ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή τα έξι νομοσχέδια για την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία - Χρηματική ποινή 50 χιλιάδες ευρώ για πειθαρχικά παραπτώματα

Στη Βουλή τα έξι νομοσχέδια για την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία - Χρηματική ποινή 50 χιλιάδες ευρώ για πειθαρχικά παραπτώματα

Με την εξέταση της δέσμης έξι νομοσχεδίων που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία, ασχολήθηκε την Παρασκευή 16/02 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, τα μέλη της οποίας τόνισαν την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων, ώστε να καλυφθούν όσο πιο σύντομα γίνεται τα κενά της νομοθεσίας.

Τα έξι νομοσχέδια, που ετοιμάστηκαν με σκοπό την τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου και των κανονισμών της Αστυνομίας, στοχεύουν στην ενίσχυση των διατάξεων που αφορούν τον καθορισμό και τη δίωξη αδικημάτων διαφθοράς, καθώς και των προβλεπόμενων ποινών.

Εξάλλου, τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η κατ' άρθρον συζήτηση των νομοσχεδίων και κανονισμών, ούτως ώστε σε πολύ σύντομο χρόνο να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση τους σε νόμο.

Με την ψήφιση των νομοσχεδίων θα προχωρήσει η σύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία, η οποία, υπό την εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα, θα έχει ουσιαστικές και αποτελεσματικές αρμοδιότητες και εξουσίες για τη συλλογή, επεξεργασία, αξιολόγηση και διερεύνηση πληροφοριών για ζητήματα διαφθοράς στο Σώμα, καθώς και για τη διερεύνηση και δίωξη αδικημάτων που διαπράττουν τα μέλη της.

Επιπρόσθετα, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο νόμο και τους κανονισμούς της Αστυνομίας ώστε, μεταξύ άλλων, να διευκολύνεται η εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων διαφθοράς από μέλη της Αστυνομίας, να εκδιώκονται από την Αστυνομία τα μέλη που θα καταδικαστούν για αδίκημα διαφθοράς και να στερούνται προαγωγής τα μέλη του Σώματος που έχουν καταδικαστεί για πειθαρχικό παράπτωμα για συγκεκριμένη χρονική περίοδο ανάλογα με τη σοβαρότητα της καταδίκης.

Επιπρόσθετα, αποσαφηνίζονται και διευρύνονται τα αδικήματα της διαφθοράς, αυξάνονται οι πειθαρχικές ποινές, με την επιβολή της ποινής μετάθεσης να καθορίζεται από ένα μέχρι πέντε έτη, και την ανώτατη χρηματική ποινή να φθάνει μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Νομικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου είπε πως “τα μέλη της Αστυνομίας πρέπει να διακρίνονται σε ήθος, σε εμπιστοσύνη και να έχουν κριτήρια, τα οποία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην εκτέλεση των καθηκόντων τους”, για να προσθέσει ότι “έστω και λίγοι να είναι αυτοί, οι οποίοι περιπλέκονται σε θέματα διαφθοράς, προκαλούν τεράστια ζημιά, όχι τόσο στην εικόνα, αλλά στο έργο της αστυνομίας”.

Όπως είπε, “αυτοί που σχετίζονται με τα φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής αυτής της μορφής έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα και εγκληματικά στοιχεία”, σημειώνοντας ότι “μια τέτοια ομάδα ανθρώπων στο χώρο της Αστυνομίας -όσο λίγοι και αν είναι- δεν έχουν χώρο στο αστυνομικό σώμα”.

Αναφερόμενος στη διεξαγωγή έρευνας μεταξύ των μελών της Αστυνομίας, η οποία κατέγραψε το μέγεθος του προβλήματος της διαφθοράς, ο κ. Νικολάου είπε ότι “είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι καταγράφονται ζητήματα διαφθοράς που συνδέονται με το έγκλημα έστω από κάποια μέλη”.

Είπε ότι “ευτυχώς δεν είναι πολλοί, αλλά το πρόβλημα δεν παύει να είναι σοβαρό”, προσθέτοντας ότι “οι αστυνομικοί δεν μπορούν να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που να συγκαλύπτουν, να ανέχονται, να παραλείπουν να καταγγείλουν, να συνεργάζονται, να προσπαθούν να αποτρέψουν την καταγγελία ή την παραχώρηση οποιασδήποτε πληροφορίας που συνδέεται με θέματα διαφθοράς”.

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι λαμβάνονται μέτρα σε σχέση με τις πειθαρχικές διαδικασίες, ώστε να διασφαλίζεται πλέον η αντικειμενικότητα και η ίση μεταχείριση όλων των μελών ενώπιον των πειθαρχικών οργάνων και στα πλαίσια των πειθαρχικών διαδικασιών, για να σταματήσουν φαινόμενα του παρελθόντος, όπου για το ίδιο αδίκημα θα μπορούσαμε να είχαμε εντελώς διαφορετικές πειθαρχικές ποινές.

“Για παράδειγμα”, διευκρίνισε, “στη μια περίπτωση θα μπορούσε να επιβαλλόταν μια πολύ ελαφριά ποινή και σε μια άλλη περίπτωση, μια πολύ αυστηρή ποινή. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουμε την ίση μεταχείριση όλων των μελών”.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Γιώργος Γεωργίου είπε πως “τα φαινόμενα διαφθοράς στην Αστυνομία ήταν και είναι διαχρονικά αλλά και συνεχιζόμενα”, για να προσθέσει πως “οι ευθύνες γι` αυτό το θέμα βαραίνουν όλους”.

“Το υφιστάμενο σύστημα δεν επιτρέπει την αποπομπή των διεφθαρμένων. Κτυπώντας τη διαφθορά χτυπούμε ταυτόχρονα και το οργανωμένο έγκλημα. Στα πλαίσια των ειλημμένων αποφάσεων για να τεθεί τέρμα σε αυτά τα φαινόμενα, με τη διαφαινόμενη συναίνεση και αποφασιστικότητα όλων, αρχίσαμε ως Επιτροπή Νομικών την εξέταση δέσμης έξι νομοσχεδίων και κανονισμών για να καλύψουμε τα κενά στη νομοθεσία, να ενισχύσουμε τις υφιστάμενες διατάξεις που αφορούν τον καθορισμό και τη δίωξη αδικημάτων διαφθοράς και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που απαιτούνται για την υλοποίηση του σκοπού αυτού”, είπε.

Πρόσθεσε πως “η ισχυρή βούληση της Κυβέρνησης υπάρχει και υπάρχει ακόμα η πολιτική βούληση από όλα τα κόμματα”, τονίζοντας ότι “η ανησυχία είναι μεγάλη και επιβάλλεται η λήψη δραστικών μέτρων μέσα από μια δέσμη νομοθεσιών, για να καλύψουμε τα κενά τα οποία υπήρχαν, τα οποία αναγνωρίζαμε, τα οποία ομολογούσαμε, αλλά δεν τολμούσαμε να κτυπήσουμε αυτά τα φαινόμενα εμπράκτως”.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα διαφθοράς και διαπλοκής στο αστυνομικό σώμα, με αποκορύφωμα το πολλαπλό φονικό στην Αγία Νάπα”.

Όπως πρόσθεσε, “η ανάγκη πρόληψης και πάταξης αυτού του φαινομένου είναι δεδομένη και είναι συλλογική η βούληση ότι πρέπει να βρούμε τις αναγκαίες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα”, συμπληρώνοντας ότι “καταγράφεται ως θετική η πρωτοβουλία για να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα ενισχύουν τους μηχανισμούς πρόληψης και αποτροπής”.

“Ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην προσπάθεια, ενισχύοντας με συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις για αλλαγές στα κείμενα και, όπως σε πάρα πολλά ανάλογα ζητήματα, έχουμε ένα βασικό κριτήριο υπόψη αφενός που θα ενισχύσουμε τις δυνατότητες για πρόληψη και πάταξη της διαφθοράς, αλλά και συνάμα να κατοχυρώσουμε και μέσα από τα νομοθετήματα αυτά συνταγματικά κατοχυρωμένες ήδη ελευθερίες και δικαιώματα των πολιτών”, ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδας είπε πως έχει εκφραστεί η βούληση και η επιθυμία αυτό το φαινόμενο της διαφθοράς εντός της αστυνομικής δύναμης να παταχθεί, για να σημειώσει ότι τα παρόντα νομοσχέδια και κανονισμοί που έχουν κατατεθεί από πλευράς της Κυβέρνησης βρίσκονται σε μια θετική πορεία.

“Με τη δική μας συμμετοχή θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε έτσι που να υπάρξει ένας νόμος, που θα εξισορροπεί ουσιαστικά τις πρωτοβουλίες, που θα παίρνει η Αστυνομία με σκοπό την πάταξη και την καταστολή αυτού του φαινομένου, αλλά από την άλλη να εξισορροπήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες των αστυνομικών, αλλά και όσων ενδεχομένως θα εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία”, ανέφερε.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top