Τα σύνορα της Πάφου, της Κερύνειας, του Απόστολου Ανδρέα θα είναι κοινά για όλους τους νόμιμους πολίτες που κατοικούν σε αυτή τη χώρα, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας 31/10 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι οι συζητήσεις για τη δημόσια υπηρεσία αφορούν το ομόσπονδο κράτος, ενώ κάθε πολιτεία θα συνεχίσει να έχει τη δική της δημόσια υπηρεσία, δικαστήρια, σύστημα υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων.
Μιλώντας στα εγκαίνια του Μουσείου Ραδιοτηλεόρασης του ΡΙΚ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε «να είναι η απαρχή σήμερα, έτσι όπως το φαντάζομαι, που το ΡΙΚ ακούεται παντού, να ακούεται ο κάθε ραδιοφωνικός σταθμός παντού σε όλη την Κύπρο αλλά με τον ίδιο τρόπο ροής να είναι και η πορεία των πολιτών μας, ελεύθερα να διακινούνται, ελεύθερα να εγκαθίστανται, ελεύθερα να πιστέψουν επιτέλους σε αυτή την πατρίδα».
Όπως ακριβώς τα ερτζιανά του ΡΙΚ φτάνουν απ` άκρου εις άκρον, έτσι και ο κάθε πολίτης, Ελληνοκύπριος και Τουρκοκύπριος, να έχει τη δυνατότητα να κυκλοφορεί σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας και «να θεωρεί ότι η Πάφος, η Κερύνεια, ο Απόστολος Ανδρέας είναι τα κοινά σύνορα της πατρίδας μας» είπε.
Μιλώντας για τις εξελίξεις, ευχήθηκε να υπάρξει η δυνατότητα για κατάληξη σε μια λύση που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις πραγματικής ειρηνικής συνύπαρξης. Είπε ακόμη ότι θέλει να καθησυχάσει τους πολίτες ότι το «ποιά περιοχή θα διοικείται από ποιούς δεν έχει τόση σημασία, όχι με βάση ποιούς κανόνες θα διοικείται». Αυτό που επιδιώκουμε είναι μέσα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνεργασία «πέρα και μακριά από τις όποιες φοβίες και ανησυχίες».
Είπε ότι «λέγονται πολλά» και ξεκαθάρισε ότι αυτό που συζητείται για τη δημόσια υπηρεσία και τα δικαστήρια αφορά το ομόσπονδο κράτος και τους υπαλλήλους του, που θα αριθμούν 1.500-2.000 άτομα.
«Οι υπόλοιποι των υπαλλήλων θα έχουν τη δημόσια υπηρεσία της ε/κ πολιτείας, όπως και οι Τ/κ θα έχουν τη δική τους δημόσια υπηρεσία. Θα έχουμε τα δικά μας δικαστήρια, θα έχουν τα δικά τους δικαστήρια, αλλά θα υπάρχει και το ομόσπονδο δικαστήριο» είπε. Πρόσθεσε ότι το τελευταίο θα ασχολείται με συνταγματικά θέματα που θα αφορούν ενδεχόμενες διαφορές της κεντρικής Κυβέρνησης με τις τοπικές Κυβερνήσεις των ομόσπονδων πολιτειών.
Είπε ακόμη ότι κάθε μια πολιτεία θα έχει το δικό της σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, όπως και σύστημα υγείας. Για τις ραδιοσυχνότητες, είπε ότι θα ανήκουν στην κεντρική Κυβέρνηση και θα ρυθμίζονται, ώστε να αποφεύγεται η σημερινή βαβυλωνία που επικρατεί «όχι μόνο στις συχνότητες αλλά ευρύτερα στη ζωή μας».
Αναφερόμενος εξάλλου στο Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης του ΡΙΚ, είπε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δικαιώνουν το ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. «Θεωρώ πως η ύπαρξη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός για μία χώρα. Μπορεί όμως να είναι η δημόσια ραδιοτηλεόραση ο πλέον αξιόπιστος μηχανισμός υπεράσπισης της δημοκρατίας» πρόσθεσε.
Ζήτησε ακόμη από το προσωπικό του ΡΙΚ να διατηρήσει το μουσείο αυτό και να το καταστήσει «ένα πυλώνα που έχει την υποχρέωση να στηρίξει τη δημοκρατική, τη θεσμική λειτουργία της χώρας με την ανάδειξη της πολυφωνίας και της πολυπολιτισμικότητας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις