Η λύση του εθνικού προβλήματος, σαφώς δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά ουσιαστικά από την Τουρκία, η οποία με την αδιαλλαξία της παραβιάζει συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών, περί ελευθερίας, ασφάλειας και ισότητας, που αποτελούν αναφαίρετα και απαραβίαστα δικαιώματά μας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης.
Στον επιμνημόσυνο λόγο του, στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της κοινότητας Πεδουλά Αριστείδη Χαραλάμπους, ο κ. Συλλούρης είπε πως “η πατρίδα μας χρειάζεται την αφοσίωσή για την επίλυση όλων των προβλημάτων που εμφανίζονται και με τη δέουσα πυγμή να βρούμε τη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που θα καταστήσει τη Κύπρο δυνατή, ενωμένη και ελεύθερη”.
“Ωστόσο”, πρόσθεσε, “ας προβληματιστούμε για το είδος του αγώνα που διεξάγουμε εμείς σήμερα, ούτως ώστε η Κύπρος να είναι πάλι ελεύθερη. Πώς εκπληρώνουμε το χρέος μας απέναντι σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν; Τι πράξαμε μέχρι σήμερα και ποια η στάση μας και η εξέλιξή μας ως Ευρωπαίοι πολίτες; Αν επιθυμούμε μια ελεύθερη Κύπρο, η ενθύμηση του απελευθερωτικού αγώνα δε θα πρέπει να γίνεται τυπικά και από συνήθεια, αλλά να παραμείνει προσωπικό μας χρέος”.
Όπως ανέφερε “ως ενεργοί πολίτες, θα πρέπει να επαγρυπνούμε και με ετοιμότητα να διαχειριζόμαστε κάθε πρόκληση που προκύπτει και να επωφελούμαστε από τις προοπτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της Κύπρου”, για να προσθέσει ότι “ενθυμούμενοι τα ιδανικά και τις αξίες των ηρώων μας, να δρούμε και να μαχόμαστε με κάθε τρόπο για την επιβίωση του Ελληνισμού και της Δημοκρατίας στην Κύπρο”.
Είπε ακόμα ότι “το μέλλον αυτού του τόπου στηρίζεται στους νέους και είναι σημαντικό να ενσταλάξουμε στις νέες γενεές το ιδεώδες για την άνευ όρων ελευθερία και τη χρησιμότητα και καλλιέργεια της κριτικής σκέψης”, σημειώνοντας ότι “η σκέψη είναι εργαλείο δύναμης και επικράτησης, αλλά η κριτική σκέψη δύναται να συμβάλει στη ρήξη με τα τετριμμένα και τον απεγκλωβισμό από στερεότυπες στάσεις και συμπεριφορές που διακατέχουν τον κόσμο”.
“Αν θέλουμε έναν κόσμο καλύτερο, μια Κύπρο διαφορετική, τότε θα πρέπει να έχουμε στόχο την ένταξη των νέων στην κοινωνία και την καλλιέργεια πολιτών µε κρίση και ανοιχτούς ορίζοντες, δεκτικούς στις προκλήσεις, πρόθυμους να αναγνωρίσουν το δικαίωμα των άλλων και του εαυτού τους στη διαφορετικότητα και στην πρόοδο. Να τους καταστήσουμε αναζητητές και δημιουργούς του καινούριου και του καλύτερου, ενήμερους και ώριμους, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται το απρόβλεπτο και το άγνωστο και να προβλέψουν όσα πρόκειται να έρθουν”, είπε.
Επίσης, σημείωσε ότι “με ειλικρίνεια και με αποφασιστικότητα καλούμαστε να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα και χωρίς πολιτικό καθωσπρεπισμό να στεκόμαστε με τόλμη μπροστά στις περιστάσεις”, για να προσθέσει πως “είναι σημαντικό, με πολιτική συνέπεια, να ασκήσουμε κριτική στις πρακτικές, στις μεθόδους μας και στα λάθη που διαπράξαμε μετά το τέλος του αγώνα”.
Ο Πρόεδρος της Βουλής συμπλήρωσε ότι “συλλογικά και με αυτοκριτική, αποβάλλοντας κάθε είδους υποκρισία, να δημιουργήσουμε ένα κράτος ισοπολιτείας, δικαίου, το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από κάθε είδους διαφθορά και παρανομία”, σημειώνοντας ότι “η δημιουργία ενός κράτους πρότυπου, δημοκρατικού και ευρωπαϊκού είναι αυτό που θα μας επιφέρει τα μεγαλύτερα ωφελήματα για να φανούμε αντάξιοι των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε”.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις