Αν επιτύχουν οι συνομιλίες στο Μον Πελεράν θα βρεθούμε σε ακτίνα προσέγγισης της τελικής ευθείας για ολοκλήρωση των συνομιλιών, ανέφερε την Κυριακή ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ προειδοποίησε ότι τυχόν αποτυχία εξεύρεσης κοινά αποδεκτού μοντέλου ασφάλειας στην Κύπρο «θα βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την Τουρκία».
Σε ομιλία του το πρωί της Κυριακής στο μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη, στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στο έργο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, που όπως είπε αποτελεί «διακριτή σχολή σκέψης», αλλά και στις εν εξελίξει προσπάθειες στην Ελβετία για επίλυση του Κυπριακού.
«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, άξιο πολιτικό τέκνο και μαθητής της `Κληριδικής` πολιτικής σκέψης, είναι αφοσιωμένος ψυχή τε και σώματι στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών. Συνέχισε, λέγοντας ότι στηρίζουμε αυτή τη γιγάντια προσπάθεια του Προέδρου και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του.
«Αν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό, θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τον Γλαύκο Κληρίδη» υπογράμμισε.
Τόνισε, εξάλλου, ότι η συνέχιση της κατοχής οδηγεί τους Τουρκοκυπρίους στην υποταγή από την Τουρκία, ενώ η επανένωση του τόπου θα τους οδηγήσει στην κατεύθυνση της ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας με τους Ελληνοκυπρίους.
Δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, συνέχισε ο κ. Κασουλίδης, είπε όμως ότι σήμερα προσφέρεται μια μεγάλη ευκαιρία μέσα από την κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγμάτευση, χωρίς ξένες παρεμβάσεις.
Επί της ουσίας, ανέφερε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών στο εδαφικό και στην επιστροφή προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες «συγκλίνουν αισιόδοξα», ενώ η κατάληξη αλληλοκατανόησης σε αυτά τα θέματα θα επιτρέψει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν στο κεφάλαιο της ασφάλειας.
Για το τελευταίο, είπε ότι «στόχος μας είναι οι κάτοικοι όλου του νησιού να νιώθουν εξίσου ασφαλείς» ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αναχρονιστικές πρόνοιες στο θέμα της ασφάλειας που να δίδουν σε τρίτο κράτος στρατιωτικά, επεμβατικά δικαιώματα σε μια ενιαία, ευρωπαϊκή, κυρίαρχη και δημοκρατική Κύπρο ή σε μέρος αυτής».
Είπε ακολούθως ότι η Τουρκία λέει συνεχώς ότι στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. «Εάν πράγματι επιθυμεί τη λύση, τότε θα πρέπει να το αποδείξει στο θέμα της ασφάλειας, αφού η όποια αποτυχία εξεύρεσης κοινά αποδεκτού μοντέλου ασφάλειας στην Κύπρο θα βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την Τουρκία».
Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε εξάλλου εκτενή αναφορά στο έργο και στη σχολή σκέψης του «ιδρυτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, μαχητή της Δημοκρατίας και οραματιστή της ειρήνης» Γλαύκου Κληρίδη.
«Ως ρεαλιστής, αλλά συνάμα οραματιστής της επανένωσης και της ειρήνης, ο Γλαύκος Κληρίδης επιζητούσε τη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε. Μίλησε ακολούθως για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις επιλογές του πρώην Προέδρου για στρατιωτική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Κασούλιδης απάντησε και στην κριτική για τη μη έλευση των S-300 στην Κύπρο, λέγοντας ότι «ο Γλαύκος Κληρίδης επέλεξε τότε τον ενίοτε μοναχικό δρόμο του μεγάλου ηγέτη».
Πρόσθεσε ότι μετά από την κρίση των Ιμίων, η ελληνική Κυβέρνηση δεν ήθελε να δημιουργηθεί νέα αφορμή πολεμικής σύγκρουσης με την Τουρκία και οι Υπουργοί Πάγκαλος και Κρανιδιώτης ζήτησαν από τον ίδιο να μεταφέρει την απόφαση όπως οι πύραυλοι εγκατασταθούν στην Κρήτη, αντί στην Κύπρο.
Ο Κληρίδης «επέλεξε να πάρει πάνω του την ευθύνη για αλλαγή της απόφασης, αφού δεν ήθελε να εκθέσει στα μάτια του κυπριακού λαού την Ελλάδα ή να οδηγήσει Κύπρο και Ελλάδα σε σύρραξη με την Τουρκία ενάντια στη βούληση της ελληνικής Κυβέρνησης» είπε.
Πρόσθεσε ότι αν ο Κληρίδης επέλεγε τον δρόμο του λαϊκισμού, «σήμερα δεν θα μιλούσαμε για διαπραγματεύσεις ή συγκλίσεις στο Κυπριακό, αλλά για σκληρά σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία».
Είπε επίσης ότι ο πρώην Πρόεδρος μερίμνησε και για τις επιχειρησιακές ανάγκες της κυπριακής αεράμυνας, στέλνοντας τον τότε Υπουργό Άμυνας Σωκράτη Χάσικο στη Μόσχα για την αγορά άλλου αντιαεροπορικού συστήματος μέσου βεληνεκούς.
Αναφορά έκανε τέλος και στη διορατικότητα του Κληρίδη το βράδυ της κορύφωσης της κρίσης των Ιμίων, όταν ζητήθηκε από το ΓΕΣ της Ελλάδας να κηρυχθεί γενική επιστράτευση.
Παρότι η επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος δεν κατέστη εφικτή, ο Κληρίδης δεν προέβη σε βεβιασμένες αποφάσεις που θα ήταν δυσκολότερο να ανακληθούν, είπε ο κ. Κασουλίδης, ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι η εξέλιξη της κρίσης δικαίωσε την επιλογή του για αυτοσυγκράτηση και υπομονή.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις