Ακατάλληλο και επικίνδυνο είναι το κτίριο του Γενικού Χημείου του Κράτους, το οποίο δεν είναι αντισεισμικό και σε περίπτωση σεισμού μπορεί να προκαλέσει πολλά θύματα στη γύρω περιοχή, καθώς εκεί φυλάσσονται ραδιενεργές, εύφλεκτες και τοξικές ουσίες, λέχθηκε σήμερα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Γενική Διευθύντρια του Κρατικού Χημείου Πόπη Κανάρη είπε ότι το κτίριο κτίστηκε το 1970 χωρίς αντισεισμικές πρόνοιες και ότι έχουν σταλεί "άπειρες επιστολές" για το θέμα αυτό.
Σήμερα, σημείωσε, στεγάζονται 21 εργαστήρια, όπου φυλάγονται “ραδιενεργές εύφλεκτες τοξικές ουσίες σε παράγκες - ούτε κάν σε στεγασμένους αξιοπρεπείς χώρους”, ενώ το “προσωπικό εργάζεται κάτω από άθλιες συνθήκες και είναι πλέον στα όριά του σε θέματα ασφάλειας και περιορισμένου χώρου”.
“Πρέπει επιτέλους μια κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της”, είπε η κ. Κανάρη.
Το ΓΧΚ ασχολείται με την ασφάλεια των τροφίμων, με την ασφάλεια του περιβάλλοντος, με τον έλεγχο φαρμάκων, καλλυντικών, βιομηχανικών προϊόντων και επίσης με δική του πρωτοβουλία μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί ξεκίνησε ένα εργαστήριο στην ΕΦ, το οποίο ελέγχει πυρίτιδες.
Το νέο κτίριο, ανέφερε η κ. Κανάρη, έπρεπε να είχε ξεκινήσει από το 2008, “αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις μας έλεγαν ότι δεν είναι ώριμο το έργο, οι πιθανότητες σεισμού είναι απειροελάχιστες και έμπαινε πάντα στο συρτάρι”.
Ανέφερε ότι υπάρχει και μια κτιριολογική μελέτη αξίας 700,000 ευρώ από το 2007 με βάση την οποία το ΓΧΚ μπορούσε να ξεκινήσει και του δόθηκε και χώρος για να κτιστεί, “αλλά δυστυχώς πέρασαν τόσα χρόνια χωρίς κανένας να τοποθετηθεί θετικά για αυτό το έργο”.
“Εφτασε η ώρα που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, όχι το 2018, αλλά το 2017 με ένα περιθώριο χρόνου 4-5 χρόνων να ολοκληρωθεί, έτσι που να λέμε ότι και το προσωπικό και η υποδομή του αλλά και η γύρω περιοχή βρίσκονται σε συνθήκες ασφάλειας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά επίπεδα διότι είναι πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει”, είπε.
Η κ. Κανάρη ανέφερε επίσης ότι ο χώρος περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του ΓΧΚ και είπε ότι το Χημείο δεν μπορεί να εφαρμόσει π.χ. υποχρεωτικές οδηγίες από την ΕΕ γιατί δεν διαθέτει τους κατάλληλους χώρους.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, βουλευτής του ΔΗΣΥ Κωστάκης Κωνσταντίνου είπε ότι σήμερα είναι επιτακτικότερη η ανάγκη από ποτέ για την ανέγερση νέου κτιρίου γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι ύψιστης σημασίας, όπως θέματα ασφάλειας αλλά επικρατούν και ανθυγιεινές συνθήκες με την ύπαρξη ακόμη και τρωκτικών στο χώρο.
Είπε ότι η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να αναληφθούν ευθύνες εδώ και τώρα και ζητεί από το ΥΠΟΙΚ και την Κυβέρνηση συμπληρωματικό προϋπολογισμό ή και προϋπολογισμό για το 2018, ούτως ώστε τουλάχιστον το 2018 να ξεκινήσουν τα έργα, έστω και τμηματικά, για να υπάρξει νέο κτίριο σε πέντε χρόνια.
Είπε ότι ο ίδιος θα μεταφέρει την παράκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα έχει συνάντηση με τον Υπ. Οικονομικών για να μεταφέρει “το μήνυμα που είναι ομόφωνο από πλευράς όλων των μελών της Επιτροπής και κατ`επέκταση και όλων των κομμάτων της Βουλής”.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου είπε ότι είναι ντροπή για το κράτος να μην έχει επιλύσει ακόμη το θέμα του Κρατικού Χημείου και σημείωσε ότι προσφέρει άριστες υπηρεσίες, λέγοντας συγκεκριμένα ότι το χημείο του κράτους "μας έχει γλυτώσει" από την εισαγωγή αρκετών τροφίμων που περιείχαν μέσα απαγορευτικές ουσίες. Σε περίπτωση σεισμού, είπε, θα κινδυνέψει ολόκληρη η περιοχή.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι είναι άμεση η ανάγκη και υπάρχει θέληση όλων των μελών της Επιτροπής να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν στο αίτημα για ανέγερση νέου κτιρίου. Σημείωσε ότι υπάρχουν τοξικά απόβλητα, ραδιενεργά υλικά, και σε μια πιθανή καταστροφή θα υπάρξει μαζική απώλεια ζωών στην γύρω περιοχή.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα ήδη πριν από έξι χρόνια είχε αποκαλέσει την περίπτωση του Κρατικού Χημείου ως μια χημική ραδιενεργό βόμβα μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της Λευκωσίας. Χαιρέτισε το γεγονός ότι σήμερα στην Επιτροπή Υγείας αναλήφθηκαν δεσμεύσεις ότι θα προχωρήσει η ανέγερση νέου κτιρίου “γιατί οι κίνδυνοι είναι πάρα πολύ μεγάλοι και ελπίζω η υλοποίηση των σχεδιασμών να προλάβει το οποιοδήποτε περιστατικό”. Σημείωσε ότι το προσωπικό καταβάλλει εξαιρετική προσπάθεια για αντιμετώπιση των προβλημάτων του κτιρίου.
Ακτινοθεραπευτικά
Εξάλλου, σε δηλώσεις για το θέμα των ακτινοθεραπευτικών, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου κάλεσε την Κυβέρνηση να να αναλάβει τις ευθύνες της και άμεσα να προχωρήσει στην υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών για δημιουργία Ακτινοθεραπευτικών στα Γενικά Νοσηλευτήρια Λευκωσίας και Λεμεσού και έμπρακτα να επιλύσουν τα προβλήματα των ταλαιπωρημένων ασθενών.
Εκανε λόγο για έλλειψη σχεδιασμού, θέλησης και πολιτικής βούλησης να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, λέγοντας ότι τείνουν να εξελιχθούν σε χρόνια κρατική ασθένεια.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις