Είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε λύση που δεν σέβεται, εκτός από το Διεθνές Δίκαιο, και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο και αυτό αφορά και τη νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το θέμα της ιθαγένειας αλλά κυρίως το θέμα της κυριαρχίας τόνισε υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος προσέθεσε ότι αυτή η κυριαρχία δεν νοείται εφόσον υπάρχουν εγγυήσεις και, πολύ περισσότερο, εφόσον υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και ότι αυτές είναι κόκκινες γραμμές στην όλη διαπραγματευτική διαδικασία που απορρέουν και από το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Συμπλήρωσε ότι και η ΕΕ πρέπει να αναλάβει και τις αντίστοιχες ευθύνες της και η ΕΕ και τα αρμόδια ευρωπαϊκά fora σημειώνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος σέβονται τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην ΕΕ και είναι καιρός είναι να αναγνωρίσει η ΕΕ ότι κι εκείνη έχει υποχρεώσεις απέναντι στα κράτη-μέλη.
Στην αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε μία από τις προόδους που έχει γίνει είναι ότι έχει επιτευχθεί η διασφάλιση «ότι μιλούμε πάντα για ένα κράτος με μία αληθινή προσωπικότητα, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα» προσθέτοντας ότι η υποσημείωση που παραμένει ότι τα πάντα εξαρτώνται από την απάλειψη αναχρονιστικών εγγυήσεων ή ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει μία δύναμη σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και επανέλαβε τις ευχαριστίες στις κοινές προσπάθειες για απαλλαγή και από τον κατοχικό στρατό αλλά και από το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων.
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη φάση και θα συνεχιστεί την Κυριακή ο διάλογος για το εδαφικό. Μίλησε για, σημαντικές συγκλίσεις εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μια κατάληξη και στο εδαφικό με την έννοια της αναγνωρίσεως, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα ιδιοκτησίας αυτά τα δύο συνδέονται- άρα μέσω προσαρμογής δίκαιας που η κάθε κοινότητα κρίνει. «Αυτό, συνέχισε, ενδεχομένως θα μας οδηγήσει σε μια πολυμερή διάσκεψη που μέσα από τα όσα έχουμε συζητήσει και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα πρέπει βεβαίως προ της συναντήσεως να προηγηθεί σειρά άλλων συναντήσεων προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος εις τα εκκρεμούντα αλλά και σ’ όσα αφορούν τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι ορθώς και η Ελλάδα και η Κύπρος ενεργοποιούν ανελλιπώς με κάθε τρόπο κάθε στοιχείο στην ΕΕ και την φέρνουν προς των ευθυνών της, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η ΕΕ έχει συμβάλει στην πρόοδο των κεφαλαίων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια είναι και η προσπάθεια που καταβάλλουμε να υπάρξουν εκείνες οι προϋποθέσεις που επιτέλους μετά από 42 χρόνια θα μας οδηγήσουν σε διασφάλιση των συμφερόντων του συνόλου του Λαού άρα και του Κυπριακού Ελληνισμού» υπογράμμισε.
Εξέφρασε την ελπίδα, κλείνοντας, ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αρκεί και η άλλη πλευρά, και ιδιαίτερα η Τουρκία, επιτέλους να δώσει δείγματα γραφής για αυτό το οποίο η ελληνική και κυπριακή πλευρά επιδιώκουν αλλά και η ίδια δηλώνει ότι επιδιώκει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις