ΥΓΕΙΑ

Εξαντλητική γυμναστική: Οι επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς

Εξαντλητική γυμναστική: Οι επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς

Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί βασικό παράγοντα υγείας και ευεξίας. Για όσους όμως το παρακάνουν και η γυμναστική γίνεται εθισμός, εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία και συγκεκριμένα για την καρδιά.

Όπως έδειξε ανασκόπηση μελετών από ειδικούς του Νοσοκομείου Saint Luke's στο Κάνσας και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Mayo Clinic Proceedings», οι ακραίες καταστάσεις σε ό,τι αφορά την καταπόνηση του οργανισμού, όπως σε έναν μαραθώνιο ή σε έναν μεγάλο ποδηλατικό αγώνα, μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές αρρυθμίες και σε μόνιμες βλάβες στην καρδιά εξαιτίας της πρόκλησης δομικών αλλαγών στον καρδιακό μυ και στις μεγάλες αρτηρίες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα παλαιότερης μελέτης ελλήνων επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Αmerican Journal of Ηypertension», η σωματική άσκηση είναι ευεργετική για τις αρτηρίες της καρδιάς μόνον όταν δεν ξεπερνά κάποια όρια σε ένταση και διάρκεια.

Οι ερευνητές μελέτησαν 49 δρομείς (οι 42 άνδρες) μαραθωνίου με μέση ηλικία τα 38 έτη, οι οποίοι ασκούνταν κατά μέσον όρο 15 ώρες την εβδομάδα, επί 11,6 χρόνια. Τους συνέκριναν με 46 ανθρώπους ίδιας ηλικίας, ύψους και παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, οι οποίοι όμως δεν ήταν αθλητές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι δρομείς είχαν σημαντικά υψηλότερη κεντρική και περιφερική πίεση -συστολική, διαστολική και παλμούς- σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Οι αθλητές είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερη ταχύτητα σφυγμικού κύματος (ΡWV), που είναι δείκτης αγγειοδιαστολής δείχνει αυξημένη σκληρότητα στις μεγάλες αρτηρίες, ενώ τα ανακλώμενα κύματα δεν διέφεραν από εκείνες των ανθρώπων της ομάδας ελέγχου. Όσο υψηλότερη ήταν η ένταση της άσκησης, τόσο μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στη σκληρότητα των αρτηριών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς , η αορτική σκληρότητα και τα ανακλώμενα κύματα αντιπροσωπεύουν δείκτες καρδιαγγειακής νόσου και είναι ανεξάρτητοι προγνωστικοί δείκτες στεφανιαίων συμβάντων και θνησιμότητας.

Η αορτική σκληρότητα είναι επίσης ένας ανεξάρτητος δείκτης αθηροσκλήρωσης.

Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι η τακτική και μακροχρόνια αεροβική άσκηση είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία. Εντούτοις, οι αθλητές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με την ποσότητα και την ένταση των προγραμμάτων προπόνησης, προσπαθώντας να μην εξαντλούν τον εαυτό τους και να βρίσκονται πάντα σε στενή συνεργασία με τους γιατρούς τους, ιδιαίτερα πριν από τη συμμετοχή τους σε μια δυνατή προσπάθεια όπως είναι ο μαραθώνιος δρόμος.

Το ανώτατο ασφαλές όριο έντονης γυμναστικής είναι μία ώρα την ημέρα - οτιδήποτε περισσότερο όχι μόνο δεν προσφέρει οφέλη στο καρδιαγγειακό σύστημα αλλά μπορεί να είναι και βλαπτικό, επισημαίνουν.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν μέλη του, ΤΑΕ, ΜΜΑΔ, ΕΑΟ, εντοπίστηκε και συνελήφθη πριν από λίγο σε περιοχή της Λάρνακας, 49χρονος, ο οποίος απέδρασε στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top