ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουσκ: Και το Κυπριακό στην Ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη 15/12

Τουσκ: Και το Κυπριακό στην Ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη 15/12

Το Κυπριακό βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, σύμφωνα με την επίσημη επιστολή πρόσκλησης του Προέδρου Ντόναλντ Τουσκ στους 28 ηγέτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την επιστολή Τουσκ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους 28 για τις διαπραγματεύσεις, στο τελευταίο σκέλος της πρωινής συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά το γεύμα των ηγετών.

H  Σύνοδος Κορυφής θα αρχίσει με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12.30. Θα ακολουθήσει το γεύμα των 28. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Fico θα ενημερώσει σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή των προηγούμενων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη  μετανάστευση, όπου έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε σχέση με τα εξωτερικά σύνορα, θα εξεταστεί η πρόοδος σχετικά με την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, ενώ τέλος ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα παρουσιάσουν την πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνιών Μινσκ και την κατάσταση στη Συρία. Σε εκείνο το σημείο θα ακολουθήσει η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό.

Η απογευματινή συνεδρία εργασίας θα ξεκινήσει με την αμυντική πολιτική, με στόχο να ενισχυθεί η ασφάλεια της Ευρώπης σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον, καθώς και η καλύτερη προστασία των πολιτών της, αναφέρει ο Πρόεδρος Τουσκ στην επιστολή του.  Στη συζήτηση θα μετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ.

Μετά την έγκριση των συμπερασμάτων για την ασφάλεια και την άμυνα, οι 28 θα στραφούν σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Θα εξεταστεί η προτεινόμενη επέκταση του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη και οι πρόσφατες πρωτοβουλίες αφιερωμένες στους νέους, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας, της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων. Σε αυτό το κομμάτι αναμένεται παρέμβαση και του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ακολουθήσει μια άτυπη συνάντηση κατά τη διάρκεια του δείπνου των ΕΕ 27 ηγετών για να συζητήσουν το Brexit.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top