Απαράδεκτος ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς με τους τ/κ να θέλουν τουρκικές εγγυήσεις και εκ περιτροπής προεδρία.
Η Διάσκεψη για την Κύπρο είναι πιθανότερο να συγκληθεί σε πολιτικό επίπεδο τέλος Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος επανέλαβε ότι ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι απαράδεκτος, ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τουρκικές εγγυήσεις και εκ περιτροπής προεδρία και επέρριψε στην Ελλάδα την ευθύνη για τη μη συνέχιση των εργασιών της Διάσκεψης στις 13 Ιανουαρίου.
Σε διάσκεψη Τύπου στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, επιστρέφοντας από τη Γενεύη, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή της συμφωνίας της 1ης Δεκεμβρίου.
Όπως ανέφερε, στις 9-11 Ιανουαρίου οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν διαπραγματεύσεις και πέτυχαν συγκλίσεις, με κατάθεση χαρτών κι από τις δύο πλευρές, στις 11 του μηνός και στις 12 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη των πέντε μερών και της ΕΕ, ως παρατηρητή.
Υποστήριξε ότι ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι απαράδεκτος και αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στον ΓΓ των ΗΕ. Απέρριψε, στη συνέχεια, δημοσιεύματα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα υποχωρήσει στο εδαφικό σε ποσοστό 25% ή ότι ο χάρτης της είναι χειρότερος από το Σχέδιο Ανάν και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν θα συμβεί. Η ε/κ πλευρά δεν μπορεί να παρουσιάσει χάρτη κάτω από το 28,2% και το δικό μας ποσοστό είναι στο 29,2%, το οποίο έγινε αποδεκτό από τον (Ραούφ) Ντενκτάς και εγκρίθηκε από τη «βουλή».
Παρά τις διαφορετικές δηλώσεις των δύο πλευρών, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, η Διάσκεψη έγινε με πέντε μέρη και οι δύο πλευρές ήταν ίσες, ενώ η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ήταν θέμα και η ΕΕ συμμετείχε ως παρατηρητής με την έγκριση των δύο πλευρών.
Ανέφερε ότι επιθυμεί τη συνέχιση της διαδικασίας και την κατάληξη της σε αποτέλεσμα.
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων είπε πως εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας, οι εργασίες των ομάδων εργασίας δεν μπορούσαν να συνεχιστούν την επόμενη ημέρα, προσθέτοντας πως οι άλλες πλευρές ήθελαν τη συνέχιση της διαδικασίας στις 13 Ιανουαρίου. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πρότεινε την 23η Ιανουαρίου, αλλά αποφασίστηκε με συναίνεση η 18η.
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Μουσταφά Ακιντζί, η ομάδα εργασίας των πέντε μερών θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου στο Μοντ Πελεράν, όπου θα τεθούν στο τραπέζι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις και η τελική απόφαση θα ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο, σε Διάσκεψη της οποίας η ημερομηνία δεν αποφασίστηκε ακόμα.
Αναμένεται, είπε, η ομάδα εργασίας να εργαστεί για δύο μέρες και μετά θα συγκληθεί η Διάσκεψη υψηλού επιπέδου, προσθέτοντας ότι κανένας δεν θέλει παράταση της διαδικασίας. Το πιθανότερο, είπε, είναι η Διάσκεψη να συγκληθεί τέλη Ιανουαρίου.
Η Διάσκεψη δεν ολοκληρώθηκε, μπορεί να υπάρξουν κάποιες διακοπές, αλλαγή στο επίπεδο εκπροσώπησης, αλλά η Διάσκεψη για την Κύπρο συνεχίζεται, ανέφερε ο κ. Ακιντζί. Είτε θα καταλήξει σε λύση, είτε θα αποτύχει, δεν υπάρχει εναλλακτική, συμπλήρωσε.
Ο ίδιος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία.
Και τα έξι κεφάλαια, είπε, είναι στο τραπέζι και όλα τα μέρη θα προσπαθήσουν να φτάσουν σε αποτέλεσμα ταυτόχρονα, εργαζόμενοι σε παράλληλα τραπέζια.
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επανέλαβε πως η εκ περιτροπής προεδρία και αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις είναι σημαντική και αναγκαία για την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και σίγουρα θα υπάρχει στη λύση.
«Εάν δεν υπάρχει, δεν θα υπάρξει λύση. Αυτό είναι ξεκάθαρο», υποστήριξε.
Συνέχισε λέγοντας ότι όλα τα θέματα θα συζητηθούν αλληλένδετα και ότι ταυτόχρονα θα αντιμετωπιστούν οι ευαισθησίες των δύο πλευρών.
Εάν υπάρχει θέληση και πολιτική αποφασιστικότητα για λύση και όλες οι πλευρές συμφωνήσουν ότι είναι ώρα για λύση, όπως αναφέρεται στη γραπτή δήλωση, θα υπάρξει λύση, είπε ο κ. Ακιντζί.
Είπε ακόμα ότι η διαδικασία δεν είναι ανοιχτού τέλους.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε στενή συνεργασία και διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς, προσθέτοντας πως η υποστήριξη των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία είναι σημαντική και πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Μόρφου, τα Κόκκινα και το Βαρώσι, καθώς και για την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί, ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε πως υπάρχει διάλογος με την Τουρκία, αλλά δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το χάρτη.
Είπε ότι ο Ερντογάν μπορεί να λέει την άποψή του και ότι κάποιες από τις δηλώσεις του μπορεί να παρεξηγηθούν και πρόσθεσε πως οι Τουρκοκύπριοι θέλουν συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων, προσαρμοσμένες στην ανάγκη η ασφάλεια της μιας πλευράς να μην αποτελεί απειλή για την άλλη.
Ο Μουσταφά Ακιντζί επιβεβαίωσε τις αναφορές Γιούνκερ ότι η ΕΕ θα βοηθήσει οικονομικά σε περίπτωση λύσης, λέγοντας ότι αυτό του ανέφερε και η Φεντερίκα Μογκερίνι. Πρόσθεσε πως τα χρήματα δεν θα δοθούν σε μία δόση.
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι θα υπάρχει ανάγκη για μια διεθνή, συλλογική προσπάθεια και συμπλήρωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ εργάζονται για το κόστος μιας ενδεχόμενης λύσης.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις