Οι τροχαίες παραβάσεις δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς με τα υφιστάμενα μέτρα, τόνισε σε δηλώσεις του την Τρίτη 07/02 ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. Όπως είπε, οι ανεπαρκείς ποινές για τα αδικήματα τροχαίων παραβάσεων και η απουσία άμεσων μέτρων για την εφαρμογή τους δεν λειτουργούν αποτρεπτικά για τη μείωση των οδικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα των θανατηφόρων δυστυχημάτων στην Κύπρο.
Ο κ. Νικολάου μιλούσε κατά τη διάρκεια παρουσίασης των πορισμάτων για τις ποινές στις τροχαίες παραβάσεις, όπως προέκυψαν από πανεπιστημιακή έρευνα του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ. Ανδρέα Καπαρδή. Η συγκεκριμένη έρευνα εντάσσεται στα πλαίσια της στρατηγικής του Υπουργείου για εξεύρεση αποτελεσματικότερων τρόπων μείωσης των τροχαίων συγκρούσεων.
Ο κ. Νικολάου παρουσίασε επίσης μια σειρά εισηγήσεων που ετοιμάστηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητά του Υπουργείου να προχωρήσει άμεσα με την κατάθεση σχετικών νομοσχεδίων, ακόμη και εντός 30 ημερών.
Στην παρουσία του Αρχηγού της Αστυνομίας και μελών της Δύναμης, βουλευτών και άλλων φορέων, ο κ. Νικολάου πρότεινε τη σύσταση κοινής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών και Συγκοινωνιών για να επεξεργαστεί τα σχετικά νομοσχέδια, «αρκεί να υπάρχει θέληση. Και νομίζω ότι υπάρχει».
Με βάση τα στοιχεία της Αστυνομίας, ο συνολικός αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο 2011-15 ανήλθε σε 6.562. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αφορά μόνο τα ατυχήματα που διερευνήθηκαν από την Αστυνομία και σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Στέφη Δράκου, στην πραγματικότητα ο αριθμός εκτιμάται στις 180 χιλιάδες, κάτι που όπως ανέφερε «τρομάζει για τα δεδομένα της μικρής Κύπρου».
Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί διαχρονικά με τη μείωση των οδικών συγκρούσεων στην Κύπρο, το ποσοστό των θυμάτων παραμένει υψηλό. Το 2014, η Κύπρος ήταν 12η στους οδικούς θανάτους σε αναλογία πληθυσμού μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα βρισκόταν στην 22η θέση.
Στο χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι υπάρχουν νομοθεσίες που θεσπίστηκαν πριν από 40 και πλέον χρόνια και οι οποίες χρήζουν αναθεώρησης. «Η ανάγκη να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και στην αναθεώρηση των ποινών, κρίνεται ως επιβεβλημένη, ώστε να ενισχυθεί ο αποτρεπτικός και κατασταλτικός τους ρόλος» είπε ο κ. Νικολάου.
Ανέφερε ακόμη ότι χρειάζονται περισσότερα εργαλεία για να συμμορφωθούν οι ασυνείδητοι οδηγοί, ενώ ζήτησε τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων για να αξιοποιηθούν οι προτεινόμενες εισηγήσεις για πρόληψη και καταστολή των τροχαίων παραβάσεων.
Παρουσιάζοντας εξάλλου τα πορίσματα της πανεπιστημιακής έρευνας, που περιέχει 21 συγκεκριμένες νομοθετικές εισηγήσεις, ο κ. Καπαρδής είπε ότι οι ποινές που έχουν στη διάθεσή τους τα δικαστήρια για τροχαία αδικήματα, όπως χρηματική ποινή, βαθμοί ποινής και στέρηση άδειας, δεν εξυπηρετούν το σκοπό της αποτροπής, ιδιαίτερα λόγω και της χαμηλής πιθανότητας εντοπισμού και τιμωρίας του παραβάτη. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η επιβολή αυστηρών αλλά στοχευμένων ποινών, καθώς και η ανάγκη διαμόρφωσης μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Οδική Ασφάλεια.
Σύμφωνα με την έρευνα, που επικαλείται στοιχεία της Στατιστικής Έκθεσης Οδικών Τροχαίων Συγκρούσεων, τα οδικά ατυχήματα μειώθηκαν από 7.262 το 1982 σε 1.153 το 2014, όμως το ποσοστό των θανάτων στην άσφαλτο αυξήθηκε σημαντικά από 12,8 ανά 1.000 ατυχήματα το 1982, σε 39 το 2014. Οι οδικές συγκρούσεις προκαλούνται στην πλειοψηφία τους σε κατοικημένες περιοχές, σε ποσοστό 82%, ενώ μόλις 5% προκλήθηκαν σε αυτοκινητοδρόμους κατά την περίοδο 2010-2014.
Όπως είπε ο κ. Καπαρδής, από μελέτη της Αστυνομίας προκύπτει ότι πρώτη αιτία πρόκλησης θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (27%) και ακολουθεί η απρόσεκτη οδήγηση με 23%, η παράλειψη επιτήρησης της αριστερής πλευράς με 14% και η ταχύτητα με 13%.
Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα να επανέλθει το σύστημα φωτοεπισήμανσης, καθώς κατά τη σύντομη λειτουργία του το 2007, τα δυστυχήματα στην Κύπρο μειώθηκαν κατά 14%.
Σε παρέμβασή του στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου είπε ότι η μείωση των τροχαίων συγκρούσεων αποτελεί κεντρικό στόχο της Αστυνομίας. Καταφέραμε να μειώσουμε τα θανατηφόρα δυστυχήματα, αλλά για εμάς δεν είναι αρκετό, είπε και αναφέρθηκε με τη σειρά του στην αποτελεσματικότητα του συστήματος φωτοεπισήμανσης.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου ανέφερε εξάλλου ότι θα πρέπει να ετοιμαστεί μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, καθώς «δεν μιλάμε για τροποποίηση ενός νόμου αλλά για μια μεταρρύθμιση».
Ο Γιώργος Προκοπίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής, αναφέρθηκε στο «δίπτυχο της επιτυχίας», που κατά τον ίδιο, αποτελείται από το σεβασμό του οδηγού προς τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του, αλλά και από το φόβο για τις αυστηρές ποινές. Δήλωσε παράλληλα υπέρμαχος της αύξησής των ποινών, ενώ το λόγο πήραν ακολούθως και άλλοι βουλευτές που ήταν παρόντες.
Τι περιλαμβάνουν οι νομοθετικές προτάσεις
Ο Ιωνάς Νικολάου προέβη εξάλλου στην παρουσίαση των 21 προτάσεων του Δρ. Καπαρδή, με παράλληλη παράθεση των προκαταρκτικών εισηγήσεων του Υπουργείου και του υφιστάμενου καθεστώτος σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.
Μεταξύ άλλων, προτείνεται όπως ο μέγιστος αριθμός βαθμών ποινής μειωθεί από 12 σε 6, το ανώτατο όριο ταχύτητας διαμορφωθεί στα 120 χλμ/ώρα και το ελάχιστο 60 χλμ/ώρα.
Σύμφωνα με άλλη εισήγηση, όταν ένα πρόσωπο οδηγεί στον αυτοκινητόδρομο με ταχύτητα 161 χλμ/ώρα ή περισσότερο από 30% της επιτρεπόμενης ταχύτητας, δεν θα εκδίδεται εξώδικο αλλά θα οδηγείται στο δικαστήριο για στέρηση της άδειας οδήγησης και την επιβολή χρηματικής ποινής ή και ποινής φυλάκισης μέχρι 6 μήνες.
Παράλληλα, συστήνεται η θεσμοθέτηση μιας κατηγορίας «οδηγών υπό επιτήρηση», η οποία θα προστεθεί στην κατηγορία οδηγών που υπάγονται σε χαμηλότερο όριο επιτρεπτής αλκοόλης.
Η ποινή για την πρόκληση θανάτου με αλόγιστη, απερίσκεπτη ή επικίνδυνη πράξη προτείνεται όπως αυξηθεί, μέσω της τροποποίησης του σχετικού άρθρου του Ποινικού Κώδικα, κατά μέγιστο στα δέκα χρόνια.
Παρομοίως, συστήνεται αύξηση της ποινής για εγκατάλειψη τόπου ατυχήματος με αποτέλεσμα το θάνατο ή τη σωματική βλάβη άλλου προσώπου, σε φυλάκιση τριών χρόνων ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί.
Η ποινή φυλάκισης για οδήγηση που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή προτείνεται όπως αυξηθεί από ένα σε δύο χρόνια και να προστεθεί πρόνοια για κατακράτηση του οχήματος για ένα μήνα.
Όσον αφορά τις ποινές για αμελή οδήγηση, για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, ναρκωτικών ή φαρμάκων και για οδήγηση όταν ο οδηγός είναι κουρασμένος, προτείνεται όπως προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος αυξηθεί σε δύο και η χρηματική ποινή από 341.59 ευρώ αυξηθεί σε 500.
Η χρήση κινητού τηλεφώνου, που σήμερα τιμωρείται με επιβολή προστίμου 85 ευρώ, προτείνεται να ρυθμίζεται εξωδίκως με 2 έως 4 βαθμούς ποινής.
Άλλες προτάσεις προνοούν για αύξηση προστίμου στα 150 ευρώ για την εγκατάλειψη οχήματος σε επικίνδυνη θέση, 2 βαθμούς ποινής και μία εβδομάδα κατακράτηση του οχήματος για στάθμευση οχήματος στο αντίθετο ρεύμα, αύξηση των βαθμών ποινής για τη μη χρήση ζώνης, αλλά και ποινές για επαναλαμβανόμενες καταδίκες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.
Η οδήγηση οχήματος χωρίς άδεια οδήγησης μπορεί να επισύρει, σύμφωνα με τις προτάσεις, εξώδικη χρηματική ποινή 200 ευρώ και κατακράτηση του οχήματος για ένα μήνα, ενώ το κόστος ρυμούλκησης, μεταφοράς και φύλαξης θα το επωμίζεται ο παρανομών.
Το εξώδικο για παράλειψη μεταβίβασης του οχήματος εντός 72 ωρών θα τιμωρείται με εξώδικο 400 ευρώ, ενώ ο οδηγός που στερείται της άδειας λόγω βαθμών ποινής ή δικαστικής απόφασης, θα χρειάζεται νέο τεστ απόκτησης άδειας οδήγησης ως ένας μαθητευόμενος οδηγός και θα θεωρείται «νέος οδηγός» για τα επόμενα 3 χρόνια.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσια Τάξης, τον Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών, το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις