως η δική μας πολύχρονη τραγική δοκιμασία και ανυποχώρητη θέση να πληροφορηθούμε πειστικά στοιχεία για την τύχη των δικών μας υποχρέωσε τους διεθνείς συντεταγμένους οργανισμούς να μιλούν πια για λήψη πρακτικών μέτρων έναντι των βίαιων εξαφανίσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα θέματα των αγνοουμένων και να τα θεωρήσουν ως ένα από τα σοβαρότερα, μη παραγραφόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.
“Αν κατ΄ ευχή αυτό εφαρμοστεί σε παγκόσμια κλίμακα και όχι επιλεκτικά όπως έγινε επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν και στην δική μας περίπτωση, τότε μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία στο μέλλον”, πρόσθεσε.
Ο κ. Σεργίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι στην δική μας δοκιμαζόμενη πατρίδα θα υπάρξει η αναγκαία συναντίληψη και θα μπορέσει να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση του αλληλοσεβασμού στον ανθρώπων και στα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες.
Ανέφερε ότι η ενασχόληση του με το θέμα των αγνοουμένων του επέβαλε την υποχρέωση για την συγγραφή ή καλύτερα την καταγραφή των γεγονότων που έζησε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “η σύγχρονη ιστορία του Κυπριακού δεν θα ήταν ολοκληρωμένη αν δεν εδίδονταν τα γεγονότα αυτούσια γύρω από ένα θέμα όπως αυτό των αγνοουμένων που σημάδεψε βαθιά και ριζικά τον λαό μας”.
“Το αίσθημα της υποχρέωσης αυτής εμπεδώθηκε και έγινε απόφαση και σκοπός ζωής όταν σε μια φιλική συνάντηση στην Αθήνα με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη και τον φίλο δημοσιογράφο Κώστα Γενάρη με έπεισαν πως η μη καταγραφή αυτών των γεγονότων από τους ανθρώπους που τα έζησαν και τα γνώρισαν από πρώτο χέρι θα ήταν παράλειψη έναντι της ιστορίας”, πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι η έκδοση του βιβλίου αποτελούσε για τον ίδιο ηθική υποχρέωση και καθήκον του “έναντι στα ίδια τα αγνοούμενα αδέλφια μας, στον ηρωισμό που επέδειξαν, στο μεγαλείο της θυσίας τους, σε αυτούς που αν και γνώριζαν το αποτέλεσμα της άνισης μάχης το 1974, άοπλοι και εγκαταλελειμμένοι παρέμειναν στο πεδίο της τιμής και έπεσαν μαχόμενοι για να περισώσουν ότι δυστυχώς απέμεινε από την προδομένη μας εθνική αξιοπρέπεια”.
“Αποτελεί, επίσης, υποχρέωση έναντι των χιλιάδων αμάχων συμπατριωτών μας που έμειναν ριζωμένοι στην γη των πατέρων τους αρνούμενοι να την παραδώσουν στον εισβολέα με αποτέλεσμα να απαχθούν από τον κατακτητή και έκτοτε να αγνοούνται”, είπε ο κ. Σεργίδης, προσθέτοντας ότι “επίσης, αποτελεί υποχρέωση έναντι των γονιών μας που έφυγαν από τη ζωή με το πικρό παράπονο πως δεν μπόρεσαν ποτέ να μάθουν τι απέγινε το αγνοούμενο παιδί τους, αλλά και έναντι στους πρωτεργάτες του κινήματος των αγνοουμένων που έδωσαν μέσα από την δική τους προσωπική τραγωδία τον αγώνα τον ωραίο και ευγενικό για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αγνοουμένων μας και των οικογενε
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις