Με τις άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών λόγω των πεπαλαιωμένων κτιριακών εγκαταστάσεων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας ήλθαν αντιμέτωποι για ακόμη μια φορά, οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με επικεφαλής την Πρόεδρο της, Στέλλα Κυριακίδου, που τόνισαν την ανάγκη όπως ανεγερθεί άμεσα νέο ψυχιατρικό νοσοκομείο.
Γνωστή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας που παρά τις βελτιώσεις που έγιναν, αυτό αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασθενών, οι οποίοι ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες.
Απαράδεκτη είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς σε όλους τους χώρους, δωμάτια ασθενών, χώρους ψυχαγωγίας, διαδρόμους, χώρους υγιεινής, όπως διαπιστώθηκε και σήμερα.
Καλωσορίζοντας τους βουλευτές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Βοηθός Διευθύντρια Κλινικής, Αννα Μαρία Πίττα είπε ότι αυτοί ενημερώθηκαν και είδαν με τα μάτια τους την κατάσταση που επικρατεί.
«Ευχαριστούμε για την ευαισθησία τους για το ότι είναι εδώ σήμερα μαζί μας ούτως ώστε όλοι μαζί να προβάλουμε τις ανάγκες που έχει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας», σημείωσε.
Πρώτιστη επείγουσα ανάγκη, είπε η κ. Πίττα, είναι να δημιουργηθεί ένα νέο ψυχιατρικό νοσοκομείο αναφέροντας ότι αυτό της Αθαλάσσας είναι το μοναδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο το οποίο έχουμε για όλη την Κύπρο.
Ανέφερε ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι από το 1964. «Συνεχώς γίνονται βελτιώσεις αλλά μιλούμε για ένα κτίριο πάρα πολύ παλιό, στο οποίο, όσες βελτιώσεις κι αν κάνουμε πάντοτε χρειάζονται καινούργιες».
Αναφερόμενη σε άλλα προβλήματα είπε πως χρειάζεται ενίσχυση της στελέχωσης από επαγγελματίες - ψυχιάτρους, κλινικούς ψυχολόγους και εργοθεραπευτές ενώ εξέφρασε την ελπίδα όπως υπάρξει ενδιαφέρον από περισσότερους επαγγελματίες να έρθουν να εργαστούν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, είπε πως σήμερα επισκεφθήκαμε το Νοσοκομείο Αθαλάσσας για να ενημερωθούμε από τους λειτουργούς για τα προγράμματα νοσηλείας και για τα προβλήματα.
Εξέφρασε τα θερμά της συγχαρητήρια στο επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, στους ψυχιάτρους, κλινικούς ψυχολόγους, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές που «παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες κάνουν ένα σημαντικό θεραπευτικό έργο για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που νοσηλεύονται εδώ».
Λέγοντας αυτό, σημείωσε, θέλω να πω ότι για μια ακόμη φορά είδαμε με τα δικά μας μάτια κάτι το οποίο γνωρίζαμε και γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι οι συνθήκες νοσηλείας δεν μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε περήφανους σαν ένα ευρωπαϊκό κράτος.
«Είναι εικόνες, οι οποίες θυμίζουν άλλες εποχές νοσηλείας σε ψυχιατρικά νοσοκομεία. Τα άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα δεν είναι άτομα ενός κατώτερου Θεού και δεν μπορεί να νοσηλεύονται σε ένα νοσηλευτικό χώρο που κτίστηκε την δεκαετία του ‘60, που παρά τις αναβαθμίσεις οι συνθήκες είναι απαράδεκτες. Αυτό το έχουμε μεταφέρει και στο Υπουργείο Υγείας, δεν έχει κονδύλι στους προϋπολογισμούς του ‘17 για ανέγερση νέου νοσοκομείου και ως Επιτροπή βρισκόμαστε εδώ για να εξασκήσουμε πίεση για να συμπεριληφθούν τα σχέδια για ένα νέο ψυχιατρικό νοσοκομείο στους προϋπολογισμούς του ‘18», πρόσθεσε.
Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι τα άτομα που νοσηλεύονται εδώ είναι ο μοναδικός χώρος παγκύπρια που παρέχεται ιατρική νοσηλεία κι έτσι δεν έχουν επιλογή άλλου χώρου.
«Αυτά τα άτομα δεν μπορούν να έχουν μόνο θεραπευτικά προγράμματα, τα οποία να βοηθούν να ξαναβρούν την ψυχολογική ισορροπία τους. Οταν νοσηλεύεσαι σε ένα χώρο που δεν είναι θεραπευτικός εξαιτίας των συνθηκών νοσηλείας αυτό δεν βοηθά και επιτέλους ως κοινωνία πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι καθρέφτης δικός μας αυτό το νοσοκομείο, είναι κομμάτι της δικής μας κοινωνίας κι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι οποιοσδήποτε δικός μας άνθρωπος, παιδί, αδελφός, η δικιά μας μητέρα», είπε.
Γι αυτό, συνέχισε, ως Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είμαστε πάρα πολύ έντονοι, θα κάνουμε τα διαβήματα μας και πάλι κι ελπίζω ότι αυτό που έχουμε ακούσει πρόσφατα από τον Υπουργό Υγείας στην Επιτροπή Υγείας ότι η ανέγερση νέου ψυχιατρικού νοσοκομείου, θα συμπεριληφθεί στα κονδύλια του 2018 και θα γίνει πραγματικότητα.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, είπε ότι η επίσκεψη μας ήρθε να επιβεβαιώσει όσα ακούμε σε διάφορες συζητήσεις και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Εργασίας στην Βουλή, όπου είχαν καταγγελθεί πολλά τραγικά που συμβαίνουν σε αυτό τον χώρο αλλά γενικότερα στις ελλείψεις, στην στήριξη των οικογενειών των ατόμων είτε με αυτιστικά είτε με ψυχιατρικά προβλήματα.
Θεωρώ, σημείωσε, ότι ως Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει να κάνουμε την δική μας έκθεση. «Οπως έχει έρθει η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων κι έχει καταλήξει σε κάποιες διαπιστώσεις, τις οποίες θα ακούσουμε το συντομότερο και εμείς ως Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, πρέπει να κάνουμε την δική μας έκθεση βάζοντας κάτω όλα όσα έχουμε διαπιστώσει με τα ίδια μας τα μάτια».
Η κ. Κουκουμά τόνισε ότι «το συντομότερο πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τους σχεδιασμούς αυτού του νέου νοσοκομείου που ζητούμε. Θεωρώ ότι πριν τα δέκα χρόνια δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί γι αυτό πρέπει άμεσα να ξεκινήσει».
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης των βουλευτών στο Νοσοκομείο, η 76χρονη Ρίτα Κωνσταντίνου έθιξε το θέμα ότι ο 37χρονος γιος της που είναι αυτιστικός νοσηλεύεται πάνω από 14 χρόνια σε αυτόν τον χώρο, που δεν είναι ο κατάλληλος γι αυτόν.
Η κ. Κουκουμά σημείωσε ότι αυτές οι οικογένειες που έχουν αυτιστικά παιδιά έχουν πολλές ανησυχίες και αγωνία.
Από την πλευρά της, η κ. Κυριακίδου είπε ότι σε επαφή που είχαν οι βουλευτές με τους γονείς στο Νοσοκομείο, αυτοί αισθάνονται καλά με το επιστημονικό πρόγραμμα αλλά νιώθουν ότι κάποιος πρέπει να μιλήσει για τις συνθήκες νοσηλείας.
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις