Η μια υπόθεση έχει εκδικαστεί η άλλη βρίσκεται στα δικαστήρια. Αναμφίβολα πρόκειται για δυο τραγωδίες της ασφάλτου με πολλές ομοιότητες και μια όμως διαφορά.
Του Τάσου Χριστοδούλου
Οι ομοιότητες των δυο τραγικών αυτών συμβάντων είναι λίγο ως πολύ αντιληπτές. Δυο νεαρά άτομα, ο Κυριάκος και η Έφη, ύστερα από τροχαίες παραβάσεις και οδική αμέλεια έκοψαν το νήμα της ζωής δυο άλλων νέων ανθρώπων, του Σεμπάστιαν και του Αιμίλιου.
Και οι δυο κατηγορούμενοι δήλωναν αθώοι. Ο μεν Κυριάκος Συλλούρης, κρίθηκε ένοχος για να καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση και να αποφυλακιστεί στη συνέχεια μετά από απόφαση του Ανωτάτου. Η υπόθεση της Έφης Ηροδότου εκδικάζεται και η κοινή γνώμη αναμένει με αγωνία την απόφαση της δικαιοσύνης.
Ο πατέρας του Κυριακού, Δημήτρης Συλλούρης, πολιτικός, και της Έφης, Ηρόδοτος Ηροδότους, στέλεχος της Εθνικής Φρουράς. Άνθρωποι θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, με αξιώματα δύναμη και επιρροή. Ομοιότητες παρομοίου είδους ή και άλλες μπορεί κανείς να βρει αρκετές. Όπως για παράδειγμα ότι ούτε η μια οικογένεια ούτε η άλλη ζήτησε ποτέ δημόσια συγγνώμη για το κακό που προκάλεσαν.
Παρόλα αυτά βέβαια οι υποθέσεις διαφέρουν κατά πολύ στα γεγονότα όπως διαδραματίστηκαν κυρίως μετά την πρόκληση των θανατηφόρων, με την γνωστή φυγάδευση της Έφης στο εξωτερικό, τις φερόμενες ψευδομαρτυρίες κλπ.
Υπάρχει όμως και μια άλλη διαφορά που αφορά τον ουσιώδη χρόνο όπου και προκλήθηκαν τα τραγικά δυστυχήματα. Χωρίς καμία πρόθεση να δικαιολογήσουμε τον έναν για να ενοχοποιήσουμε τον άλλο ή το αντίθετο, η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Συλλούρης έμεινε στη σκηνή. Σήκωσε την μοτοσυκλέτα του Σεμπάστιαν, κάλεσε σε βοήθεια, έδωσε άμεσα κατάθεση στην Αστυνομία.
Μα αυτό τον καθιστά λιγότερο ένοχο; Όχι. Όμως δεν παύει να αποτελεί μια πραγματικότητα.
Η Έφη όμως, εγκατέλειψε αβοήθητο τον Αιμίλιο και χρειάστηκε να την καταδιώξει άλλος οδηγός για να την φέρει ενώπιον των ευθυνών της.
Αυτό την καθιστά περισσότερο ένοχη; Η απάντηση κατά την δική μας άποψη είναι ότι δεν είναι αυτό το ερώτημα αλλά αν θα πρέπει ως οδηγοί και ως άνθρωποι κυρίως να αναλαμβάνουμε τη δύσκολη εκείνη στιγμή τις ευθύνες μας όσο ασήκωτες και επώδυνες κι αν είναι αυτές.
Μπορεί κανείς από εμάς με βεβαιότητα να ισχυριστεί ότι αν προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο θα μείνει στη σκηνή; Η απάντηση μάλλον θα είναι «δεν γνωρίζω». Γνωρίζουμε όμως όλοι μέσα μας ποιο είναι το ηθικό, ποιο είναι το ανθρωπίνως σωστό.
Με αφορμή λοιπόν τις δυο αυτές τραγωδίες καλό θα ήταν όλοι όσοι από εμάς κρατάμε στα χέρια μας τιμόνι, αφενός να προβληματιστούμε για την οδική μας συνείδηση και αφετέρου να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας να πράξουν το σωστό αν και εφόσον γίνουμε εμείς κάποτε οι επόμενοι μοιραίοι Ηροδότου ή Συλλούρηδες.
Να αναλάβουμε δηλαδή τις ευθύνες μας...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις