Τον απόλυτο εμπαιγμό της νοημοσύνης μας ζούμε στην Κύπρο από τους βουλευτές μας εδώ και δεκαετίες και αυτό γίνεται είτε με την ανοχή μας, είτε με την απάθεια μας.
Του Τάσου Χριστοδούλου
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο του 2004, ο οποίος τροποποιήθηκε το 2016, οι βουλευτές μας δεν είναι υπόχρεοι να δημοσιοποιούν στους πολίτες την δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων, γνωστό και ως Πόθεν Έσχες.
Οι 56 εκλεκτοί αντιπρόσωποι του λαού, δια νόμου, νομιμοποιούν την αδιαφάνεια καθώς είναι μεν υπόχρεοι να καταθέσουν στη Βουλή τα περιουσιακά τους στοιχεία για να κλειδωθούν όμως στη συνέχεια στο συρτάρι του εκάστοτε προέδρου της Βουλής.
Η δημοσιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, επαφίεται μόνο στη δική τους καλή θέληση εάν και εφόσον επιθυμούν να τα δώσουν στη δημοσιότητα.
Με άλλα λόγια οι άνθρωποι που εμείς εκλέγουμε, δρουν στο σκοτάδι και την αδιαφάνεια αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις καταθέσεις τους, την περιουσία τους και τις μετοχές τους.
Κυρίως όμως, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο πλούτισαν, παρά μόνο οι ίδιοι, με την δημιουργία Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που συστάθηκε για να ελέγχουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που όλοι διεθνείς οργανισμοί που ασχολούνται με τα θέματα της διαφάνειας κατατάσσουν την Κύπρο σε επίπεδα Αφρικανικών υπανάπτυκτων χωρών.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της GRECO, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 για την αδιαφάνεια του πολιτικού συστήματος στη Κύπρο, προβαίνει στις εξής συστάσεις:
A) Όλα τα εισοδήματα και τα ωφελήματα που λαμβάνουν (από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές) οι Βουλευτές να διέπονται από ξεκάθαρους κανόνες, επαρκή έλεγχο και διαφάνεια.
B) Δημιουργία μηχανισμού που να παρεμποδίζει την σύγκρουση συμφερόντων όπως και την παροχή εμπιστευτικής καθοδήγησης προς την αντιμετώπιση φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων.
Γ) Ο υφιστάμενος μηχανισμός για την παρακολούθηση των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων που υποβάλλονται από τα μέλη του κοινοβουλίου να υπόκειται σε μια εις βάθος αξιολόγηση με σκοπό τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τροποποίηση της εν λόγω νομοθεσίας, στη κατεύθυνση της δημοσιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών, σε περίπτωση που εντοπιστεί παρατυπία, κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων όμως κρίθηκε ως αντισυνταγματική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις