Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Αφρίκα» Σενέρ Λεβέντ απάντησε με άρθρο του στον τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Συγκεκριμένα κ. Χριστόφιας αμφισβήτησε δημοσίευμα της εφημερίδας «Αφρίκα», η οποία αποκάλυψε μυστικό έγγραφο που τον ήθελε να είχε συμφωνήσει με τον τότε Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί – Ταλάτ για αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών των Τούρκων μετά την επίλυση του Κυπριακού.
Ο κ. Λεβέντ απάντησε στον τέως Πρόεδρο μέσα από την αρθογραφία στην εφημερίδα «Πολίτης» ως εξής:
«Αν είναι ψέμα, πες ότι είναι ψέμα»
«Έτσι, αγαπητέ Χριστόφια; Δημοσιεύσαμε εκείνη την είδηση για να πλήξουμε τις προσπάθειες για λύση; Το πιστεύεις πραγματικά αυτό; Μπορεί να κάνει τέτοιο πράγμα η εφημερίδα «Αφρίκα»; Είναι δυνατόν αυτό; Σίγουρα δεν το αντιλαμβάνεσαι.
Η «Αφρίκα» είναι η μόνη εφημερίδα στον βορρά που αντιτάσσεται ανοικτά στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών τις οποίες απαιτεί η Τουρκία για τους πολίτες της. Δεν αντιλαμβάνεσαι επίσης ότι η «Αφρίκα» είναι η μόνη εφημερίδα που υποστηρίζει την επιστροφή της Μόρφου και την αποδοχή εδάφους 28% για να επιτευχθεί λύση και ειρήνη.
Μάλιστα κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν απαιτεί για πολλά χρόνια την επιστροφή του Βαρωσιού στους νόμιμους ιδιοκτήτες του χωρίς να αναμένεται η λύση. Μόνο εμείς υποστηρίζουμε ότι καμία λύση δεν πρέπει να προκαλέσει κατάρρευση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κανένας από εκείνους με τους οποίους συνεργάζεσαι εσύ και το κόμμα σου και τους αποκαλείς «οπαδούς της λύσης και της ειρήνης» δεν υποστηρίζει αυτά τα οποία παρέθεσα πιο πάνω.
Μόνο εμείς αντιτασσόμαστε στη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας καθώς και στη 43χρονη κατοχή τηςΤουρκίας στο νησί. Και ενώ όλα αυτά είναι ξεκάθαρα, ήρθες τώρα και μας κατηγορείς ότι πλήττουμε τη διαδικασία της λύσης. Γιατί;
Μήπως επειδή καταγράψαμε με έγγραφο ότι κάποτε αποδέχθηκες υπό όρους ως θέμα αρχής την αναγνώριση του δικαιώματος των τεσσάρων ελευθεριών για τους καταγόμενους από την Τουρκία; Είναι ψέμα; Ιδού το έγγραφο, είναι εκεί.
Αν είναι ψέμα, πες το. Διαφώτισέ μας. Αλλά δεν γίνεται με λόγια του τύπου πλήττει τη λύση. Εδώ σε εμάς όλοι συνήθισαν άλλωστε. Όποτε έρθουν αντιμέτωποι με μια πικρή αλήθεια, λένε πάντοτε αυτό που είπες εσύ. «Δεν θέλει λύση και ειρήνη», λένε. Ξέρεις με ποιον τους παρομοιάζω αυτούς;
Με το όπλο «FETO» του Ερντογάν. Αποκαλεί «οπαδούς της FETO» όσους τον αντιπολιτεύονται και τους βάζει φυλακή. Δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν τώρα ανακηρύξει οπαδούς της FETO όσους θα ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα. Ξέρεις, κάποτε συλλάμβαναν με την κατηγορία του κομουνιστή όποιον άνοιγε το στόμα του. Τώρα τους συλλαμβάνουν αποκαλώντας τους οπαδούς της FETO.
Αν ήμουν στη θέση σου, δεν θα συζητούσα καθόλου το αίτημα της Τουρκίας για τις τέσσερις ελευθερίες όταν το έθεσε στο τραπέζι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Θα σηκωνόμουν και θα έφευγα. Και δεν θα συζητούσα καθόλου μια τέτοια ανοησία περί τέσσερα προς ένα. Εγώ δεν βλέπω το θέμα ως τουρκικά και ελληνικά δικαιώματα. Το βλέπω ως δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Και τώρα πιο λογικές για μένα είναι οι απαιτήσεις της ελληνοκυπριακής και όχι της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι.
Η τουρκική πλευρά έκτισε τη στρατηγική της πάνω στη νοοτροπία του κατακτητή του 1974. Λέει ότι δεν γίνεται χωρίς την Τουρκία. Θέλει εγγυητές. Θέλει περισσότερο έδαφος από αυτό που δικαιούται. Θέλει εκ περιτροπής προεδρία. Θέλει να έχει ο χρήστης τον πρώτο λόγο στο περιουσιακό. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, θέλει να τυγχάνει και η Τουρκία αντιμετώπισης κράτους μέλους της ΕΕ. Ακόμα και αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχτεί πολλά από αυτά, εγώ δεν τα δέχομαι. Όπως δεν θεωρείται κάποιος οπαδός της λύσης και της ειρήνης με την αποδοχή όλων αυτών, η μη αποδοχή τους δεν θεωρείται εναντίωση στη λύση και στην ειρήνη.
Κατά τη γνώμη μου, στο νησί αυτό θα καταστεί δυνατή μια πραγματική λύση και ειρήνη όταν οι δύο κοινότητες απαλλαχτούν από το ένστικτο αφανισμού η μια της άλλης. Μήπως απαλλάχτηκαν από αυτό το ένστικτο; Δυστυχώς όχι ακόμα. Διότι ακόμα δεν υπάρχει καμία απολύτως διόρθωση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Και τα μυαλά των πολιτικών μας πετάνε στον αέρα. Τι θα κάνουμε τότε; Θα περιμένουμε. Μέχρι να κατέβει το μυαλό μας στο κεφάλι μας. Μέχρι να βλέπουμε ο ένας τον άλλον ως ανθρώπους και όχι ως Έλληνες ή Τούρκους.
Στον νότο υπάρχουν κάποιοι που δεν θεωρούν σωστό το γεγονός ότι είμαστε σε σύγκρουση με την Τουρκία στον βορρά. Κατά τη γνώμη τους, πλήττει και αυτό τη διαδικασία της λύσης και της ειρήνης. Μάλιστα τους πείραξε ότι η Ελλάδα δεν επέστρεψε τους πραξικοπηματίες στην Τουρκία. Εκείνοι οι πραξικοπηματίες (που εγώ δεν πιστεύω ότι είναι πραξικοπηματίες) καλά που διέφυγαν στην Ελλάδα και δεν ήρθαν στην Κύπρο. Αν έρχονταν εδώ στον νότο, εσείς θα τους επιστρέφατε προ πολλού, έτσι δεν είναι;
Μην ανησυχείς, αγαπητέ Χριστόφια. Δεν πλήττουμε εμείς τη διαδικασία της λύσης και της ειρήνης. Αν φυσικά αυτή είναι πράγματι μια διαδικασία λύσης και ειρήνης. Δηλαδή, αν δεν είναι ένα παιχνίδι για να μας αποκοιμίσει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις