Παραπλανητική χαρακτηρίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης την αναφορά στην ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για ανεκτέλεστα εντάλματα ύψους 245 εκ. ευρώ τα οποία παραμένουν ανείσπρακτα και ζητά «να σταματήσουν κάποιοι να εκμηδενίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται» για είσπραξη.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, αφενός παραγνωρίζουν ότι μεγάλος αριθμός οφειλετών αδυνατεί να ανταποκριθεί λόγω της δύσκολης οικονομικής του κατάστασης, ενώ, από την άλλη «κατά καιρούς εμφανίζονται να κόπτονται για όσους παρουσιάζουν αδυναμία καταβολής των οφειλών και κατηγορούν το κράτος ότι δεν δίνει ευκαιρίες διευθέτησης των οφειλών».
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η Κυβέρνηση, μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, επιδεικνύει αποφασιστικότητα για την εκτέλεση των ενταλμάτων, αλλά δεν μπορεί να μην αντιμετωπίζει με κατανόηση και ανθρωπισμό όσους πραγματικά αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους».
Όπως αναφέρεται, οι διευθετήσεις που έχουν κάνει πολίτες για καταβολή των οφειλών τους με δόσεις, συνεχίζουν να συγκαταλέγονται στην κατηγορία των «ανεκτέλεστων» ενταλμάτων, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να φαίνεται συνολικά μεγαλύτερος από ό,τι είναι.
Ακολουθώντας τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή, προστίθεται, δόθηκε έμφαση στην είσπραξη των μεγάλων ποσών και παρότι είναι γνωστό ότι έχουν διευθετηθεί πολλά από αυτά, στο υφιστάμενο σύστημα φαίνονται να ανήκουν στα ανεκτέλεστα.
Επίσης, αναφέρεται ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει εισηγηθεί στον Γενικό Ελεγκτή όπως γίνει διαχωρισμός των ενταλμάτων σε αυτά που έχουν διευθετηθεί για πληρωμή από όσα δεν έχουν ακόμη εκτελεστεί.
Ακόμη, το Υπουργείο κάνει λόγο για δύο νομοσχέδια που έχουν ετοιμαστεί και αποσταλεί για διαβούλευση για τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, ώστε στις περιπτώσεις εκτέλεσης ενταλμάτων φυλακιστηριών, να παρέχεται η διακριτική ευχέρεια στο Δικαστήριο να επιβάλλει υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αντί της ποινής φυλάκισης, ανάληψη προσωπικής υποχρέωσης εκτέλεσης κοινοτικής εργασίας.
Επίσης, προνοείται ότι στις περιπτώσεις που το Δικαστήριο καλείται να επιβάλει χρηματική ποινή, να εξετάζει την οικονομική κατάσταση του κατηγορουμένου για να διαπιστώσει εάν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, δίνοντας μεταξύ άλλων τη δυνατότητα για επιβολή εναλλακτικών ποινών.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεκτέλεστων ενταλμάτων αφορά σε εντάλματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τα οποία γίνονται οι αναγκαίες διευθετήσεις. «Καθημερινά, όπως τεκμηριώνει το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, γίνεται χειρισμός 50-100 αιτημάτων για ανθρωπιστικό χειρισμό μικροοφειλετών, ώστε να μην καταλήγουν στη φυλακή» αναφέρεται και προστίθεται ότι «όλα αυτά τα εντάλματα περιλαμβάνονται στο ποσό των 245 εκ. ευρώ, το οποίο στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναφέρεται ως ποσό ανεκτέλεστων ενταλμάτων».
Σε σχέση, τέλος με τις αναφορές που γίνονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τα προβλήματα στις διαδικασίες που ακολουθούνταν στον τρόπο λειτουργίας του Συνεργατικού Παντοπωλείου Προσωπικού των Κεντρικών Φυλακών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι αυτές αποτελούσαν ένα λανθασμένο σύστημα που για χρόνια ακολουθούνταν, για το οποίο τώρα το Υπουργείο και η Διεύθυνση των Φυλακών λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα προς εξορθολογισμό του.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις