ΚΟΣΜΟΣ

Fitch: Υπάρχουν εμπόδια για πανευρωπαϊκή 'κακή' τράπεζα, που θα ωφελούσε χώρες με πολλά NPLs

Fitch: Υπάρχουν εμπόδια για πανευρωπαϊκή 'κακή' τράπεζα, που θα ωφελούσε χώρες με πολλά NPLs

Υπάρχουν ουσιαστικά εμπόδια στη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής “κακής” τράπεζας (Bad Bank) ή εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMC), η οποία θα διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών (NPLs), σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings.

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι οι κανονισμοί για τις κρατικές ενισχύσεις που ισχύουν στην ΕΕ κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσουν ζημιές στους μικρο-ομολογιούχους για την κάλυψη της απομείωσης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με τον οίκο, μια πανευρωπαϊκή AMC θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στα τραπεζικά συστήματα χωρών με μεγάλους όγκους μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), βοηθώντας τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να μειώσουν την αστάθεια των εσόδων τους από ζημιές επισφαλών δανείων, κάτι που θα είναι προς όφελος των senior πιστωτών.

Σύμφωνα με σχετικό διάγραμμα που δημοσιεύει ο οίκος, οι δέκα πρώτες χώρες στην ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η Κύπρος με ποσοστό 47,4% και ακολουθούν η Ελλάδα με 46,9%, η Πορτογαλία με 19,7%, η Σλοβενία με 19,2%, η Ιταλία με 16,4%, η Ιρλανδία με 15,4%, η Ουγγαρία με 13,9%, η Βουλγαρία με 13,7%, η Ρουμανία με 12,1% και η Κροατία με 11%.

Σημειώνει ότι πρόσφατα ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζήτησαν την προοπτική δημιουργίας μιας “κακής” τράπεζας για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ.

Ο οίκος θεωρεί ότι είναι απίθανη στο εγγύς μέλλον η δημιουργία μιας κοινής AMC στην ΕΕ ή στην Ευρωζώνη και πιστεύει ότι οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση της από κοινού ανάληψης κινδύνου στην Ευρωζώνη θα είναι πολιτικά δύσκολη, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας.

Η κίνηση για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφάλισης καταθέσεων στην Έυρωζώνης που έγινε πέρσι κατέληξε σε αδιέξοδο, καθώς αρκετές χώρες ήθελαν περαιτέρω πρόοδο στα μέτρα μείωσης του κινδύνου προτού συμφωνήσουν να μοιραστούν τον κίνδυνο τα τραπεζικά τους συστήματα.

Ο Fitch πιστεύει ότι η πιο εφικτή προσέγγιση στη δημιουργία AMC σε σύντομο χρονικό διάστημα να ένα "ευρωπαϊκό σχέδιο” που θα εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο.

“Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες με υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαχειριστούν την περιπλοκότητα της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ανάκαμψη και εξυγίανση των τραπεζών και του πλαισίου της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις", υπογραμμίζει ο οίκος.

Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, σύμφωνα με τον Fitch, μια AMCs θα μπορούσε να συσταθεί σε εθνικό επίπεδο, με κρατικά κεφάλαια ή άλλη κρατική στήριξη.

Ανάλογα με το μέγεθος και τη φύση της, η κρατική στήριξη θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στα δημόσια οικονομικά ορισμένων κρατών, ειδικά αν αυτή η στήριξη θα επιδεινώσει το δημόσιο χρέος, προσθέτει.

Αναφέρει επίσης πως είναι δύσκολο να βρεθεί η κατάλληλη τιμή για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σημειώνει ότι οι επενδυτές θέλουν μεγάλη έκπτωση για να αντισταθμίσουν χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες και δυσκολίες στην ανάκτηση των εξασφαλίσεων που έχουν τα δάνεια.

Τέλος, ο διεθνής οίκος αναφέρει πως δεν αναμένει ότι η δημιουργία πανευρωπαϊκής AMC θα οδηγήσει άμεσα σε μεγαλύτερη προσφορά δανεισμού, σημειώνοντας πως άλλοι παράγοντες, όπως οι οικονομικές προοπτικές, είναι επίσης σημαντικές για την τόνωση του δανεισμού και της ζήτησης από φερέγγυους πελάτες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Μαγδεμβούργο: Ο δράστης της επίθεσης είχε διατυπώσει απειλές κάτω από ανάρτηση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών

• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους

• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά

• Χριστούγεννα: Τα 10 μέρη του πλανήτη που «μυρίζουν» καλοκαίρι - Άγιος Βασίλης με…σορτς και beach-bars με λαμπιόνια

• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top