Θα βρεθούν δύο με τρεις φορές, εάν αυτό είναι δυνατό, μέχρι τις 9 Ιανουαρίου και πριν τη μετάβασή τους στη Γενεύη, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έτυχαν ενημέρωσης για τα όσα έχουν γίνει κατά τις τέσσερις συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών τους μέχρι σήμερα.
Επόμενη συνάντηση των ηγετών, όπως ανέφερε, στις 20 ή 22 Δεκεμβρίου.Οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί θα συναντηθούν και αύριο, ανέφερε ο κ. Ακιντζί. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε πως σε αυτές τις τέσσερις συναντήσεις οι δύο διαπραγματευτές συζήτησαν θέματα ομοσπονδιακών νομοθεσιών, αρμοδιότητες δικαστικής εξουσίας και ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σχέσεις των συνιστωσών πολιτειών και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, την ιεράρχηση των προδιαγραφών (νόρμες) στις εξωτερικές θέσεις, θέματα αστυνομίας και ζητήματα που αφορούν την ad hoc επιτροπή για την ΕΕ.
Οι ηγέτες, είπε, πιθανόν θα βρεθούν μια φορά εντός Δεκεμβρίου και μία με δύο φορές εντός Ιανουαρίου, μέχρι τις 9 του μηνός. Ευχή του, ανέφερε, σε αυτές τις συναντήσεις, όπως έχουν συμφωνήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την 1η Δεκεμβρίου, να μειώσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον αριθμό των διαφορών. “Ωστόσο όλοι μας ξέρουμε ότι κάποια θέματα θα μείνουν για τις 9 Ιανουαρίου. Αυτό το ξέρουμε και εμείς, το ξέρουν και αυτοί (οι Ε/κ)”.
Επανέλαβε δε ότι ακόμα και μετά τη διαδικασία στις 9 και στις 12 Ιανουαρίου δεν θα έχουν ολοκληρωθεί όλα, αλλά με τις κύριες γραμμές θα προκύψει το πλαίσιο μιας λύσης, σημειώνοντας ότι αυτό που αναζητούν είναι μια συνολική λύση.
Εάν το πλαίσιο προκύψει και εάν όλα πάνε καλά μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου στις συναντήσεις των ηγετών και “στην εργασία που θα γίνει από τις 12 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων υπάρξει αποτέλεσμα”, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, το ομοσπονδιακό σύνταγμα, τα συντάγματα των πολιτειών, οι ομοσπονδιακές νομοθεσίες και θέματα που αφορούν την εφαρμογή τους μπορούν να μείνουν και να ολοκληρωθούν τους πρώτους λίγους μήνες του 2017. Μετά από αυτό, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας προετοιμασίας των δημοψηφισμάτων, θα υπάρξει ενημέρωση των δύο κοινοτήτων για το περιεχόμενο της συμφωνίας, πρόσθεσε.
Η συνάντηση των ηγετών, είπε, ήταν ωφέλιμη και θα συνεχίσουν να προσπαθούν για τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις μέχρι τις 9 Ιανουαρίου και να πάνε μετά στη Γενεύη.
Ερωτηθείς για το πότε θα είναι η συνάντηση των δύο ηγετών, απάντησε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 20 ή στις 22 Δεκεμβρίου. Η επόμενη, πρόσθεσε, μπορεί να είναι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Κληθείς να σχολιάσει τη διαφορά στο λεκτικό καθώς ο ίδιος μιλά για πενταμερή διάσκεψη, η ε/κ πλευρά για πολυμερή και τα ΗΕ στην ανακοίνωσή τους για διάσκεψη για την Κύπρο και το ότι η ε/κ πλευρά πιέζει για να παρευρεθούν στη διάσκεψη και τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και αν το θέμα συζητήθηκε απόψε, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Βασικά κοντά στη δική μας θέση, είναι ξεκάθαρη και η ανακοίνωση των ΗΕ που έγινε εξ ονόματος και των δύο (πλευρών). Εκεί λέει ότι μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου θα συνομιλήσουν οι δύο πλευρές και από τις 12 Ιανουαρίου και μετά, θα συμμετάσχουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.”.
Υπάρχει, συνέχισε, ακόμη μια πρόταση στην ανακοίνωση των ΗΕ που λέει ότι σε περίπτωση που χρειαστεί και ανάλογα με τις ανάγκες, μπορούν να κληθούν οι ενδιαφερόμενες πλευρές. Αυτό, είπε, θα γίνει εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, συγκατανεύσουν και υπάρχει ανάγκη, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος έχει αναφερθεί στην ΕΕ ως μια τέτοια πλευρά.
Το συζήτησε, επανέλαβε, πρόσφατα στις Βρυξέλλες και επίσης επανέλαβε την παρουσία του κ. Φερχόιγκεν στο Μπούργκενστοκ. “Αυτή τη φορά μπορεί να είναι η κ. Μογκερίνι ή ο κ. Γιούνγκερ εάν θέλει. Όμως ως τι θα έρθει; όχι ως συμμετέχων”. Οι δύο πλευρές, ανέφερε, θα συζητήσουν τα πρώτα πέντε κεφάλαια, αλλά η ασφάλεια και οι εγγυήσεις είναι ένα θέμα που αφορά και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. “Οι συμμετέχοντες είναι ξεκάθαρο, οι δύο πλευρές μέσω των ηγετών τους και επιπλέον οι τρεις εγγυήτριες”.
“Η παρουσία της ΕΕ στη Γενεύη μπορεί να είναι όπως εδώ του κ. Βαν Νούφελ, που είναι ένας νομικός ο οποίος βοηθά την εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”. Εάν υπάρχει ανάγκη, όπως είπε, ο κ. Έιντε ρωτά τους ηγέτες και με την έγκρισή τους καλείται ο κ. Βαν Νούφελ, που δεν είναι μαζί τους στο ίδιο τραπέζι αλλά στο πλάι, “επειδή οι συμμετέχοντες είναι οι Κύπριοι, οι δύο ηγέτες των κοινοτήτων και οι διαπραγματευτικές τους ομάδες”.
“Εκτός αυτού, εμείς βλέπουμε ότι τα ΗΕ θα είναι άλλωστε εκεί. Δηλαδή, ο κ. Έιντε, οι βοηθοί του, επιπλέον ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ μπορεί να έχει αναλάβει τα καθήκοντά του στις 9 Ιανουαρίου, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να είναι και αυτός εκεί. Όπως στο Μοντ Πελεράν ήρθε ο Μπαν Γκι μουν και στη Γενεύη μπορεί να έρθει ο νέος ΓΓ, θεωρώ”. Εξάλλου, πρόσθεσε, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και οι βοηθοί του ενεργούν πάντοτε υπό την αιγίδα των ΗΕ και στο όνομα του ΟΗΕ, ενώ αυτή τη διαδικασία στηρίζει ο ΓΓ.
“Όμως όσον αφορά το θέμα των συμμετεχόντων, η συμφωνία που έχουμε είναι όπως σας εξήγησα. Δεν χρειάζεται να επεκτείνουμε τη συζήτηση επί του θέματος”, κατέληξε, λέγοντας ότι εάν μείνουμε πιστοί στο καθεστώς του Μπούργκενστοκ “δεν υπάρχει καμιά δυσκολία”.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις