Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τοποθετούμενος επί του επαναλαμβανόμενου αιτήματος της Αγκυρας, για αναγνώριση των τεσσάρων ελευθεριών στους Τούρκους πολίτες με τη λύση του Κυπριακού, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί το Κυπριακό να χρησιμοποιείται ως όχημα από την Αγκυρα, για να μπει η Τουρκία στην ΕΕ από την πίσω πόρτα.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι σίγουρα η ένταση στο Αιγαίο και τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν υποβοηθά, όμως, πρόσθεσε στο θέμα του Κυπριακού σημασία έχει αυτό που συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
“Η λύση του Κυπριακού δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, όμως έχουμε εθνική υποχρέωση να προσπαθήσουμε μέσα από το διάλογο να σπάσουμε το αδιέξοδο”, είπε προσθέτοντας ότι “μέχρι σήμερα πετύχαμε σημαντικές συγκλίσεις, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ενσωματώνεται στις συγκλίσεις και την ενδεχόμενη λύση”.
Περαιτέρω ανέφερε ότι υπάρχουν και ουσιαστικά θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, λέγοντας ότι το θέμα της ασφάλειας είναι το σημαντικότερο θέμα που απασχολεί το σύνολο του κυπριακού λαού και επανέλαβε ότι έχει ξεκαθαριστεί πως η Συνθήκη εγγυήσεων του 1960 δεν μπορεί να συνεχιστεί.
“Μονομερή επεμβατικά δικαιώματα, επιρροές από τρίτες χώρες στο σύγχρονο κόσμο και σε μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο, δεν έχουν θέση”, ανέφερε περαιτέρω, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Αυτό προσπαθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου και εκφράζοντας τη δική του εκτίμηση, είπε ότι μπορούμε να απαλλαγούμε από τις Συνθήκες εγγύησης του 1960 και παράλληλα να απαλλαγούμε από τα κατοχικά στρατεύματα, φτάνει να μείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο της εθνικής ενότητας και στον ύψιστο στόχο της εθνικής απελευθέρωσης.
Κληθείς να σχολιάσει την επαναφορά από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Έιντε του θέματος της παραχώρησης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών σε Τούρκους πολίτες, που θέτει η Αγκυρα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι οι Ελληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης, όχι επειδή είναι πολίτες της μητρός πατρίδας, αλλά επειδή είναι πολίτες κράτους – μέλους της ΕΕ.
“Δεν μπορεί αυτή η βασική ελευθερία που ισχύει σε όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ να ισχύσει για τρίτο κράτος, ανέφερε, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί το Κυπριακό να χρησιμοποιείται ως όχημα από την Αγκυρα, για να μπει η Τουρκία στην ΕΕ από την πίσω πόρτα” και πρόσθεσε ότι “άλλο ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, και άλλο το θέμα του Κυπριακού”.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα επενδύσεων, υπηρεσιών, εισαγωγών προϊόντων θα ρυθμίζονται μέσα από τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ, είπε επισημαίνοντας ότι η Αγκυρα δεν εφαρμόζει την τελωνειακή ένωση επειδή δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
“Αν με τη λύση του Κυπριακού, με μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό, όπως είναι αυτονόητο και αναμενόμενο αναγνωριστεί από την Αγκυρα, θα έχει ισχύει και η τελωνειακή ένωση, η οποία θα καθορίζει τα θέματα της διακίνησης κεφαλαίων, υπηρεσιών και προϊόντων”, ανέφερε.
Οσον αφορά τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι για αρκετές ώρες συνομίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ο οποίος, πρόσθεσε, ανέλαβε και έκανε μελέτες και διαμόρφωσε απόψεις όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Θέλω να τονίσω ότι ο κ. Κοτζιάς έχει κάνει μια εξαιρετική προεργασία σε συνεργασία πάντα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυπριακή Κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου εκφράζοντας την εκτίμηση πως εάν υπήρχε θέμα διπλωματικό, ο κ. Κοτζιάς, του οποίου τις θέσεις ουδείς αμφισβητεί και ο οποίος στέκεται σε θέματα αρχών, δεν θα αποδεχόταν να συναντηθεί με τον κ. Έιντε.
Αν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, όπως λένε να κόμματα του λεγόμενου κέντρου στην Κύπρο, έκανε ατόπημα, εκτιμώ ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα αρνείτο να συναντηθεί μαζί του, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι την ώρα που με επιστολή του στην ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξηγεί τους κινδύνους και τις συνέπειες από τυχόν αποδοχή τους αιτήματος για τις τέσσερις ελευθερίες για Τούρκους πολίτες, ο κ. Έιντε λέει τα αντίθετα στις επαφές του, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν θα αποφασίσει ο κ. Έιντε.
“Είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ηγέτης της ε/κ πλευράς και η ΕΕ που θα αποφασίσουν. Αν κάποιος μεταφέρει κάποιες απόψεις κάποιου δεν πρέπει να θεωρούμε ότι και ο ίδιος τις υποστηρίζει”, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι “ακόμα και αν κάποιος τις υποστηρίζει δεν σημαίνει ότι εμείς θα τις δεχθούμε”.
“Είναι τόσο απλό και τόσο ξεκάθαρο”, ανέφερε περαιτέρω.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προέβη στη δήλωση μετά το πέρας του εθνικού μνημοσύνου του ήρωα της ΕΟΚΑ 1955-1959 Πετράκη Γιάλλουρου, στο οποίο εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο.
Ο κ. Νοεφύτου αφού αναφέρθηκε επιγραμματικά στη θυσία του ήρωα μαθητή, απηύθυνε νέα έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τον κάθε Κύπριο να συστρατευθούν στο στόχο της επίλυσης του Κυπριακού μέσα από τις διαπραγματεύσεις για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα.
Η σύμπνοια και η ομοψυχία δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε όλες τις θέσεις και πτυχές, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι δεν είναι η ώρα να λύσουμε τις διαφορές μας.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις