ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Έιντε και πολιτικοί αρχηγοί αναφέρθηκαν στις προοπτικές της λύσης

ΥΠΕΞ: Έιντε και πολιτικοί αρχηγοί αναφέρθηκαν στις προοπτικές της λύσης

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, την Τρίτη 1/11, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist, στη Λευκωσία. Στη συζήτηση παρενέβησαν αργότερα και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Στην ομιλία του ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι έφτασε επιτέλους η ώρα η Κύπρος να καταστεί μια εντελώς ανεξάρτητη και πλήρως κυρίαρχη χώρα και συμπλήρωσε ότι η Συνθήκη Εγγυήσεως «θα πρέπει να θεωρείται παρωχημένη».

Στην ΕΕ μαθαίνουμε να λειτουργούμε στη βάση της αρχής της αναλογικότητας, όμως οι στρατοί λειτουργούν δυσανάλογα, επεσήμανε. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να δίνεται στους στρατούς το δικαίωμα να επιλύουν προβλήματα, καθώς δημιουργούν μεγαλύτερα.

Ανέφερε ακόμη ότι αν αποδεχθούμε είτε την παρουσία ξένων στρατευμάτων, είτε το δικαίωμα ενός μέρους της ομοσπονδίας να ζητά από μια τρίτη χώρα να παρέμβει, τότε δεν συζητούμε για ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε εξάλλου στις προοπτικές να καταστεί το νησί παράγοντας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου, όπως είπε, ότι θα είναι πλήρως ανεξάρτητο.

Αναφερόμενος στο θέμα της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι μια από τις απαιτήσεις είναι η συνέχιση της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, η οποία συνεπάγεται την παρουσία των βρετανικών βάσεων στο νησί.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση της λύσης από τα έσοδα του φυσικού αερίου, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι τέτοια έξοδα δεν αναμένονται στα επόμενα 2-3 χρόνια, ενώ η προοπτική των εσόδων μπορεί απλώς να λειτουργήσει ως εγγύηση για την Κύπρο, για τον πρώτο χρόνο μετά τη λύση.

Από την πλευρά του, ο κ. Έιντε δήλωσε ότι καμία φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό δεν έφτασε ποτέ κοντά στο σημείο που αυτές βρίσκονται σήμερα.

Αναφέρθηκε στην αύξηση των εμπορικών προοπτικών των δύο πλευρών, καθώς και στη δυνατότητα να καταστεί το νησί σημαντικό ενεργειακό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, είπε ότι μόνο το γεγονός ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να μεταβούν στο Μον Πελεράν, στην Ελβετία, είναι ένα ισχυρό σημάδι προόδου. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Έιντε σημείωσε ως αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες.

Η μετάβαση στο Μον Πελεράν σημαίνει ότι οι δύο πλευρές είναι επιτέλους σε θέση να ανοίξουν το συναισθηματικά φορτισμένο κεφάλαιο του εδαφικού, σε συνδυασμό με στοιχεία που είναι σημαντικά για τις δύο πλευρές.

Αναφέρθηκε ακολούθως σε αυτό που ονόμασε «νευρικότητα κατά το τελευταίο μίλι» καθώς οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις συνειδητοποιούν ότι η λύση είναι εφικτή και αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε κινήσεις που δεν έγιναν ξανά στο παρελθόν. «Η ηγεσία είναι στο τέλος της ημέρας μια μοναχική άσκηση» είπε ο κ. Έιντε και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα πρέπει να πάρουν στις επόμενες ημέρες τέτοιες αποφάσεις.

Παρατήρησε τέλος ότι τα δημοψηφίσματα δεν θα πρέπει να θεωρούνται ποτέ δεδομένα, όπως έδειξαν πρόσφατα παραδείγματα.
Μετά από δεκαετίες, είμαστε τώρα ίσως πιο κοντά από ποτέ πριν, είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στις προοπτικές της λύσης.

Αποκρινόμενος στο σχόλιο Έιντε περί νευρικότητας, ο κ Νεοφύτου είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι καθόλου νευρική και αποβλέπει στη λύση, ώστε να μπορέσει να ζήσει σε μια ενωμένη Κύπρο.

Ανέφερε εξάλλου ότι Τουρκία έχει εκφράσει επανειλημμένα τη στήριξή της για μια λύση αλλά ακόμα δεν έχει αποδείξει έμπρακτα αυτή τη στήριξη. Η ώρα που θα πρέπει να το κάνει πλησιάζει γρήγορα και αυτό θα κρίνει πόσο κοντά είμαστε στο τέρμα, είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι η ώρα που τα λόγια πρέπει να μεταφραστούν σε πράξεις προς μια βιώσιμη λύση. Κατέληξε, λέγοντας ότι η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι και η καλύτερη ασφάλεια για το μέλλον για ένα κράτος μέλος, και για την εφαρμογή της λύσης.
Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι το περιουσιακό, το εδαφικό και η ασφάλεια είναι τα κεφάλαια που μπορούν να οδηγήσουν σε ναυάγιο ή να καταστούν οι καταλύτες για τη λύση.

«Αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές εδαφικές αναπροσαρμογές, αν δεν γίνει κατανοητό ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να κατοχυρωθεί σε βάρος της ασφάλειας της άλλης, τότε δεν μπορεί κανείς να περιμένει κατάληξη σε συμφωνία» είπε.

Σημείωσε εξάλλου ότι η Τουρκία κρατά το κλειδί για τις πιο σοβαρές και ακανθώδεις πτυχές του Κυπριακού.

Απέρριψε τέλος τα περί τελευταίας ευκαιρίας του Κυπριακού, είπε όμως ότι την ίδια ώρα έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που θα συσσωρεύσει ένα νέο ναυάγιο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στα κεφάλαια της ασφάλειας, της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων, της κατάργησης των εγγυήσεων και της επιστροφής των κατεχόμενων εδαφών.
Και αυτό, διότι, όπως είπε, αυτά είναι τα κεφάλαια στα οποία καλείται η Τουρκία να κάνει υποχωρήσεις, ενώ η ίδια έχει μέχρι σήμερα αρνηθεί να τα διαπραγματευτεί.

Η εισήγηση που γίνεται, συνέχισε, είναι να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να αντικατασταθεί με ένα νέο τουρκικό προτεκτοράτο. Προειδοποίησε ότι μια τέτοια δομή θα είναι δυσλειτουργική και θα καταρρεύσει, ενώ οι Κύπριοι θα γίνουν σαν τους Παλαιστίνιους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ε/κ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί κάτι τέτοιο, είπε, και κατέληξε, λέγοντας ότι θέλουμε την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, τόσο ο ηγέτης του ΑΚΕΛ, όσο και του ΔΗΚΟ έθεσαν εξάλλου θέμα βάσεων. Δεν συμφωνώ με τον Υπουργό Εξωτερικών, θα πρέπει να ξεκινήσουμε αγώνα μαζί με τους Τ/κ συμπατριώτες μας για να απαλλαχθούμε από τις βάσεις, είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε από την πλευρά του ότι υπάρχει θέμα με τις βάσεις μετά την ψηφοφορία για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και είπε ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούμε την παρουσία τους έτσι κι αλλιώς.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top