ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταψηφίστηκαν τα 5 από τα 6 νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας

Καταψηφίστηκαν τα 5 από τα 6 νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας

Η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε τα 5 από τα 6 νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για την απόσπαση και εναλλαξιμότητα αναβλήθηκε και το νομοσχέδιο επιστρέφει για περαιτέρω ζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Τα τέσσερα νομοσχέδια συγκέντρωσαν τις 18 θετικές ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ και της Αλληλεγγύης και τις αντίθετες 30 ψήφους των παρόντων Βουλευτών των υπολοίπων κομμάτων.

Το νομοσχέδιο για τις αυξήσεις στο κρατικό μισθολόγιο συγκέντρωσε μόνο τις 15 ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ καθώς οι τρεις Βουλευτές της Αλληλεγγύης ψήφισαν εναντίον.

Την αναβολή του νομοσχεδίου για την απόσπαση ζήτησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, που ζήτησε όπως τα νομοσχέδια συζητηθούν και τεθούν σε ψηφοφορία έκαστο χωριστά. Με το αίτημα του κ. Σιζόπουλου συμφώνησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τα νομοσχέδια για αυτό και αποσύρει τις τροπολογίες που κατέθεσε.

Η Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου είπε ότι η Συμμαχία κατέθεσε τροποποίηση στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ώστε η αξιολόγηση να γίνεται από τμήματα που έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο και όχι από την ΕΔΥ. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τμήματα τα οποία δεν μπορεί να αξιολογήσει η ΕΔΥ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε παρά τις διαφωνίες “πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το κόστος λειτουργίας του δημοσίου δεν μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται ως ποσοστό επί του ΑΕΠ,” προσθέτοντας ότι σήμερα είναι στο 40%.

“Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα” είπε, αναφέροντας ότι “αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι δαπάνες του μισθολογίου θα μειωθούν άλλες δαπάνες”.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, καθώς η γραφειοκρατία, η ισοπεδωτική αξιολόγηση, οι πολιτικές παρεμβάσεις και το ρουσφέτι έχουν καταρρακώσει το δημόσιο.

Παρατηρώντας ότι η δημόσια υπηρεσία έχει αποδείξει ότι αποτελείται από σημαντικά στελέχη που αν αξιοποιηθούν ορθά μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα, ανέφερε ότι με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση διατηρείται η κυριαρχία στις προαγωγές και προσλήψεις ενός και μόνο σώματος, της ΕΔΥ.

Είπε επίσης ότι ειδικοί σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού υποστηρίζουν ότι στην αξιολόγηση πρέπει να εμπλέκονται διαφορετικά κέντρα και αυτή πρέπει να ανατεθεί σε φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η εξέταση να γίνεται με προσομοιώσεις, κρίση, και στρατηγική.

Πρόσθεσε ότι τα νομοσχέδια δημιουργούν επιρρεπές σκηνικό σε παρεμβάσεις και ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις για κατ΄ ελάχιστο αξιολόγηση των προϊσταμένων από τους υφιστάμενους.

Δήλωσε επίσης ότι το ΔΗΚΟ καταψηφίζει τα νομοσχέδια επειδή δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δηλώνοντας ότι η δημόσια υπηρεσία χρειάζεται μεταρρύθμιση που θα διορθώνει τις στρεβλώσεις και θα οδηγήσει σε μια δημόσια υπηρεσία που θα μπορεί να εξυπηρετεί με ταχύτητα, ποιότητα και αποτελεσματικότητα τους πολίτες, πρόσθεσε ότι πρέπει η δημόσια υπηρεσία να είναι δίπλα στους πολίτες και όχι απέναντι.

Είπε πως ότι έφερε η Κυβέρνηση ως μεταρρύθμιση είναι περιορισμένης εμβέλειας, κάνει κάποιες αλλαγές, άλλες προς τη σωστή κατεύθυνση και άλλες προς την αντίθετη, αλλά δεν αλλάζει το σύστημα.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι πρόθεση του ΑΚΕΛ ήταν να υπερψηφίσει τη μεταρρύθμιση και υπέβαλε προτάσεις ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει κάποια νομοσχέδια. “Στην όποια προσπάθεια βρίσκαμε τοίχο” είπε αναφέροντας ότι “έγιναν δημόσιες δηλώσεις απαξιωτικές και εκβιαστικές από την Κυβέρνηση”.

Τα νομοσχέδια δεν αποτελούν ουσιαστική μεταρρύθμιση και η ευθύνη είναι της Κυβέρνησης, συμπλήρωσε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι το θέμα έπρεπε να είχε συζητηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα καθώς η Δημόσια Υπηρεσία δεν χωρεί πειραματισμούς. Ανέφερε επίσης ότι η οικονομική κρίση και ο ανταγωνισμός της διεθνούς αγοράς επιβάλλουν αξιοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Παρατήρησε περαιτέρω ότι για την αξιολόγηση και τις προαγωγές, η ΕΔΥ παραμένει κυρίαρχο σώμα και εξέφρασε την άποψη ότι το σχετικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει αντιφάσεις σε σχέση με τα νομοσχέδια για τις προσλήψεις και αξιολογήσεις για την αυτονόμηση των νοσοκομείων.

“Μπορεί η ΕΔΥ να αξιολογήσει επιστήμονες για διευθυντές κλινικών με πανεπιστημιακές διατριβές”, διερωτήθηκε, αναφέροντας πως με το νομοσχέδιο δημιουργείται και παραμένει κλειστό το σύστημα προσλήψεων και προαγωγών.

Για το κρατικό μισθολόγιο, ανέφερε ότι η ισοποσοστιαία αύξηση σε όλες τις βαθμίδες είναι απορριπτέα και εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί ο υπάλληλος των 1.500 ευρώ να παίρνει αύξηση 3% και το ίδιο ποσοστό να παίρνει και η ψηλότερη κλίμακα.

Αφού επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΔΕΚ ότι πρέπει να τεθεί οροφή στο ύψος των μισθών, δήλωσε ότι ΕΔΕΚ θα καταψηφίζει τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι διαχρονικά η Κυπριακή Δημοκρατία συντηρεί μια υδροκέφαλη, αγκυλωμένη δημόσια υπηρεσία. Διευκρινίζοντας ότι δεν μηδενίζει τις προσπάθειες ατόμων, και την καλή διάθεση των δημοσίων υπαλλήλων, έφερε ως θετικό παράδειγμα την υπηρεσία της Βουλής, και πρόσθεσε πως επιβάλλονται τομές.

 

Αναφέροντας επίσης ότι τα νομοσχέδια δεν έχουν ανταποκριθεί στο ελάχιστο των προσδοκιών των κομμάτων και της κοινωνίας, πρόσθεσε ότι έγιναν προτάσεις από όλα τα κόμματα “στην προσπάθεια να τα ψηφίσουμε”.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αυτά εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο στόχο, και μια μεταρρύθμιση μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε μέσα από διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης και της ΠΑΣΥΔΥ.

Ανέφερε ότι η δημόσια υπηρεσία ανήκει στο λαό και δεν είναι “τσιφλίκι της ηγεσίας ΠΑΣΥΔΥ”, πρόσθεσε ότι δεν θέλουμε μεταρρύθμιση που να βολεύει τους υψηλόβαθμους της ΠΑΣΥΔΥ και είναι κομμένη – ραμμένη στα μέτρα τους.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε πως είναι άτολμες και ανούσιες οι προτάσεις της Κυβέρνησης και ανέφερε ότι το ΕΛΑΜ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις για ριζοσπαστικές λύσεις και ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι η Δημόσια Υπηρεσία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός σύγχρονου κράτους, είναι κατώτερη των περιστάσεων και χαρακτηρίζεται από γραφειοκρατία, κομματοκρατία και διαφθορά.

Η ανεπαρκής διαδικασία αξιολόγησης, η γραφειοκρατία και αναξιοκρατία είναι χαρακτηριστικά που δημιουργούν ένα προβληματικό αποτελέσματα και εξέφρασε την άποψη ότι με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν αντιμετωπίζεται το κυρίαρχο θέμα της δεσπόζουσας θέσης της ΕΔΥ και δεν θα απαγκιστρώσει το σύστημα από την εξάρτηση στα κομματικά κριτήρια.

Είπε επίσης ότι το πλαίσιο ως βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας παρουσιάζει αδυναμίες και ελλείψεις και ανέφερε ότι χάθηκε πάρα πολύς χρόνος και το αποτέλεσμα είναι φτωχό.

Για την Αλληλεγγύη, η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας είναι ιδεολογία, είπε και ανέφερε ότι το κόμμα του δεν καταψηφίζει, υπερψηφίζει τα τέσσερα νομοσχέδια θεωρώντας ότι απλά κάνουμε αρχή στην προσπάθεια.

Λαμβάνοντας τελευταίος το λόγο ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε πως η ημέρα δεν είναι καλή ημέρα για τον τόπο. Πρόσθεσε πως ακούστηκαν ισοπεδωτικές προσεγγίσεις, και είπε πως η αντιμετώπιση είναι όπως το Κυπριακό στο οποίο όλοι δηλώνουν ότι θέλουν λύση αλλά διατηρούν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Θεωρούμε το νομοσχέδιο για τις αυξήσεις γενναιόδωρο” είπε, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ είναι κατ` επίφαση υπέρ της μεταρρύθμισης, και πρόσθεσε ότι όπως διαφάνηκε στην πορεία της συζήτησης, το ΑΚΕΛ ήταν και θα είναι ανάχωμα στην κάθε προσπάθεια για αλλαγή στον τόπο.

Ο κ. Κουλλάς είπε ακόμα πως έγινε κοινωνικός διάλογος με τις συντεχνίες και επειδή δεν έχουμε πλειοψηφία στη Βουλή, επιχειρήσαμε να είναι ενώπιον της Ολομέλειας ο μέσος όρος.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η θέση της Κυβέρνησης δεν ήταν take it or leave it, αλλά η προσέγγιση ήταν “βρείτε τα εσείς”.

Διατυπώνοντας αμφιβολίες εάν θα έρθει νέα πρόταση για μεταρρύθμιση ενώπιον της Βουλής, είπε ότι στέλνουμε αρνητικά μηνύματα στους οίκους αξιολόγησης και τις διεθνείς αγορές.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Έτσι εκλέγεται ο Πρόεδρος - Πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Τι γίνεται αν υπάρξει ισοψηφία

• Θρίλερ στην Αμαλιάδα: Και έκτο νεκρό βρέφος - Η αλλαγή της κατάθεσης από τη μητέρα του τελευταίου παιδιού

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;

• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά

• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο



ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

Σε απόλυτο ντέρμπι, στο οποίο όμως εμφανίζει μικρό προβάδισμα η Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, εξελίσσονται οι αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top