Για πρώτη φορά αρραγής ενότητα Κύπρου-Ελλαδας σε εθνική γραμμή για το Κυπριακό, είπε ο Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε την Πέμπτη 19/1 ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η ελληνική Κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία βρίσκονται σε αρραγή ενότητα και υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ συνομοσπονδιακή λύση, με υπολελειμμένη κυριαρχία, στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις.
Μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 40 χρόνια από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι τον ευχαριστεί πολύ για το θάρρος το οποίο έχει για να φέρει σε πέρας αυτή την εθνική γραμμή.
Πρόσθεσε ότι είναι εξουσιοδοτημένος από όλους και είναι δίπλα του σε αυτή την προσπάθεια ώστε να την φέρει σε πέρας, τιμώντας την ιστορία, αλλά τιμώντας και την ίδια την ουσία της ευρωπαϊκής ιδέας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ στη δική του ομιλία, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως δεν πρέπει να φοβίζει η μη λύση, αφού μια κακή λύση θα φέρει ατέλειωτες συμφορές στο λαό.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος δήλωσε ότι η Εκκλησία στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είναι δίπλα του για να γίνει πιο διεκδικητικός. Διεκδικητική πολιτική θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τον πρώτο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τιμή για τον κυπριακό λαό που του εμπιστεύτηκε το πηδάλιο του κράτους.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β` είπε ακόμα πως “είμαστε βέβαιοι ότι εάν ο Εθνάρχης Μακάριος ζούσε ακόμα μερικά χρόνια θα απέσυρε την ομοσπονδία”.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως συμφωνεί με τον Αρχιεπίσκοπο πως η μη λύση μπορεί να είναι καλύτερη αν η λύση είναι κακή, “όμως η μη λύση είναι εξίσου καταστροφική αν δίδεται η ευκαιρία να απαντήσεις στα ερωτήματα που καλείσαι από την ιστορία, να δώσεις μια βιώσιμη, λειτουργική καθόλα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο λύση και από δειλία το αποφεύγεις”.
Διαβεβαίωσε ότι “με διεκδικητικότητα προβάλλουμε τις αξιώσεις μας” και ότι οι θέσεις αρχών δεν μεταβάλλονται.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι “η διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού δεν διεξάγεται μεταξύ μας” και διαβεβαίωσε ότι με διεκδικητικότητα προβάλλει τις αξιώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.
“Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες ως προς την ακολουθητέα τακτική, αλλά οι θέσεις αρχών δεν μεταβάλλονται, δεν αλλοιώνονται και δεν υπάρχει υποχώρηση σε αυτά που από κοινού με την ελληνική Κυβέρνηση και γενικότερα με την ελληνική ηγεσία και τη δική μας πολιτική ηγεσία, τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου έχουμε θέσει ως προϋπόθεση για να απαντήσουμε σε αυτό που βιώνουμε από το 1974”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος είπε ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο και η γραμμή που ακολουθείται στο Κυπριακό αποτελούν το αμάλγαμα, το οποίο ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει.
Εδράζεται στο κανόνα της ΕΕ, συνέχισε, προσθέτοντας ότι το ευρωπαϊκό μαζί με το διεθνές δίκαιο επιβάλλει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την επίλυση του Κυπριακού, ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και του πυρήνα της ΕΕ, πρέπει οπωσδήποτε να μην παρουσιάζει οποιανδήποτε συνομοσπονδιακή μορφή.
Συνομοσπονδιακό κράτος θα βρεθεί αμέσως εκτός ΕΕ, συνέχισε ο Πρόεδρος Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι ένα κράτος μπορεί να είναι το πολύ ομοσπονδιακό, όπως είναι η γερμανική ομοσπονδία.
Το κράτος πρέπει να έχει μία και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία και ενιαία ιθαγένεια και πλήρη κυριαρχία, τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να έχει υπολελειμμένη κυριαρχία, επειδή εάν έχει υπολελειμμένη δεν μπορεί να εφαρμόσει το σύνολο του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του εδάφους του, που σημαίνει ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της ΕΕ και είτε θα πρέπει να γίνει αλλαγή του ευρωπαϊκού δικαίου για να γίνει δεκτό ένα τέτοιο μόρφωμα, ή θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Διερωτώμενος εάν θα υπήρχαν πολλοί διατεθειμένοι να αποδεχθούν αλλαγή του πρωτογενούς δικαίου σε θέματα κυριαρχίας και ιδίως μεταξύ των βαλτικών λαών, είπε ότι η πλήρης κυριαρχία επιβάλλει όχι στρατεύματα κατοχής και να μην υπάρχουν εγγυήσεις τρίτων.
Επανατονίζοντας ότι δεν είναι νοητό να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής, ούτε οιαδήποτε εγγύηση τρίτου, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει το προηγούμενο της επίλυσης του γερμανικού προβλήματος και της ενοποίησης των δύο Γερμανιών μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος ανέφερε ότι για τη Γερμανία απαιτείτο ανάκτηση της πλήρους κυριαρχίας και το γεγονός ότι έπρεπε να φύγει και ο τελευταίος σοβιετικός στρατιώτης από εκεί που έγινε το 1994 και μόνο τότε η Γερμανία κατέστη στο σύνολο της πλήρες μέλος της ΕΕ.
Διατυπώνοντας τη θέση ότι πρέπει να ακολουθηθεί κατά γράμμα το γερμανικό προηγούμενο, είπε πως εάν δεν ακολουθηθεί, “παραβιάζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο και δημιουργούμε ένα αρνητικό προηγούμενο”.
Το Κυπριακό δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αν η Ελλάδα και η Κύπρος αποδεχθούν υπολελειμμένη κυριαρχία, το όποιο κράτος της ΕΕ θα μπορεί να αμφισβητήσει το όποιο άλλο, να εισβάλει και μετά να αποχωρήσει και επικαλούμενο το προηγούμενο να αφήσει μερικά στρατεύματα και να θέλει να εγγυάται τους όποιους υπηκόους διατείνεται ότι υπάρχουν.
Ποιος έχει δικαίωμα να δεχθεί κάτι τέτοιο, διερωτήθηκε και τόνισε ότι ως Ελληνισμός, ως Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουμε το δικαίωμα να αποδεχθούμε λύση με στρατεύματα κατοχής, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για την Ευρώπη.
Σε αυτή τη γραμμή η ενότητα είναι αρραγής, ποτέ προηγουμένως σε ώρες όπως αυτές της Γενεύης δεν υπήρξε τέτοια ενότητα, τόνισε και διατυπώνοντας τη θέση ότι διαφορές μπορεί να υπάρχουν στον τόνο, σημείωσε ότι η γραμμή είναι ενιαία.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο Μακάριος διετέλεσε πολιτικός αρχηγός του απελευθερωτικού αγώνα, Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου και πρώτος, και επί 17 συναπτά έτη, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ταυτίζοντας το όνομά του με τη γέννηση και το ανάθρεμμα του νεοσύστατου κυπριακού κράτους, αλλά και την ανάπτυξη και την πολιτική ωρίμανση της κυπριακής κοινωνίας.
Πρόσθεσε πως όταν καλείται ο όποιος ομιλητής, είτε πολιτικός είτε ιστορικός είτε απλός πολίτης, να αναφερθεί στον βίο και το έργο του Μακαρίου, δεν μπορεί παρά να καταλαμβάνεται από δέος και με βαθύτατο σεβασμό να καταγράφει την πολιτική και εθναρχική του διαδρομή.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα πως η παραπομπή σε κρίσιμες για την πατρίδα αποφάσεις, αναδεικνύει την τόλμη, την υπευθυνότητα, την ηγετική και χαρισματική προσωπικότητά του. Μια προσωπικότητα που γνώριζε με πάθος να διεκδικεί αλλά και με πραγματισμό να αποφασίζει πάντα με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας.
“Αν κάτι διέκρινε τον Εθνάρχη Μακάριο, περισσότερο από κάθε άλλο, ήταν η οξεία αντίληψη της Ιστορίας”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “αγωνιούσε πάντα για την τελική κρίση της Ιστορίας”. Είπε ότι “έχει μεγίστη σημασία για όσους κληθήκαμε να υπηρετήσουμε τον κυπριακό λαό, να έχουμε πάντα την ίδια αγωνία για την τελική κρίση, όχι μόνο των πολιτών, αλλά και του Έθνους και της Ιστορίας”.
“Αρκούμαι να σημειώσω ότι στη σύγχρονη πολιτική μας Ιστορία, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έχει συνδέσει το όνομά του, όχι μόνο με τους δεδομένους αγώνες του για τη δικαίωση του κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και με την επιλογή και την ανάδειξη της πολιτικής ωριμότητας και σωφροσύνης που επιβάλλει σε κάθε υπεύθυνο ηγέτη την αναζήτηση λύσεων μέσα από τον διεκδικητικό ρεαλισμό, ο οποίος εξασφαλίζει την αξιόπιστη διπλωματία στο εξωτερικό και τη σύνθεση θέσεων και πολιτικών που διασφαλίζουν την απαραίτητη ενότητα στο εσωτερικό”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Την εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’ που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης 40 χρόνων από την εκδημία του, στην αίθουσα τελετών Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης “Κυπριακώ τω τρόπω – Η ζωγραφική του 13ου αιώνα στην Κύπρο ανάμεσα σε δύο κόσμους» στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.
Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Πρόεδρο Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017.
Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου είπε σε χαιρετισμό κατά την τέλεση των εγκαινίων ότι η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ ανατολής και δύσης. Πρόσθεσε ότι αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία για τον θρησκευτικό τουρισμό και σημείωσε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός βρίσκεται στις προτεραιότητες του ΚΟΤ.
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 Χρίστος Πατσαλίδης, αφού εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι η έκθεση εντάσσεται και αποτελεί μέρος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017, είπε πως η Πάφος παρόλο ότι είναι μικρή πόλη, δημιουργεί γέφυρα πολιτιστικής σπουδαιότητας μεταξύ ανατολής και δύσης.
Είπε ότι μέσα από τις δράσεις θα αναδειχθούν τα πολιτιστικά στοιχεία που αποτελούν τη βάση του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού και δράσεις που θα καταδείξουν ότι συνυπάρχουμε και δημιουργούμε τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό.
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις