Το 58% των γυναικών ηλικίας 15 ετών και άνω ανήκουν στο εργατικό δυναμικό, καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά το 67% των γυναικών ηλικίας 16 - 74 ετών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ενώ μόλις το 3% ενήλικων γυναικών στην Κύπρο έχει καταδικαστεί.
Αυτά και μια σειρά από άλλα στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνει σε έκτακτο δελτίο Τύπου με αφορμή την διεθνή ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου η Στατιστική Υπηρεσία.
Σε σχέση με την δημογραφία, σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Κύπρο διαμένουν 435.600 γυναίκες, αποτελώντας την πλειοψηφία στον συνολικό πληθυσμό με ποσοστό 51%.
Οι περισσότερες γυναίκες ανήκουν στις ηλικίες 25-29 ετών (35.800).
Παράλληλα, ο πληθυσμός των γυναικών στην Κύπρο παρουσιάζει χαρακτηριστικά γήρανσης.
Η αύξηση της προσδοκώμενης διάρκειας ζωής των γυναικών κατά τα τελευταία χρόνια αυξάνει τη διαφορά στα ποσοστά των δύο φύλων στον πληθυσμό των ηλικιωμένων, με τις γυναίκες να αποτελούν το 54% του πληθυσμού στις ηλικίες 65+.
Ωστόσο, η προσδοκώμενη διάρκεια της ζωής των γυναικών στη γέννηση είναι τα 83,5 έτη σε σύγκριση με 79,8 έτη για τους άνδρες.
Όταν παντρεύεται για πρώτη φορά έχει μέση ηλικία 29,3 έτη. Αναμένεται ότι θα φέρει στον κόσμο 1,32 παιδιά (συνολικό ποσοστό γονιμότητας) και στη γέννηση του πρώτου της παιδιού έχει ως μέση ηλικία τα 29,1 έτη.
Σε σχέση με την εκπαίδευση το 38% των γυναικών ηλικίας 25 ετών και άνω έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το 32% είναι απόφοιτες λυκείου.
Παράλληλα, το 58% των γυναικών ηλικίας 15 ετών και άνω ανήκουν στο εργατικό δυναμικό. Οι γυναίκες αποτελούν το 48% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Κύπρου.
Μια στις δύο γυναίκες εργάζεται (50% των γυναικών ηλικίας 15 και άνω) και από αυτές που εργάζονται το 85% έχει πλήρη απασχόληση και το 15% έχει μερική απασχόληση.
Το 8% των γυναικών ηλικίας 15 ετών και άνω είναι άνεργες. Το 46% είναι στην ανεργία για λιγότερο από 6 μήνες, το 16% είναι για 6 μέχρι 11 μήνες και το 38% είναι άνεργες για 12 μήνες και περισσότερο.
Εννέα στις δέκα εργαζόμενες γυναίκες (90%) είναι υπάλληλοι. Από αυτές το 78% έχει μόνιμη εργασία και το 22% έχει προσωρινή εργασία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας το δημοφιλέστερο επάγγελμα ανάμεσα στις γυναίκες είναι η εργοδότηση στις υπηρεσίες ή πωλήσεις κατά 24%.
Η γυναίκα υπάλληλος στην Κύπρο έχει μηνιαίες απολαβές γύρω στα €1.600. Το χάσμα αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι 14% (για το 2015).
Σχεδόν τρεις στις δέκα γυναίκες βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Περισσότερες από μια στις έξι γυναίκες (17%) έχουν εισόδημα κάτω από το σχετικό όριο της φτώχειας, περίπου μια στις δέκα (11%) ζει σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας και το 15% υποφέρει από σοβαρή υλική στέρηση.
Η γυναίκα στην Κύπρο καθημερινά συναντά συγγενείς (49%), φίλους (34%) και έχει ενεργή συμμετοχή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (41%).
Καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά κάνει χρήση του διαδικτύου το 67% των γυναικών ηλικίας 16-74 ετών. Οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στο διαδίκτυο είναι η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα ή υπηρεσίες με 62%, η συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα (61%) και η παρακολούθηση βίντεο από υπηρεσίες κοινής χρήσης (58%).
Η γυναίκα στην Κύπρο χρησιμοποιεί έξυπνο κινητό τηλέφωνο σε ποσοστό 71% και της αναλογεί ποσοστό 48% των ταξιδιών των κατοίκων της Κύπρου στο εξωτερικό.
Σε ό,τι αφορά σε παραβατική συμπεριφορά, το 5% των ενήλικων γυναικών προσάχθηκε σε δίκη και το 3% καταδικάστηκε από τα δικαστήρια.
Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας η συντριπτική πλειοψηφία των καταδικών αφορούσε τροχαία αδικήματα και μικροπαραβάσεις, ενώ για το 97% των καταδικών η ποινή που επιβλήθηκε ήταν το πρόστιμο.
Η συμμετοχή των γυναικών στο σοβαρό έγκλημα είναι περιορισμένη, με μόνο το 0,06% των ενήλικων γυναικών να ενέχονται στη διάπραξη σοβαρών αδικημάτων.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις