Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης επί του καθοριστικού, όπως το χαρακτήρισε, κεφαλαίου για το εδαφικό, που θα συνεχιστεί από την Κυριακή στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας "θα μας επιτρέψουν να καθορίσουμε και το επόμενο στάδιο, της πολυμερούς διάσκεψης στην οποία θα ολοκληρωθεί η συζήτηση θέτοντας το ζήτημα της ασφάλειας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.
Σε χαιρετισμό του, την Τρίτη 15/11, στην Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι από αυτή την προσπάθεια “δεν επιθυμούμε να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά όλοι μαζί να κατανοήσουμε και να κερδίσουμε τη θέση μας στον κόσμο”.
Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας βέβαιο πως η χώρα μας, με λυμένο το κυπριακό πρόβλημα, μπορεί να μετατραπεί σε υποδειγματικό πυλώνα σταθερότητας στον οποίο να προσβλέπουν όλοι όσοι επιθυμούν ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή, αναφέρεται στο χαιρετισμό, τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, λόγω προβλήματος του Προέδρου Αναστασιάδη με τη φωνή του.
Αυτό, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι προς το συμφέρον των χωρών της περιοχής, της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ήδη αναπτύσσει σχεδιασμούς για την ενεργειακή της ασφάλεια περιλαμβάνοντας την Κύπρο σε αυτούς.
“Επιδιώκουμε μία λύση στο Κυπριακό, που δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους, και θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, θα επιτρέψει στη χώρα μας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, απομακρύνοντας όλα τα εμπόδια που εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση της μοναδικής γεωγραφικής μας θέσης στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας”.
Επιπλέον, πέραν των εμφανών πλεονεκτημάτων για το σύνολο του κυπριακού λαού, μια λύση θα μετατρέψει την Κύπρο σε μια χώρα-μοντέλο σταθερότητας, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενισχύοντας το ρόλο μας ως παροχέα ασφάλειας σε μία από τις πλέον ταραχώδεις περιοχές του κόσμου, ενώ θα τερμάτιζε το οξύμωρο φαινόμενο ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωση να είναι διαιρεμένο.
Οικονομία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε επίσης για μία νέα δυναμική την οποία αναπτύσσει η οικονομία της χώρας και ανέφερε πως πλέον η κυπριακή οικονομία εξέρχεται ισχυρότερη μέσα από μια περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της, που θα καταγραφεί ως μια από τις δυσκολότερες.
Η χώρα μας, είπε, την περασμένη άνοιξη ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την εφαρμογή του φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος που συμφωνήθηκε το Μάρτιο του 2013 με τους θεσμούς της ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μέσα από σκληρή δουλειά, με υπομονή και θυσίες και την εφαρμογή τολμηρών μεταρρυθμίσεων, κατορθώσαμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του κράτους ταχύτερα από τις προβλέψεις όλων είτε στην Κύπρο, είτε στο εξωτερικό, πρόσθεσε.
Η κρίση, πρόσθεσε, τους ανάγκασε αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση της χώρας να ανασχεδιάσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα και να το προσαρμόσουν στα νέα δεδομένα, με τα πρώτα μέτρα να αφορούν την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών. “Το χρεωκοπημένο, αλλά σπάταλο, κράτος έπρεπε να νοικοκυρευτεί”, ανέφερε.
Ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των εξοικονομήσεων, πρόσθεσε, πετύχαμε ήδη από το 2014 το κράτος να λειτουργεί ουσιαστικά με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και με ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2.5%.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε επίτευγμα το γεγονός πως οι στόχοι αυτοί επιτεύχθηκαν, χωρίς να επιβληθεί η όποια πρόσθετη φορολογία ή να υπάρξει μείωση μισθών, συντάξεων ή ωφελημάτων.
Εξαιρετικά σημαντική για τη βιωσιμότητα του κράτους ήταν και η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, η επανάκτηση της εμπιστοσύνης και ο τερματισμός της διαρροής καταθέσεων που είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις από τα μέσα του 2011, είπε.
Είναι προφανές, συνέχισε, πως ο τραπεζικός τομέας δεν έχει ολοκληρώσει την μεταρρυθμιστική του πορεία καθώς δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων.
Εάν αυτή η προσπάθεια δεν εμβαθύνει περαιτέρω, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα βελτιωθεί και η ικανότητα του τραπεζικού μας συστήματος να παρέχει νέες πιστώσεις στην οικονομία που τις έχει ανάγκη προκειμένου να συνεχίσει δυναμικά η αναθέρμανση της. Στο ζήτημα αυτό παρουσιάζεται σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί, σημείωσε.
Ωστόσο, είπε, θεωρεί ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί από πλευράς κυβέρνησης ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο υποβοηθά τη διαδικασία των αναδιαρθρώσεων, παρέχοντας κίνητρα σε δανειολήπτες και δανειστές για την εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων.
Μεταρρυθμίσεις
Αναφέρθηκε και σε μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, τη φορολογική μεταρρύθμιση. “Στις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε είναι και η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας μας Υπηρεσίας, που περιλαμβάνει τη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του κρατικού μισθολογίου”, ανέφερε.
Προς το σκοπό αυτό, είπε, ετοιμάστηκαν και εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής σειρά νομοσχεδίων που αφορούν μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας πιο παραγωγικής και λειτουργικής Δημόσιας Υπηρεσίας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι στα επόμενα βήματα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου διακυβέρνησης που αφορά την παραγωγή και εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής, με τη δημιουργία τριών πολιτικά και διοικητικά αυτοτελών Υφυπουργείων με διευρυμένες αρμοδιότητες για την ανάπτυξη, τον τουρισμό και τη ναυτιλία, η απλοποίηση των διαδικασιών για αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων, η εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς και η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μια εκ των κυριοτέρων προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης είναι και η προσέλκυση επενδύσεων, είπε, και προς το σκοπό αυτό εφαρμόζει μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν την απλοποίηση των διαδικασιών για την ταχύτερη αδειοδότηση των επενδυτικών έργων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς και την ταχύτερη χορήγηση αδειών παραμονής σε ξένους επενδυτές και επιχειρηματίες.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να δημιουργήσουμε ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον έχουμε λάβει σειρά αποφάσεων που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό πλαίσιο, το καθιστούν πιο δίκαιο και πιο ανταγωνιστικό και το σημαντικότερο, περιορίζουν στοχευμένα το φορολογικό βάρος, προσφέροντας κίνητρα για οικονομική δραστηριότητα, σημείωσε.
Οι προσπάθειες αυτές, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποδίδουν καρπούς και αυτό αναγνωρίζεται και από τις διεθνείς αγορές στις οποίες το κράτος μας μπορεί πλέον να απευθύνεται για δανεισμό με επιτόκια που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. “Αυτό είναι το χειροπιαστό αποτέλεσμα των συνεχών αναβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης”.
Η κυπριακή οικονομία, πρόσθεσε, ήδη από το 2015 καταγράφει θετικό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ ύψους 1.6% ενώ για το 2016 αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 2,7% με 3%, και αυτός εκτιμάται ότι θα είναι ένας από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αυτή η εξέλιξη, συνέχισε, αναμένεται να ενισχύσει και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα, το οποίο όμως χρειάζεται ακόμη χρόνο και συνεχή συστηματική προσπάθεια για να αποκλιμακωθεί.
Η ανεργία, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα, έχει ξεκινήσει από το 2015 ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της οικονομίας να δείχνει τα πρώτα σημάδια μείωσης της. Σημείωσε ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 15% το 2015 σε σύγκριση με 16,1% το 2014, ενώ τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα για το 2016 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά με το ποσοστό ανεργίας να εκτιμάται πως θα μειωθεί στο 12,5%.
Είναι ξεκάθαρο πως για να συνεχίσει η Κύπρος στη νέα αναπτυξιακή πορεία που έχουμε χαράξει με τις θυσίες και τη σκληρή δουλειά του λαού μας, οφείλουμε να παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην εφαρμογή συνετούς δημοσιονομικής διαχείρισης, ανέφερε.
“Παράλληλα, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση των διαφόρων τομέων στους οποίους η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι υπηρεσίες, ενισχύοντας περαιτέρω τις προσπάθειες μας για παροχή ουσιαστικών κινήτρων για μεγάλες αναπτύξεις και σημαντικά έργα υποδομής”, πρόσθεσε.
Απώτερος στόχος, σημείωσε, είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας που θα είναι πιο παραγωγική, ανταγωνιστική και εξωστρεφής και φιλοδοξία είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο μας σε ένα σύγχρονο κράτος, που θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Μία χώρα που - γιατί όχι - όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα ηγηθεί της προσπάθειας για ειρήνη, συνεργασία και σταθερότητα, αξιοποιώντας τη θέση της ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις