Γιώργος Λουκαϊδης: Έχουμε καθήκον να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα προς το Ισραήλ για να τερματίσει τον απάνθρωπο και εγκληματικό αποκλεισμό της Γάζας και να διασφαλίσει την πρόσβαση του πληθυσμού της Γάζας σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.
Ο Κύπριος βουλευτής Γιώργος Λουκαϊδης καταδίκασε τις πρόσφατες ισραηλινές βίαιες επιχειρήσεις κατεδάφισης σπιτιών στην Qalansawe και στο χωριό Umm al-Hiran.
Σε χθεσινή παρέμβασή του στη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που συζήτησε το θέμα της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζας, είπε ότι η καταπίεση και οι διακρίσεις σε βάρος της αραβικής κοινότητας του Ισραήλ είναι δυστυχώς ακόμη μια όψη της αντιδραστικής πολιτικής του κράτους του Ισραήλ.
Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι μισό αιώνα από τον πόλεμο του 1967, εξήγησε ο κ. Λουκαϊδης, το Ισραήλ όχι μόνο δεν έχει συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά εμβαθύνει με κάθε τρόπο την κατοχή μέσα από τον εποικισμό, τις κατεδαφίσεις, την αστυνομική βία, τις χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους και το Τείχος της ντροπής.
Συνεχίζοντας, ο κ. Λουκαϊδης επεσήμανε ότι η πιο δραματική ίσως έκφραση της ισραηλινής επιθετικότητας εξακολουθεί να είναι η αποκλεισμένη –από ξηρά, θάλασσα και αέρα- πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας.
Η Γάζα τόνισε, έχει υποστεί την τελευταία δεκαετία αλλεπάλληλες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Σ’ αυτές τις επιθέσεις, πρόσθεσε, διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου, όπως ήταν ο βομβαρδισμός καταφυγίων του ΟΗΕ όπου βρίσκονταν παιδιά.
Όπως στοιχειοθετείται και μέσα στην έκθεση και το προσχέδιο ψηφίσματος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η ανθρωπιστική κατάσταση των 1,7 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας που εδώ και δέκα χρόνια έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε μια ανοιχτή φυλακή 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εξακολουθεί να είναι δραματική.
Ο ΟΗΕ, συμπλήρωσε, έχει προειδοποιήσει ότι μέχρι το 2020 η διαβίωση στη Λωρίδα της Γάζας θα καταστεί αδύνατη αφού θα έχουν εξαντληθεί κυριολεκτικά οι πόροι. Αυτό το σημείο-μηδέν απέχει πλέον μόνο τρία χρόνια από σήμερα, είπε.
Είναι φανερό, εξήγησε ο κ. Λουκαϊδης, ότι το Ισραήλ επιλέγει συνειδητά να κρατά ανοιχτή την πληγή της Γάζας, για να διατηρεί τη Γάζα ως διαπραγματευτικό χαρτί αλλά για να συντηρεί τον ενδο-παλαιστινιακό διχασμό, ο οποίος εμφανώς εξυπηρετεί το κατοχικό στάτους-κβο.
Η Γάζα, ανέφερε, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της πολιτικής συλλογικής τιμωρίας που ακολουθεί το Ισραήλ έναντι του παλαιστινιακού λαού, παραβιάζοντας το διεθνές και το ανθρωπιστικό δίκαιο.
Ως Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και γενικότερα ως Συμβούλιο της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, έχουμε καθήκον να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα προς το Ισραήλ για να τερματίσει τον απάνθρωπο και εγκληματικό αποκλεισμό της Γάζας και να διασφαλίσει την πρόσβαση του πληθυσμού της Γάζας σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.
Την ίδια ώρα, είπε καταλήγοντας, τα ευρωπαϊκά κράτη οφείλουν να υιοθετήσουν συγκεκριμένα μέτρα πίεσης προς το Ισραήλ όπως η αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, η απαγόρευση του εμπορίου όπλων ΕΕ-Ισραήλ, η απαίτηση για καταβολή αποζημιώσεων για τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα που καταστράφηκαν κατά τις επανειλημμένες επιθέσεις στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη και να εφαρμοστεί η απαγόρευση των εισαγωγών στην ΕΕ προϊόντων που παράγονται στις περιοχές που έχουν επικοισθεί από το Ισραήλ.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Φονικό στη Λεμεσό: Τι κατέδειξε η νεκροτομή - Λύνει άραγε το μυστήριο με τον νεκρό σύζυγο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις