Τι πραγματικά συμβαίνει στα μάτια σου όταν κοιμάσαι με τους φακούς επαφής - Πόσο επικίνδυνο είναι

Τι πραγματικά συμβαίνει στα μάτια σου όταν κοιμάσαι με τους φακούς επαφής - Πόσο επικίνδυνο είναι

«Μην ξεχάσεις να βγάλεις τους φακούς πριν κοιμηθείς»...σίγουρα αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που σου είπε η οπτικός σου όταν πήγες να αγοράσεις το πρώτο σου ζευγάρι με φακούς επαφής.

Ωστόσο, όσοι τους φοράμε χρόνια, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ξεχαστεί και να έχουμε πέσει με αυτούς στο κρεβάτι, με αποτέλεσμα να ξυπνήσουμε και τα μάτια μας να είναι στεγνά και ενδεχομένως κόκκινα.

Tι συμβαίνει, λοιπόν, στα μάτια μας όταν μένουν κλειστά για πολύ ώρα και ενώ φοράμε φακούς επαφής;

Σύμφωνα με την usatoday, όταν κοιμόμαστε με τους φακούς στα μάτια μας ουσιαστικά δεν επιτρέπουμε να «εισέλθει» οξυγόνο στον κερατοειδή χιτώνα, το οποίο βοηθάει στο να μείνουν τα μάτια μας καθαρά από τα βακτήρια. Έτσι, ουσιαστικά οι φακοί επαφής λειτουργούν ως εμπόδιο ανάμεσα στον κερατοειδή χιτώνα και το περιβάλλον.

Είναι ακόμη πολύ πιθανό να πάθεις μόλυνση, καθώς τα βακτήρια εισχωρούν στα μάτια σου ακόμη και όταν αυτά είναι κλειστά. Ωστόσο, επειδή το οξυγόνο δεν εισέρχεται στον κερατοειδή σου είναι πολύ πιθανό τα βακτήρια να αρχίζουν να τον «ροκανίζουν».

«Το χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί (από την τελευταία διαδικασία) είναι να χάσει κάποιος την όρασή του», αναφέρει ο γιατρός Ρούσελ Βολ.

Ωστόσο, όσοι έχουμε κοιμηθεί περίπου 8 ώρες με τους φακούς επαφής, γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να τους αφαιρέσουμε αμέσως, αλλά να αφήσουμε λίγη ώρα μέχρι να «εισχωρήσει» το οξυγόνο στα μάτια μας και να υγρανθούν (καθώς έτσι θα απομακρυνθούν τα βακτήρια).

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και ειδικοί φακοί που αφήνουν το μάτι να οξυγονώνεται, αλλά με τους κανονικούς καλό θα ήταν να μην αφήνεις κλειστά τα μάτια σου για περισσότερο από μία ώρα.


Από www.bovary.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης…με «πολιτικό ρεαλισμό»

Τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης…με «πολιτικό ρεαλισμό»

Επιστρέψαμε από τη Νέα Υόρκη, πανηγυρίζοντας ότι καταφέραμε κάτι, 51 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή. Θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα μας είπε ο ΓΓ των ΗΕ μετά το τέλος ακόμα μιας σύναξης, άτυπης ή τυπικής-αυτό ολίγο μας ενδιαφέρει- για να μας πει ότι το θέμα είναι πολύπλοκο-και εμείς οι αφελείς, που νομίζαμε ότι είναι θέμα εισβολής και κατοχής- Προχωράμε λοιπόν σε νέα ΜΟΕ που περιλαμβάνουν τη δημιουργία συμβουλευτικού οργάνου, για τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, την ανταλλαγή πολιτιστικών αντικειμένων, την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και την αντιμετώπιση της ρύπανσης από μικροπλαστικα.

BEST OF TOTHEMAONLINE