ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Χάρης Γεωργιάδης καλεί την Ελλάδα σε γρήγορη συμφωνία με τους θεσμούς

Ο Χάρης Γεωργιάδης καλεί την Ελλάδα σε γρήγορη συμφωνία με τους θεσμούς

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης από τη στιγμή που οι θεσμοί επιστρέψουν στην Αθήνα, έτσι ώστε να επωφεληθεί από τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Ο υπουργός μίλησε στο Bloomberg TV για τη χθεσινή (Τρίτη 20/2) συμφωνία στο Εurogroup και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

"Οι καθυστερήσεις δεν βοηθούν και κυρίως δεν βοηθούν την ανάκαμψη της ίδια της ελληνικής οικονομίας,” δήλωσε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι «υπάρχει ένα ισχυρό και κοινό συμφέρον για γρήγορη προώθηση της διαδικασίας, για να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα και να αρχίσει και πάλι να κινείται η οικονομία κινείται".

Ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε επίσης τις θεωρίες ότι οι εκλογές στην Ευρώπη μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία: "Ο εκλογικός κύκλος είναι ένας παράγοντας, αλλά αυτό που μας απασχολεί κατά κύριο λόγο είναι να υπάρχει πραγματική πρόοδος επί του εδάφους, η οποία θα επιτρέψει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία".

Σύμφωνα με τον υπουργό, όλοι θα επωφεληθούν από μια ταχεία διαδικασία: "Νομίζω ότι κανείς δεν θέλει να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Λάβαμε μια πραγματικά μια καλή απόφαση χθες στο Eurogroup, τα θεσμικά όργανα θα επιστρέψουν στην Αθήνα, η αναθεώρηση ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σύντομα. Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πως η Ελλάδα χρειάζεται αποκατάσταση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης, δεν μπορούμε να περιμένουμε έως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, όχι γιατί έχουμε λήξεις χρέους προς εξυπηρέτηση, αλλά επειδή η πραγματική οικονομία είναι πρέπει και επιθυμεί να απαλλαγεί από αυτή την αβεβαιότητα και να αρχίσει να κινείται και πάλι".

Όσον αφορά την κυπριακή οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι "εμείς σημειώνουμε σταθερή πρόοδο και έχουμε ήδη δει αναβαθμίσεις. Η κυπριακή οικονομία έχει μια αξιοπρόσεκτη ανάκαμψη, έχουμε ανάπτυξη με ρυθμό κοντά στο 3% του ΑΕΠ, έχουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ο τραπεζικός τομέας έχει επιδιορθωθεί, ο ELA έχει εξοφληθεί πλήρως και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συν το χρόνω θα μειωθούν ".

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι για τη μείωση των NPL "υπάρχει δουλειά σε εξέλιξη" και τόνισε ότι "είμαστε πεπεισμένοι πως θα επιτευχθεί περαιτέρω βελτίωση". Τόνισε επίσης ότι "οι αγορές είναι μπροστά από τους οργανισμούς αξιολόγησης" και πως η Κύπρος έχει δημιουργήσει βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές.

"Είμαστε σε θέση να δανειζόμαστε, έτσι εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία έχει ήδη αποκατασταθεί", είπε ο Υπουργός.

Εξειδικεύοντας περισσότερο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο υπουργός εξήγησε ότι "συν τω χρόνω, οι προσπάθειες και η ανάκαμψη της οικονομίας, θα τα ελαττώσουν.

Είπε συγκεκριμένα: "Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι αυτός ο αριθμός επικεφαλίδα δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικός της πραγματικής κατάστασης, επειδή ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των δανείων έχει αναδιαρθρωθεί και ήδη εξυπηρετείται, αλλά παραμένει στον κατάλογο των μη εξυπηρετούμενων δανείων".

Για επιπλέον ενάμιση χρόνο, όμως, το γεγονός ότι η οικονομία ανακάμπτει έντονα, με 3% ανάπτυξη, με την ανεργία να πέφτει, όλο αυτό βοηθά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους - αυτό βλέπουμε να συμβαίνει - αλλά και πάλι χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια".

Κληθείς να πει πότε η Κύπρος μπορεί να χτυπήσει και πάλι την πόρτα των αγορών, απάντησε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια σχετικά άνετη θέση, "έχουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, έχουμε ένα μικρό πραγματικό πλεόνασμα και ένα πολύ καλό πρωτογενές πλεόνασμα, το υψηλότερο στην ευρωζώνη στην πραγματικότητα, γι `αυτό δεν έχουμε πιεστικές ανάγκες (χρηματοδότησης). Δεν έχουμε έλλειμμα να καλύψουμε και οι λήξεις των δανείων μας έχουν εξομαλυνθεί".

Σημείωσε δε ότι "θα βγούμε στις αγορές, αλλά σύμφωνα με το δικό μας πρόγραμμα και, όταν δούμε ότι οι συνθήκες της αγοράς είναι στα καλύτερά τους". Είπε ακόμα ότι "γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον, είμαστε σε επαφή με τις αγορές, αλλά θα βγούμε στη σωστή στιγμή. Δεν είμαστε κάτω από ιδιαίτερη πίεση για να το πράξουμε σε αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία".

Επιπλέον δεν επιβεβαίωσε καμία συγκεκριμένη ημερομηνία για την έκδοση οποιουδήποτε συγκεκριμένου ομολόγου: "Θα μπορούσε να συμβεί στο δεύτερο μισό του 2017, κατά πάσα πιθανότητα, δεν μπορώ να κάνω μια ανακοίνωση ακόμα, αλλά το κύριο πράγμα που πρέπει να επισημάνω είναι ότι το κυπριακό χρέος είναι απολύτως βιώσιμο, έχουμε ομαλές λήξεις για τα επόμενα 2-3 χρόνια, έχουμε μια πολύ άνετη θέση σε μετρητά, δεν έχουμε έλλειμμα, το οποίο σημαίνει ότι επιλέγουμε το χρόνο για να βγούμε στις αγορές ".

Τέλος ο υπουργός απέφυγε να σχολιάσει τα σχόλια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως το ΔΝΤ παίζει ένα παιχνίδι πόκερ: "Πραγματικά, δεν θέλω να σχολιάσω τι είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός", αλλά προσέφερε μια εναλλακτική άποψη για τη συνεργασία που είχε η ίδια η Κύπρος με την τρόικα: "Εμείς επιλέξαμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με όλα τα θεσμικά όργανα, περιλαμβανομένου του ΔΝΤ. Κάναμε καλή χρήση της σφραγίδας της έγκρισης του ΔΝΤ, η οποία επιβεβαίωνε τακτικά την πρόοδο της οικονομίας. Αλλά προφανώς καμία χώρα δεν πρέπει να είναι σε τέτοια θέση και θα πρέπει όλοι να έχουν την ευθύνη για τις αποφάσεις τους και τη χώρα τους. Αυτό που ήταν απαραίτητο για την Κύπρος τότε, είναι αναγκαίο για την Ελλάδα σήμερα, να είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της και πάλι, για να χρηματοδοτήσει τις δικές της ανάγκες και κατευθύνει μια πορεία για μια πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Αυτός θα πρέπει να είναι ο κοινός στόχος", κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top