Σε θετικές από σταθερές αναβάθμισε τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s, διατηρώντας, ωστόσο, αμετάβλητη, στο Β1, την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, παρά την αναβάθμιση τους προηγούμενους μήνες της κυπριακής οικονομίας από τους άλλους μεγάλους οίκους, Fitch και Standard and Poor`s.
Η αναβάθμιση σε θετικό, από σταθερό ορίζοντα, των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας οφείλεται, σύμφωνα με τον οίκο, στην βελτίωση της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας που έχει παρατηρηθεί το 2015 και η οποία, αν διατηρηθεί για τους επόμενους μήνες 12 μέχρι 18 μήνες, όπως τονίζει, θα δικαιολογεί μια αναβάθμιση της οικονομίας.
Επίσης, οφείλεται, σύμφωνα με τους Moody`s, στη σταθερή υπεραπόδοση των δημοσίων οικονομικών και των ευνοϊκών προοπτικών που υποδεικνύουν μια πιο γρήγορη αναστροφή του λόγου του δημόσιου χρέους από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Σε σχέση με το δημόσιο χρέος, ο διεθνής οίκος πιστεύει ότι μετά που ανήλθε στο 107,5% του ΑΕΠ το 2015, θα μειωθεί ελαφρώς το τρέχον έτος και θα διατηρήσει πτωτική τάση στη συνέχεια, ενώ τα ταμειακά αποθέματα ύψους περίπου 5% του ΑΕΠ που διατηρεί η Κύπρος, παρέχουν, σύμφωνα με τους Moody`s, πρόσθετη στήριξη στις ανάγκες χρηματοδότησης μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, φθάνοντας στο 2,7%, λόγω κυρίως της ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης, του τουρισμού και των επιχειρηματικών υπηρεσιών.
“Αναμένουμε ότι αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, και εκτιμούμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,6%, κατά μέσο όρο μεταξύ των ετών 2016 και 2020 - σε σύγκριση με ετήσια συρρίκνωση του 1,7%, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, κατά τα τελευταία πέντε χρόνια”, σημειώνει.
Αναφέρει επίσης ότι είναι σημαντικό ότι, η ανάπτυξη θα στηριχθεί σε μια ευρεία βάση, λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας, της συνέχισης της βελτίωσης στην αγορά εργασίας, καθώς και στη σταδιακή ανάκαμψη των επενδύσεων και σημειώνει πως η συγκράτηση των μισθών τα τελευταία χρόνια ήταν σημαντική στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας των τιμών στην οικονομία.
Σε σχέση με τους λόγους μη αναβάθμισης της Κύπρου, παρά την ανθεκτικότητα της οικονομίας και των ισχυρών δημοσιονομικών επιδόσεων, οι Moody`s αναφέρουν ότι αυτοί είναι η μικρή και η σχετικά μη διαφοροποιημένη οικονομία, η συνεχιζόμενη αδυναμία του τραπεζικού τομέα της και τα πολύ υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.
Η Κύπρος διαθέτει μια μικρή και σχετικά μη διαφοροποιημένη οικονομία, που στηρίζεται στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα τέσσερα πέμπτα του ΑΕΠ, τονίζει.
Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι παρά τις ενέργειες για σταθεροποίηση και μείωση του μεγέθους του κυπριακού τραπεζικού τομέα, αυτός “παραμένει μεγάλος και αδύναμος” και το ενεργητικό του ανέρχεται στο 377% του ΑΕΠ, ενώ το ιδιωτικό χρέος παραμένει υψηλό, σχεδόν στο 350% του ΑΕΠ.
Αναφέρει επίσης ότι οι κυπριακές τράπεζες διατηρούν υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (48,9% τον Ιούλιο του 2016), γεγονός που παρεμποδίζει την ικανότητά τους να δανείζουν, ενώ πλήττουν την κερδοφορία και την ρευστότητα τους.
Αν και αναμένουμε την ποιότητα του ενεργητικού τους να βελτιωθεί το 2016, αναμένουμε επίσης ότι αυτό θα παραμείνει αδύναμο για τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζουν οι Moody`s.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις