ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντός του 2017 η λειτουργία του πρώτου σπιτιού για παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης

Εντός του 2017 η λειτουργία του πρώτου σπιτιού για παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης

Επιστολή προς τη Νομική Υπηρεσία ώστε να εξετάσει κατά προτεραιότητα νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της και το οποίο προβλέπει τη δημιουργία Επιτροπής με την ονομασία “Φωνή”, η οποία θα επιβλέπει την πορεία εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, η οποία εγκρίθηκε το Μάρτιο του 2016, θα αποστείλει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι “έχουμε την εθνική στρατηγική και το σχέδιο δράσης αλλά δεν έχει γίνει ακόμη αυτή η Επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή της στρατηγικής, ώστε να μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το πως προχωρά”, ενώ ανακοίνωσε ότι το 2017 θα λειτουργήσει στη Λευκωσία το πρώτο σπίτι για το παιδί.

“Αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή η οποία από μόνη της θα φέρει άλλες αλλαγές και βελτιώσεις στον τρόπο που χειριζόμαστε αυτά τα θέματα”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “το σπίτι του παιδιού αλλάζει την όλη φιλοσοφία”.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, “γίνεται μια παιδοκεντρική διαδικασία και ένας χώρος όπου το παιδί δεν θα επανατραυματίζεται διηγώντας την ιστορία του πέντε φορές”.

“Θα είναι η πρώτη φορά που όλες αυτές οι υπηρεσίες (Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Υγείας, Αστυνομία) θα είναι κάτω από μια στέγη και αναγκαστικά θα υπάρχει και καλύτερος συντονισμός”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “το σπίτι του παιδιού εξασφαλίζει τη στήριξή του, τη στήριξη της οικογένειας και τη στήριξη του παιδιού όταν επιστρέψει στο σχολείο”.

“Αυτό από μόνο του θα διευκολύνει και τον αριθμό των καταγγελιών, καθώς πολλές φορές ένας γονιός φοβάται να καταγγείλει γιατί δεν ξέρει τι στήριξη θα έχει”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, η κ. Κυριακίδου είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι η Κύπρος έχει ξεχωρίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και των θυμάτων που αφορούν την παιδική πορνογραφία.

Αναφέρθηκε στην αλλαγή της νομοθεσίας το 2014 και στην κύρωση της Σύμβασης Λαζαρότι και σημείωσε ότι για πρώτη φορά έχουμε μια εθνική στρατηγική που αφορά ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

“Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Άρχισαν και γίνονται πάρα πολλά βήματα όσον αφορά ενημέρωση, πρωτοβάθμια πρόληψη, δευτεροβάθμια πρόληψη και εξειδίκευση, έχουν προχωρήσει οι αναγκαίες αλλαγές και μια νέα νομοθεσία που χρειάζεται ώστε να δημιουργηθεί και η Επιτροπή που θα επιβλέπει την εφαρμογή της στρατηγικής και η οποία ονομάζεται η `Φωνή`”, πρόσθεσε.

Η κ. Κυριακίδου είπε ακόμη ότι αυτό είναι κεντρικό κομμάτι της εφαρμογής της στρατηγικής και πρόσθεσε ότι “πολλές φορές γίνονται εθνικές στρατηγικές, σχέδια δράσης και δεν υλοποιούνται”

Εξήγησε ότι αυτή η νέα νομοθεσία που θα δημιουργεί αυτή τη νέα επιτροπή που θα ονομάζεται η `Φωνή` θα έχει αποκλειστικά την ευθύνη παρακολούθησης και εφαρμογής του σχεδίου δράσης της στρατηγικής.

Ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ζητήσει να αποσταλεί επιστολή προς τη Νομική Υπηρεσία ώστε κατά προτεραιότητα να δουν αυτή τη νομοθεσία που έχει πάει εκεί για επεξεργασία διότι έχουμε την εθνική στρατηγική και το σχέδιο δράσης αλλά δεν έχει γίνει ακόμη η Επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή ώστε να μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το πως προχωρά.

Ανέφερε ότι προβλήματα παραμένουν στις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση των υποθέσεων και πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να εξεταστεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή, την Επίτροπο του Παιδιού και το Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να υπάρξει μια εγκύκλιος για πιο γρήγορη εκδίκαση.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εξειδίκευσης των εκπαιδευτικών που διδάσκουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η οποία θα πρέπει να αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από την προδημοτική.

Καταφύγιο θυμάτων εμπορίας προσώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση

Σε σχέση με την ενημέρωση της Επιτροπής για τη λειτουργία του κρατικού καταφυγίου θυμάτων εμπορίας προσώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι “στόχος δεν είναι ο επαναπατρισμός αλλά η ψυχολογική ενδυνάμωση αυτών των θυμάτων που είναι γυναίκες, οι οποίες έχουν υποστεί μια σοβαρή τραυματική εμπειρία εκμετάλλευση και κακοποίηση για να μπορούν να είναι μάρτυρες στα δικαστήρια”.

“Στόχος πρέπει να είναι να προχωρούμε και σε δικαστικές υποθέσεις και καταδίκη εκείνων οι οποίοι είναι έμποροι”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν πάρα πολλά.

Αναφέροντας ότι το καταφύγιο πρέπει να λειτουργεί με ένα τρόπο που να τους δίνει την οικογενειακή θαλπωρή και στήριξη, η κ. Κυριακίδου είπε ότι “πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση στο καταφύγιο από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που μπορούν να προσφέρουν αυτή τη στήριξη και πρέπει να υπάρχει εξειδίκευση όλων των λειτουργών που ασχολούνται με τα θύματα και πρέπει η ψυχολογική στήριξη των θυμάτων να μην είναι κατ΄ επιλογή του θύματος αλλά να θεωρείται ότι από την ώρα που μια γυναίκα βρεθεί στο καταφύγιο να έχει αυτομάτως και ψυχολογική στήριξη και να μην χρειάζεται να πηγαίνει η ίδια σε άλλες υπηρεσίες.

“Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε και αυτά που ζητά η έκθεση GRETA του Συμβουλίου της Ευρώπης”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι από την τελευταία συνάντηση της Επιτροπής τον Οκτώβριο, όπου είχαν διαπιστωθεί σημαντικά προβλήματα, στο καταφύγιο φιλοξενούνταν 10 ασυνόδευτες ανήλικες και όχι θύματα εμπορίας προσώπων, ενώ σήμερα δεν υπάρχει κανένα ανήλικο πρόσωπο εκεί και φιλοξενούνται 4 θύματα εμπορίας προσώπων.

Ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε για τις συνθήκες λειτουργίας του κρατικού καταφυγίου και για εκπαιδεύσεις που έχουν ξεκινήσει να γίνονται στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και πρόσθεσε ότι και από το Υπουργείο Εσωτερικών θα γίνουν εκπαιδεύσεις για να υπάρχει μια εξειδίκευση για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται αυτά τα θύματα.

Η κ. Κυριακίδου είπε ακόμη ότι ενημερώθηκαν από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας ότι ασχολούνται με τη διάγνωση, την αξιολόγηση και την προετοιμασία των εκθέσεων στο δικαστήριο και ενημερωθήκαμε για συναντήσεις εποπτείας προσωπικού που έχουν ξεκινήσει να γίνονται από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “το θέμα που πρέπει να μας απασχολεί είναι πώς αυτό το καταφύγιο θα λειτουργεί πραγματικά σαν ένα καταφύγιο και όχι απλά σαν μια στέγη όπου τα θύματα τα οποία αναγνωρίζονται θα φιλοξενούνται μέχρι να επαναπατριστούν”.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top