Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι για την γνωστή υπόθεση των πυραύλων S300, η Κύπρος υπέστη αφόρητες πιέσεις, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ και τους Βρετανούς με απροσχημάτιστες και επαναληπτικές παρεμβάσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο οι οποίες επικεντρώνονταν κυρίως στην απαίτηση μονοπωλιακού ελέγχου του εναέριου χώρου στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω των βρετανικών ραντάρ.
Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Ιεροδιακόνου «Εθνική Φρουρά: Από τα Πέτρινα Χρόνια στο Σήμερα» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πολιτιστικό Ίδρυμα «Αρχάγγελος» της Ιεράς Μονής Κύκκου, ο κ. Ομήρου αποκάλυψε ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός τότε, ότι σύμφωνα με εκθέσεις της Κυπριακής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αναπτύχθηκε ένα άνευ προηγουμένου όργιο κατασκοπείας με πρωταγωνιστές τους Βρετανούς και συνεργούς υπηκόους άλλων χωρών μελών της Ε.Ε. για εντοπισμό των χώρων εγκατάστασης των πυραύλων και γενικά για συλλογή κάθε πληροφορίας που σχετιζόταν με το ρωσικό πυραυλικό σύστημα.
Οι εξελίξεις που ακολούθησαν, είπε, με τη ματαίωση εγκατάστασης των πυραύλων, σας είναι γνωστές. “Χωρίς να σημαίνει ότι ένα συγκεκριμένο οπλικό σύστημα αποτελεί πανάκεια για την άμυνα της Κύπρου, θέλω εντούτοις να είμαι ειλικρινής, ιδιαίτερα σε ένα τέτοιο ακροατήριο, για να σας πω, ότι αναμφίβολα η απόφαση για τη ματαίωση εγκατάστασης στην Κύπρο του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αποτέλεσε πλήγμα στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιούργησε αισθήματα απογοήτευσης στο λαό μας και τραυμάτισε το φρόνημα και το ηθικό του. Όμως το πατριωτικό καθήκον μας όπως είχα τονίσει τότε, δεν ήταν να ρίξουμε νερό στο μύλο συντήρησης και αναπαραγωγής εκείνου του κλίματος και να αυτοτραυματιζόμαστε. Το χρέος μας ήταν να κοιτάξουμε μπροστά με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης. Να στηρίξουμε την εθνική ομοψυχία, τη συμπόρευση Ελλάδας και Κύπρου και τη διάσωση και ενίσχυση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου”, πρόσθεσε.
Θα πρέπει η άμυνα, συνέχισε ο κ. Ομήρου, να αποτελεί μια κορυφαία παράμετρο της εθνικής μας στρατηγικής. Ασφαλώς η διακαής μας επιθυμία και ο αδιαπραγμάτευτος μας στόχος, είπε, είναι η λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.
Όμως σε καμιά περίπτωση, σημείωσε, οι προσπάθειες για την επίτευξη λύσης δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν από την υποχρέωση μιας ισχυρής άμυνας, αποτρεπτικής ισχύος η οποία άλλωστε ενδυναμώνει και τη διαπραγματευτική μας ικανότητα.
Είπε πως είναι αδήριτη ανάγκη η διατήρηση Ενόπλων Δυνάμεων αποτρεπτικής ισχύος όσο συνεχίζεται η τουρκική απειλή. Είναι επίσης γεγονός, σημείωσε, ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων χρόνων, η θέση Ελλάδας και Κύπρου στην περιοχή και στην Ευρώπη ισχυροποιείται.
Η Κύπρος παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης πολιτικής και διπλωματικής κίνησης του Ελληνισμού μετά το 1974 που υπήρξε η ένταξη μας στην Ε.Ε., είπε, διεκδικεί νέο ρόλο στην περιοχή ως προκεχωρημένη εμπροσθοφυλακή της Ε.Ε. και κατάλληλη βάση για προώθηση των προς τα νοτιανατολικά εξωευρωπαϊκών της συνεργασιών. Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ενισχύει ακόμη περισσότερο αυτό το ρόλο.
“Όμως αυταπάτες δεν πρέπει να υπάρχουν. Η διαφύλαξη του ρόλου Ελλάδας και Κύπρου ως πόλων σταθερότητας ενταγμένων σε ένα περιφερειακό σύστημα ασφάλειας προϋποθέτει συγκεκριμένο εθνικό σχεδιασμό και πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις που θα λαμβάνουν σοβαρά υπ΄ όψη τη συνεχιζόμενη τουρκική απειλή. Στην Κύπρο 45 χιλιάδες πάνοπλοι Τούρκοι στρατιώτες απειλούν την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού”, συμπλήρωσε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με drones κατά αεροπορικής βάσης του Ισραήλ
• Κοντά σε συμφωνία με Ζοσέ Ντομίνγκες! Περιμένουν τον... πρόεδρο
• Έντονη βροχόπτωση στο στάδιο «Αλφαμέγα» λίγο πριν το ΑΠΟΛΛΩΝ- ΑΠΟΕΛ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις