ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Υπάρχουν μαρτυρίες για αγνοούμενους, οι οποίες 42 χρόνια μετά, δεν αξιολογήθηκαν»

«Υπάρχουν μαρτυρίες για αγνοούμενους, οι οποίες 42 χρόνια μετά, δεν αξιολογήθηκαν»

Υπάρχουν ακόμη μαρτυρίες για αγνοούμενους, οι οποίες 42 χρόνια μετά την κυπριακή τραγωδία, δεν έχουν αξιολογηθεί, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο οποίος παρουσίασε σε διάσκεψη Τύπου την Τετάρτη (19/10), το έργο της ψηφιοποίησης του αρχείου της Υπηρεσίας Αγνοουμένων, που αριθμεί 2,000 φακέλους.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι μεταξύ άλλων έχουν ψηφιοποιηθεί δεκάδες μαρτυρίες και πληροφορίες για κάθε τοποθεσία στην οποία έχουν εξαφανιστεί αγνοούμενοι.

«Αν κάποιος ανατρέξει για παράδειγμα στην τοποθεσία Κάτω Ζώδια, θα δει όλες τις μαρτυρίες, όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν για αυτή την τοποθεσία, και είναι δεκάδες οι φάκελοι και οι μαρτυρίες για την κάθε τοποθεσία. Σημαντικό στοιχείο είναι και η κατηγορία ανά πληροφοριοδότη και εδώ υπάρχουν εκατοντάδες μαρτυρίες και θέλω να σας πω κάτι, το οποίο πρέπει άμεσα να αξιοποιήσουμε: Υπάρχουν ακόμη μαρτυρίες, μετά από 42 χρόνια, που δεν έχουν αξιολογηθεί και μέσα από την ψηφιοποίηση αυτό θα γίνει κατορθωτό και θα γίνει αξιολόγηση μαρτυριών από όλες τις Υπηρεσίες που πρέπει (Γραφείο Εκπροσώπου ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ, ΚΥΠ κ.λπ.)», ανέφερε ο Επίτροπος.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου της Υπηρεσία Αγνοουμένων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που αναμένεται να βοηθήσει τα μέγιστα στην έρευνα και την πιο αποτελεσματική αξιολόγηση στοιχείων και πληροφοριών για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας .

Έχουν ψηφιοποιηθεί, όπως λέχθηκε, 2,000 φάκελλοι της Υπηρεσίας Αγνοουμένων με τελικό στόχο τη δημιουργία Κοινής Βάσης Δεδομένων- Αρχείου Αγνοουμένων στο οποίο θα υπάρχουν πληροφορίες και στοιχεία από όλες τις Υπηρεσίες που ασχολούνται με το θέμα, δηλαδή, εκτός από την Υπηρεσία Αγνοουμένων, το Γραφείο του Εκπροσώπου της ε/κ κοινότητας στη ΔΕΑ, την ΚΥΠ, την Εθνική Φρουρά και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. Το έργο αυτό αναμένεται να αρχίσει τάχιστα.

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου παρουσιάζοντας το έργο που έχει γίνει, σημείωσε πως βασικός στόχος είναι η αποτελεσματική αξιοποίηση πληροφοριών.

«Η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, συνιστά για όλους μας ζήτημα υψίστης σημασίας και προτεραιότητας. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου η Τουρκία αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί , να δώσει πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού, το θέμα της έρευνας γίνεται όλο και πιο σημαντικό, είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή για να συμβάλουμε στην επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Στο αρχείο δεν θα έχουν πρόσβαση οι απλοί πολίτες για ευνόητους λόγους. Οι συγγενείς των αγνοουμένων θα μπορούν να δουν όλα τα στοιχεία, κάτι το οποίο μπορούσαν να πράξουν και τώρα με τη μόνη διαφορά ότι μέχρι στιγμής ανέτρεχαν σε φακέλλους και φάϊλς από πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες που έχουν εμπλοκή στο θέμα. Ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι τα στοιχεία των φακέλων εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες μαρτυρίες, άρα το αρχείο αυτό είναι προσβάσιμο στους συγγενείς ανά πάσα στιγμή.

Ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι εάν άλλες υπηρεσίες ή μεμονωμένα άτομα, πχ ιστορικοί, θέλουν πρόσβαση, αυτό θα το αξιολογεί η Υπηρεσία και θα δίνεται ανάλογα άδεια για πρόσβαση.

Η ψηφιοποίηση, όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, κάνει κατορθωτή την απόλυτα ασφαλή πρόσβαση και ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών χωρίς τη μετακίνηση αρχείων, την άμεση και ταυτόχρονη πρόσβαση από εξουσιοδοτημένους χρήστες, τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για επεξεργασία πληροφοριών και την διασφάλιση τους χωρίς τη φυσική αλλοίωση των αρχείων.

Μέσω της ψηφιοποίησης, έγινε κατηγοριοποίηση εγγράφων στη βάση των κατηγοριών που χρησιμοποιεί η Υπηρεσία Αγνοουμένων. Οι κατηγορίες αυτές είναι πέραν των 15 και αφορούν μεταξύ άλλων τα αρχεία της ΕΦ, τα έγγραφα ανά αγνοούμενο, ανά άτομο που έδωσε πληροφορίες, ανά τοποθεσία εξαφάνισης, κλπ.

Αν για παράδειγμα κάποιος θέλει να ανατρέξει σε συγκεκριμένη υπόθεση, μπορεί να αρχίσει κάνοντας έρευνα στην κατηγορία «τοποθεσία εξαφάνισης» και να δει όλες τις πληροφορίες και μαρτυρίες για την τοποθεσία αυτή. Οι φάκελλοι και τα στοιχεία για κάθε τοποθεσία είναι δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες και μπορεί κάποιος να αναλογιστεί την διευκόλυνση που τώρα παρέχεται με την ψηφιοποίηση όλων αυτών των αρχείων και την κατηγοριοποίησή τους.

Τα αρχεία αυτά της Υπηρεσίας Αγνοουμένων είναι , όπως επεσήμανε ο κ. Φωτίου, από τα πλέον ευαίσθητα γιατί περιλαμβάνουν στοιχεία όπως μαρτυρικό υλικό, επιστολές, προθανάτια στοιχεία αγνοουμένων, προσωπικά και οικογενειακά στοιχεία και άλλα.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι όλες οι πληροφορίες και στοιχεία στους φακέλλους που τώρα περιλαμβάνονται στο αρχείο που ψηφιοποιήθηκε, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ιστορικούς σκοπούς εκτός από σκοπούς έρευνας για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

«Θα αποτελέσει αυτό το αρχείο ένα σύγχρονο εργαλείο για την πιο αποτελεσματική έρευνα αλλά από την άλλη θα αποτελέσει και μια βάση για ιστορικούς σκοπούς», ανέφερε ο Επίτροπος.

Σημείωσε ότι η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων είχε τεθεί και ως στόχος από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για τους αγνοούμενους.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έγινε τόσο καιρό αυτή η ψηφιοποίηση και κατα πόσο υπήρχε θέμα έλλειψης κονδυλίων, ανέφερε ότι το ερώτημα αυτό δεν πρέπει να απευθύνεται στον ίδιο.

«Απλά να πω ότι η τεχνολογία συνεχώς βελτιώνεται και αλλάζει, όμως εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε θέσει αυτό το στόχο, γιατί λαμβάνοντας υπόψη την αδιαλλαξία των Τούρκων στο να συνεργαστούν και να δώσουν πληροφορίες, πρέπει να δούμε άλλα εργαλεία και το πιο σημαντικό εργαλείο είναι η έρευνα», ανέφερε.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι πέρα από αυτή τη δουλειά, γίνεται και μια άλλη παράλληλη προσπάθεια όσον αφορά μαρτυρίες από Ε/κ και Τ/κ, που ακόμη θυμούνται κάποια πράγματα και μπορούν να βοηθήσουν.

Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία κατέχει και πληροφορίες για τη μετακίνηση οστών, κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την όλη προσπάθεια, καθώς και πληροφορίες για ομαδικούς τάφους από όπου έγινε περισυλλογή νεκρών.

Την ψηφιοποίηση των αρχείων της Υπηρεσίας Αγνοουμένων ανέλαβε ιδιωτική εταιρεία.

KΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Απεργούν οι εργαζομένοι στον κλάδο σκυροδέματος: Με συνθήματα έξω από το Υπουργείο «Δεν κάνουμε πίσω » - Βίντεο

• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top