ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έιντε: «Σιγά σιγά προχωρούμε μπροστά»

Έιντε: «Σιγά σιγά προχωρούμε μπροστά»

Μέσα από τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, συμπεριλαμβανομένων και της σημερινής μέρας, νοιώθω ότι σιγά σιγά προχωρούμε μπροστά δήλωσε την Πέμπτη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, `Εσπεν Μπαρθ Έιντε, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. `Ειντε με τον Ακιντζί στα κατεχόμενα.

Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι σε σύντομο, λογικά, διάστημα, θα μπορέσει να ανακοινώσει περισσότερα σχετικά με το τί πρόκειται να γίνει σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες στο προσεχές μέλλον.

Λίγο αργότερα τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα παραθέσει το βράδυ της Πέμπτης δείπνο στους δύο ηγέτες στην Προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη Περιοχή (UNPA).

Εξερχόμενος του Προεδρικού ο κ. Έιντε επανέλαβε ότι η κατάσταση είναι πολύπλοκη μετά το Μοντ Πελεράν καθώς εκεί υπήρξε, όπως είπε πισωγύρισμα καθώς δεν εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες που υπήρχαν. Σημείωσε παράλληλα ότι κατά τις συζητήσεις που είχε τις τελευταίες μέρες εντόπισε ισχυρή θέληση και από τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι και να προχωρήσουν μπροστά στη βάση του συνόλου της προόδου που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους 19 μήνες.

Ο κ. Είντε εξήγησε στο πλαίσιο αυτό πως αυτή άλλωστε ήταν και η μοναδική κρίση, οποιουδήποτε βαθμού, που υπήρξε σε αυτές τις συνομιλίες κάτι που για την ακρίβεια αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα.

«Κατά τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών νοιώθω ότι σιγά σιγά, όπως λέμε εδώ στην Κύπρο, προχωρούμε μπροστά και πιστεύω πως σε λογικά σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει στο προσεχές μέλλον αναφορικά με τις συνομιλίες» δήλωσε. «Δεν μπορώ να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή όμως ελπίζω ότι θα μπορέσω αργότερα» πρόσθεσε.

Ακολούθως ο Νορβηγός διπλωμάτης σημείωσε ότι παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν, υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών κοινή αντίληψη σε σχέση με το γιατί αυτά τα θέματα είναι δύσκολα.

Σημείωσε πως καθ` όλη τη διάρκεια της ιστορίας των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, ποτέ ξανά οι δύο ηγέτες, όποιοι και αν ήταν κάθε φορά, δεν ήταν έτοιμοι να διαπραγματευτούν άμεσα το εδαφικό, όπως είναι σήμερα, ζητώντας στο πλαίσιο αυτό από όλους, να κατανοήσουν ότι πρόκειται πρόκειται για ένα θέμα διαφορετικό απ` ότι ένα θέμα που αφορά για παράδειγμα τη σύνθεση ενός σώματος της κυβέρνησης.

«Προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση και νοιώθω πως αυτά που έχουμε ήδη δει, ειδικά στο Μοντ Πελεράν Ι, αποτελούν σημαντική πρόοδο σε αυτό το ζήτημα και θέλουμε να οικοδομήσουμε περαιτέρω πάνω σε αυτήν πρόοδο όταν έρθει η ώρα» πρόσθεσε.

Ο κ. Έιντε ανέφερε ακόμη ότι το άλλο που θέλει να πει είναι ότι ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο την τελευταία βδομάδα και τις τελευταίες μέρες σχετικά με αυτά που γίνονται εκτός διαπραγματεύσεων. «Πάντα νοιώθω ότι με την προσήλωση που επιδεικνύουν προς τη λύση οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο τραπέζι του διαλόγου. Όμως στο μεταξύ έχουμε δει να υπάρχει αποπροσανατολισμός στην κοινωνία σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη και σκλήρυνση των θέσεων και ανθρώπους που εξέφραζαν ελπίδα και αισιοδοξία τώρα να ανησυχούν» είπε και κάλεσε τον κόσμο να μην εξάγει συμπεράσματα καθώς αυτά τα θέματα είναι δύσκολα και μικρά πισωγυρίσματα είναι δυνατό να συμβούν.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Έιντε απηύθυνε έκκληση και προς τα ΜΜΕ να αναγνωρίσουν, όπως είπε, το ρόλο που έχουν σε ό,τι αφορά την υποκίνηση της αίσθησης «ότι η δική μας (εκάστοτε) πλευρά έχει πάντα δίκαιο και η άλλη πλευρά πάντα άδικο».

«Τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι ολόκληρη η ιστορία. Οπότε κοιτάξτε πίσω από την επίσημη εικόνα και αναγνωρίστε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα για όλες τις πλευρές και πως υπάρχουν ιδέες που μπορεί να είναι καλές και άλλες λιγότερο καλές και στις δύο πλευρές της εξίσωσης» είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις από μόνοι τους σε ό,τι αφορά το εδαφικό ο κ. Έιντε απάντησε «ναι».

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το πότε βλέπει να επαναρχίζουν οι συνομιλίες, δήλωσε ότι σε αυτό το θέμα αναφέρεται όταν λέει ότι μπορεί σύντομα να προβεί σε ανακοινώσεις.
Ερωτηθείς τέλος αν είναι εφικτό να υπάρξει πρόοδος εντός του 2016 ο κ. Έιντε απάντησε καταφατικά. «Το τι σημαίνει πρόοδος, αυτό θα το δούμε» πρόσθεσε.


Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top