Εκατοντάδες μαθητές βγήκαν το πρωί στους δρόμους στην κατεχόμενη Λευκωσία και πορεύθηκαν προ το “πρωθυπουργικό γραφείο” φωνάζοντας “κυβέρνηση παραιτήσου”, “να κάνετε δρόμους, να μην είναι τάφοι”, “δεν μπορεί να πηγαίνουμε στο σχολείο στο σκοτάδι”, “καίγεται η ψυχή μας”.
Τα κουδούνι στα σχολεία στα κατεχόμενα χτύπησε σήμερα στις 9 το πρωί αντί στις 8 (ώρες κατεχομένων) και οι μαθητές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση άκουσαν τους διευθυντές και τους δασκάλους να τους μιλούν για τα οδικά δυστυχήματα. Σε όλα τα σχολεία πριν από την έναρξη των μαθημάτων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τριών θυμάτων του χθεσινού τροχαίου δυστυχήματος και των μαθητών που νοσηλεύονται τραυματισμένοι.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα και όπως φαίνεται σε διάφορα βίντεο που μεταδίδονται από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συμμετοχή των μαθητών Λυκείων ήταν μαζική. Πρώτα πορεύθηκαν προς την “βουλή” και από εκεί προς το “πρωθυπουργικό γραφείο” όπου και κάλεσαν την “κυβέρνηση” να παραιτηθεί φωνάζοντας πως η “κυβέρνηση” είναι δολοφόνος και θα πρέπει να λογοδοτήσει. Οι μαθητές πέταξαν αβγά στην αυλή και το κτίριο του “πρωθυπουργικού γραφείου” και ζήτησαν συνάντηση με τον “πρωθυπουργό” Χουσείν Οζγκιουργκιούν. Τελικά μια ομάδα μαθητών και ένας καθηγητής έγιναν δεκτοί από τον “υφυπουργό παρά των πρωθυπουργώ”, Ολγκούν Αμτζιάογλου.
Μιλώντας εκ μέρους των μαθητών, μπροστά από το “πρωθυπουργικό γραφείο”, ο πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου του τεχνικού Λυκείου Ατατούρκ, Χουσείν Κοφαλί ο οποίος υπενθύμισε ότι στον ίδιο δρόμο θανατηφόρα δυστυχήματα έγιναν και στο παρελθόν, αλλά παρ` όλα αυτά τα χρήματα για την επιδιόρθωση των δρόμων δεν πήγαν στο οδικό δίκτυο αλλά αλλού. Ή θα βρει το “κράτος” τη λύση ή θα φτιάξουμε εμείς τους δρόμους, είπε ο Κοφαλί σημειώνοντας ότι αναγκάζονται να πηγαίνουν σχολείο ενώ είναι ακόμη σκοτάδι (λόγω της μη αλλαγής της ώρας) και αυτό δεν είναι δική τους επιλογή. Διερωτήθηκε δε ποιος θα δώσει λογαριασμό στις οικογένειες των θυμάτων. “Σε εκείνο το λεωφορείο θα μπορούσε να ήμασταν εμείς. Γι` αυτό δεν θα σιωπήσουμε, αλλά θα υψώσουμε τις φωνές μας και θα ακουστούμε”.
Οι “αστυνομικοί” που ήταν παρόντες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν παρενέβησαν, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, παρά μόνο ζήτησαν από τους μαθητές να μην προβούν σε ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους. Οι διαμαρτυρόμενοι μαθητές κούνησαν την σιδερένια εξωτερική πόρτα του “πρωθυπουργικού γραφείου”, φώναξαν τα ονόματα των συμμαθητριών τους που χάθηκαν, διάβασαν ποιήματα που είχαν γράφει τα θύματα και έκαψαν τα χαρτιά.
Σε δημοτικό σχολείο της κατεχόμενης Λευκωσίας βρέθηκε και το ΔΣ της συντεχνίας των δασκάλων KTÖS όπου ο γγ, Σενέρ Ελτζίλ άσκησε κριτική για το γεγονός ότι το σχολικό λεωφορείο είναι του 1967, επεσήμανε το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις μεταξύ των οδηγών σχολικών λεωφορείων και του “υπουργείου παιδείας” με ευθύνη του δεύτερου, ενώ επέκρινε και το γεγονός ότι η θερινή ώρα παρέμεινε, ζητώντας από την “κυβέρνηση” να κάνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η συντεχνία των δασκάλων, είπε, πήρε απόφαση για μια εκδήλωση διαμαρτυρίας για το θέμα αυτό και θα το θέσουν σήμερα στην συνδικαλιστική πλατφόρμα για να πραγματοποιηθεί από κοινού, σημειώνοντας ότι λόγω της μη αλλαγής της ώρας τα παιδιά χάθηκαν στο δρόμο για το σχολείο μέσα στο σκοτάδι. “Για να είναι εναρμονισμένη με την ώρα τέλεσης των προσευχών στη Σαουδική Αραβία, η τουρκική κυβέρνηση πήρε την απόφαση που η κυβέρνηση κούκλα (μαριονέτα) εφάρμοσε λέξη προς λέξη και εμείς δεν κάναμε κανέναν αγώνα ενάντια σε αυτό. Εδώ είναι Κύπρος, όχι Τουρκία. Δεν είναι η ώρα του ιμάμη, πρέπει να εφαρμόζουμε την ώρα της Ευρώπης. Εδώ είναι ευρωπαϊκή χώρα, ισχύει η ευρωπαϊκή ώρα”/
Όπως επίσης μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι κηδείες του οδηγού του μικρού σχολικού, Ντενκτάς Μουτλουέλ και της 16χρονης Σουντέ Ντεμίρκιραν θα γίνουν σήμερα. Αύριο θα κηδευθεί η 17χρονη Ιλάιντα Γιελίζ Οζτούρκ.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις